Evropa

Oslabile "fontane" lave na Islandu: Kakve su posledice erupcije i da li su stručnjaci zabrinuti

Komentari

Autor: Euronews

20/12/2023

-

12:34

Oslabile "fontane" lave na Islandu: Kakve su posledice erupcije i da li su stručnjaci zabrinuti
Oslabile "fontane" lave na Islandu: Kakve su posledice erupcije i da li su stručnjaci zabrinuti - Copyright Tanjug AP/Icelandic coast guard via AP

veličina teksta

Aa Aa

Stotine kubnih metara lave u sekundi isteklo je u prva dva sata erupcije vulkana na Islandu u ponedeljak, iako je aktivnost značajno splasnula.

Tokovi lave su u utorak uveče osvetlili nebu narandžastim sjajem, a prema saopštenju Meteorološke kancelarije Islanda erupcija se dogodila na oko četiri kilometra od ribarske varošice Grindavik, u kojoj živi oko 3.400 ljudi, u blizini glavnog aerodroma te ostrvske zemlje.

Građani su odatle evakuisani u novembru nakon što je jaka seizmička aktivnost oštetila kuće i izazvala strah od neminovne erupcije.

Inače, Island se nalazi iznad vulkanskog žarišta u severnom Atlantiku, a u proseku ima po jednu erupciju na svakih četiri do pet godina.

U ponedeljak u 22.20 časova prvo je došlo do serije malih zemljotresa. Onda je lava od oko 1.200 stepeni Celzijusa počela da se izliva iz pukotine dugačke oko četiri kilometra.

Tanjug AP/Marco Di Marco

 

Islandski meteorološki zavod je procenio da je stotine kubnih metara lave u sekundi isteklo u prva dva sata od erupcije, iako je aktivnost znatno splasnula do utorka popodne.

Najrazornija erupcija na Islandu u poslednje vreme bila je erupcija vulkana Ejafjalajokul iz 2010. godine, koja je izbacila ogromne oblake pepela u atmosferu i dovela do zatvaranja vazdušnog prostora širom Evrope, piše Euronews.

Međutim, nije se očekivalo da će erupcija na poluostrvu Rejkjanes, oko 50 kilometara jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika, izbaciti velike količine pepela u vazduh.

Islandski ministar spoljnih poslova Bjarne Benediktson napisao je na Tviteru da nije bilo prekida letova u i iz zemlje, a da su međunarodni koridori za letove ostali otvoreni.

Do utorka rano popodne, islandska meteorološka kancelarija je izvestila da vulkanska erupcija u Sundhnuksgigaru "nastavlja da se smanjuje". Istakli su da je protok lave procenjen na četvrtinu onoga što je bio u vreme erupcije. Takođe su zabeležene "fontane" lave, koje su dosezale visinu od čak 30 metara.

Tanjug AP/Marco Di Marco

 

Premijerka Katrin Jakobsdotir rekla je za islandsku medijsku kuću RUV da lava za sada ne ugrožava kritičnu infrastrukturu u blizini vulkana.

Iako se tok lave kretao u povoljnom pravcu, ipak su preduzete mere predostrožnosti u blizini elektrane Svartsengi.

Novembarska evakuacija Grindavika značila je da je malo ljudi ostalo u blizini mesta erupcije kada se ona dogodila, a vlasti su upozorile druge građane da se drže podalje.

Obližnja geotermalna banja Plava laguna, jedna od najvećih turističkih atrakcija Islanda, takođe je privremeno zatvorena prošlog meseca jer je serija zemljotresa stavila celu državu u stanje pripravnosti.

Komentari (0)

Evropa