Evropa

Lava iz islandskog vulkana nastavlja da ističe sve sporije i postaje bezopasnija

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2023

-

19:33

Lava iz islandskog vulkana nastavlja da ističe sve sporije i postaje bezopasnija
Lava iz islandskog vulkana nastavlja da ističe sve sporije i postaje bezopasnija - Copyright Tanjug AP/Marco Di Marco

veličina teksta

Aa Aa

Lava iz vulkana na Islandu u relativnoj blizini Rejkjavika sve sporije ističe, saopštila je danas islandska meteorološka kancelarija.

Sada deluje kao da poslednja erupcija u vulkanskom sistemu Svartsengi neće ugroziti obližnji grad, koji je evakuisan nakon poslednjih zemljotresa, preneo je Rojters.

Erupcija je kasno u ponedeljak na poluostrvu Rejkjanes, na jugozapadu Islanda, izbacila lavu i dim više od 100 metara u vazduh, nakon nedelja iščekivanja otkad je prvi put podignuta uzbuna zbog seizmičke aktivnosti.

Vlasti su prošlog meseca evakuisale skoro 4.000 stanovnika ribarskog grada Grindavik, oko 40 kilometara jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika, ali su im dozvolile da se povremeno vraćaju kako bi proverili kuće, koje su ugrožene podrhtavanjem.

Tanjug AP/Icelandic coast guard via AP

 

Erupcija u vulkanskom sistemu Svartsengi mogla bi da se završi tokom vikenda ili sledeće nedelje, ali bi tokovi lave mogli da se nastave sporim tempom nedeljama ili mesecima, kaže vanredni profesor na Institutu za Nauke o Zemlji na Univerzitetu Islanda Halldor Geirson.

Vlada je saopštila da je malo verovatno da će to uticati na letove, čime je ublažila bojazan od ponavljanja haosa u vazdušnom saobraćaju izazvanog pepelom iz ranije islandske vulkanske erupcije 2010. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa