Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinska PVO tokom noći uništila više od 20 ruskih dronova, krhotine jednog usmrtile civila

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/12/2023

-

09:49

RAT U UKRAJINI Ukrajinska PVO tokom noći uništila više od 20 ruskih dronova, krhotine jednog usmrtile civila
RAT U UKRAJINI Ukrajinska PVO tokom noći uništila više od 20 ruskih dronova, krhotine jednog usmrtile civila - Copyright AP/Mstyslav Chernov, Vadim Ghirda, Bram Janssen

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 658 dana. Oružane snage Ukrajine granatirale su mesto za isporuku humanitarne pomoći u Novoj Majački u oblasti Herson, ubivši dva civila, objavio je ruski guverner te oblasti Vladimir Saljdo. S druge strane, guverner Kurske oblasti Roman Starovojt tvrdi da se šest ukrajinskih graničara predalo ruskoj vojsci na granici te oblasti. Istovremeno, Belgija šalje novi paket pomoći Ukrajini koji uključuje komplete za balističku zaštitu i veliki broj generatora. Nakon što je Austrija dala odobrenje za 12. paket sankcija Evropske unije Rusiji nakon što je Ukrajina uklonila Rajfajzen bank internešenal sa crne liste, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je da će "novi paket sankcija, kao i svi prethodni, naneti više štete samoj Evropskoj uniji nego Rusiji".

Ključni događaji: 

  • Belgija šalje novi paket pomoći Ukrajini
  • Ruski guverner: Predalo se šest ukrajinskih graničara
  • Vazduhoplovstvo: Oboreno 30 od 31 drona kojima je Rusija napala Ukrajinu
  • Saljdo: U ukrajinskom granatiranju oblasti Herson poginula dva civila 
  • Austrija podržala sankcije Rusiji pošto je Ukrajina uklonila Rajfajzen sa crne liste
  • Zaharova: Nove sankcije Evropske unije protiv Rusije naneće više štete samoj EU

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.50 Ukrajina istražuje sumnjive uređaje povezane sa Zalužnjim

Ukrajnska bezbednosna služba pokrenula je istragu vezanu za uređaje za prikupljanje informacijama pronađene u kancelarijama koje je u budućnosti trebalo da koristi Valerij Zalužnji, glavnokomandujući ukrajnske vojske.

Istraga je pokrenuta po članu krivičnog zakona Ukrajine o "protivpravnom sticanju, prodaji ili korišćenju posebnih tehničkih sredstava za prikupljanje informacija", saopštila je bezbednosna služba na platfromi Telegram.

"Naglašavamo da uređaj nije pronađen u kancelariji Zalužnjeg, već u jednoj od prostorija koje bi u budućnosti mogao koristiti za rad", dodato je u sapštenju bezbednosne službe, gde je naglašeno da taj uređaj nije bio u operativnom stanju, preneo je Rojters.

Zalužnji i predsednik Ukrajine su u konfrontaciji u vezi sa ratom sa Rusijom, jer  general tvrdi da sukob ulazi u fazu koja bi dozvolila Moskvi da obnovi svoje vojne snage, s čim se Zelenski ne slaže.

profimedia

Zelenski i Zalužnji

20.10 Dva sela u Belgorodskoj oblasti ostala bez struje 

Dva ruska sela u Belgorodskoj oblast, koja se graniče sa Ukrajinom, ostala su bez struje posle granatiranja ukrajinskih snaga, rekao je guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Kao rezultat granatiranja, oštećen je dalekovod, pa su sela Terebreno i Staroselje ostala bez struje", napisao je Gladkov na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

U selu Terebrenu, prema rečima Gladkova, oštećene su tri stambene kuće.

Guverner Belgorodske oblasti ranije je izvestio da su ukrajinske trupe granatirale Terebreno, i da je posledično, isporuka gasa prekinuta.  U međuvremenu, snabdevanje gasom je obnovljeno.

16.08 Više od 2.000 ukrajinskih kamiona i dalje blokirano na granici sa Poljskom

Oko 2.150 ukrajinskih kamiona i dalje je zaglavljeno na granici sa Poljskom i ne mogu da se vrate u Ukrajinu, pošto poljske kamiondžije i dalje protestuju zbog, kako tvrde, nelojalne ukrajinske konkurencije.

Portparol granične službe Andrij Demčenko rekao je novinarima da se blokade nastavljaju na tri prelaza, a najveći redovi su kod prelaza Šehinji-Medike, preneo je "Kijev independent".

On je rekao da se kamioni kreću, ali znatno usporeno otkako je počela blokada Šehinja.

14.39 Fico: Odluka o početku pregovora EU sa Ukrajinom je samo politički gest

Odluka o početku pregovora EU sa Ukrajinom je samo politički gest, a proći će godine pre nego što zemlja uđe u Uniju, jer sada nije za to spremna pošto mora da ispuni demokratske kriterijume i da se izbori sa korupcijom, izjavio je danas slovački premijer Robert Fico.

Premijer Slovačke je rekao da je na samitu EU podržao početak pregovora o članstvu Ukrajine u Uniji, ali je ukazao da je to samo politički gest koji je, kako je naveo, "preuveličan kao da može nešto da promeni na bojnom polju". 

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

Fico je, u video poruci objavljenoj na društvenim mrežama, rekao da ljudi svuda u svetu, i u Ukrajini i u Rusiji, zaslužuju dobar život i da, ako započinjanje razgovora o ulasku u EU može da pomogne tom cilju, onda je to dobra odluka za Kijev, prenela je agencija RIA Novosti. 

14.25 Patrušev: Rusija nije zainteresovana za produženje sporazuma o žitu sa Ukrajinom

Rusija nije zainteresovana za produženje sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka, izjavio je danas ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev. On je naveo da izvoz ruskog žita posle prestanka važenja tog sporazuma nije smanjen, nego je čak neznatno i povećan. 

Patrušev je naveo da je to u velikoj meri politička odluka, a da će Rusija nastaviti da izvozi svoje žito, pošto ima svoje kupce, prenela je agencija RIA Novosti. Rusija se u julu povukla iz sporazuma, koji je postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske u julu 2022. godine, a omogućavao je Ukrajini da bezbedno izvozi žito preko svojih crnomorskih luka. 

Rusija je saopštila da je odustala od toga sporazuma jer, kako tvrdi, nisu bile uklonjene barijere za izvoz ruskog žita i mineralnog đubriva na osnovu toga dogovora, kao i zbog toga što najsiromašnije zemlje nisu dobile žito, kao što je bilo predviđeno.
 

10.25 Putin: Rusija nema probleme sa zemljama NATO, ali one veštački stvaraju probleme

Rusija nema problema sa zemljama NATO, one su te koje veštački stvaraju probleme, ne žele konkurenta kao što je Ruska Federacija, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

On je u intervjuu za TV Rusija 1 rekao da je NATO dvorište Sjedinjenih Država i da su SAD vlasnik te vojne organizacije. Prema njegovim rečima, izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena o mogućem ruskom napadu na zemlje NATO-a su potpuna besmislica i glupost.

Screenshot/Youtube/ The Times and The Sunday Times

 

"To je potpuna glupost i siguran sam da predsednik Bajden to razume. To je samo manevar da bi se opravdala njegova pogrešna politika pema Rusiji", dodao je Putin.

09.17 Delovi oborenog ruskog drona usmrtili jednu osobu u regionu Odese

Krhotine oborenog ruskog drona usmrtile su jednog civila u Odeskoj oblasti, izjavio je danas guverner Odese, nakon što je prethodno saopšteno da je ukrajinska PVO noćas uništila više od 20 ruskih bespilotnih letelica.

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su iznad Odese devet ruskih dronova iranske proizvodnje, potvrdio je guverner Oleh Kiper u poruci na Telegram aplikaciji i podsetio da je to treći ruski vazdušni napad na region Odese u proteklih nedelju dana, prenosi Rojters.

"Jedan od oborenih dronova pao je na stambeni objekat u Odeskom okrugu i eksplodirao", rekao je Kiper i precizirao da je oštećeno nekoliko kuća, a  da je kasnije je u jednoj od kuća pronađeno beživotno telo. Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je saopštilo da su PVO sistemi osim dronova uništili i rusku balističku krstareću raketu Iskander.

08.50 Ruske protivvazdušne snage tokom noći presrele i uništile 33 ukrajinska drona

Ruske protivvazdušne snage su tokom noći presrele i uništile 33 ukrajinske bespilotne letelice iznad Lipecke, Rostovske i Volgogradske oblasti, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Gubernatori Rostovske i Volgogradske oblasti Vasilij Golubjev i Andrej Bočarov saopštili su da u njihovim regionima nije bilo žrtava, prenosi TASS.

08.30 Ukrajinski kamiondžija umro u blokadi na poljskoj granici

Treći ukrajinski vozač kamiona preminuo je u blokadama na poljskoj granici koje su organizovale poljske kamiondžije, nakon što su još dvojica ukrajinskih vozača preminula u novembru, javila je danas ukrajinska državna televizija Suspilne.

Suspilne je, citirajući zvaničnika Ukrajinskog međunarodnog udruženja transportnih radnika, javio da je vozaču pozlilo na prelazu Krakivec-Korčova, jednom od četiri prelaza na kome se održavaju protesti, preneo je Rojters.

On je preminuo na putu za bolnicu. Suspilne je javila i da su dvojica vozača kamiona umrla prošlog meseca jer su bili zarobljeni u blokadama. Poljske kamiondžije koje protestuju ističu da ukrajinski vozači snižavaju njihove cene usluga.

07.50 Austrija podržala sankcije Rusiji pošto je Ukrajina uklonila Rajfajzen sa crne liste

Austrija je dala odobrenje za 12. paket sankcija Evropske unije Rusiji nakon što je Ukrajina uklonila Rajfajzen bank internešenal sa crne liste, navedeno je na sajtu ukrajinske vlade, a to je juče potvrdio i diplomata EU.

Austrija je nastojala da ukloni banku sa ukrajinske liste nazvane "međunarodni sponzori rata", preneo je Rojters. Crna lista nema pravne konsekvence, ali je simbolično važna, jer pojačava pritisak javnosti na Rajfazen banku da odustane od poslovanja u Rusiji, što je austrijska banka saopštila da je spremna da uradi, ali kasnije.

07.45 Zaharova: Nove sankcije Evropske unije protiv Rusije naneće više štete samoj EU

Novi paket sankcija EU protiv Rusije, kao i svi prethodni, naneće više štete samoj Evropskoj uniji, izjavila je sinoć portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući nedavni samit EU.

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

"To ide do apsurda, kada se nekim beskrupuloznim manipulacijama, kada za stolom nisu prisutni pojedini šefovi država i vlada, donose neke pravno upitne i očigledno ispolitizovane odluke, a to su - na početku predpristupni pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom, koji ne samo da ne ispunjavaju elementarne kriterijume EU već su direktno u suprotnosti sa njima, kao i još jedan paket jednostranih restriktivnih mera prema Rusiji, koji će, kao i svi prethodni, naneti veću štetu samoj Evropskoj uniji", istakla je Zaharova, preneo je TASS.

07.26 Belgija šalje novi paket pomoći Ukrajini

Belgijska savezna vlada dala je zeleno svetlo za devetnaesti paket obrambene pomoći Ukrajini, koji uključuje komplete za balističku zaštitu i veliki broj generatora, saopštila je ministarka odbrane Ludivine Dedonder.

"Novi paket pomoći koji uključuje pancirne prsluke namenjene za zaštitu ukrajinskog stanovništva i vojnika, zajedno s generatorima, stići će na izričit zahtev Ukrajine", rekla je Dedonder, prenosi agencija Belga.

Veće ministara dalo je saglasnost i na "međuresornu odredbu" za Ukrajinu, što znači da je u 2024. izdvojeno 514,2 miliona evra za nastavak podrške Ukrajini, što će biti isplaćeno u dve tranše.

07.00 Saljdo: U ukrajinskom granatiranju oblasti Herson poginula dva civila 

Oružane snage Ukrajine granatirale su mesto za isporuku humanitarne pomoći u Novoj Majački u oblasti Herson, ubivši dva civila, objavio je ruski guverner te oblasti Vladimir Saljdo na svom Telegram kanalu.

Saldo tvrdi da su ukrajinske snage posle jučerašnjeg neupelog pokušaja masovnog raketnog napada, juče ispalili rakete na Novu Majačku koristeći artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti HIMARIS, prenosi RIA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa