Evropa

Scena Isusovog rođenja sa dve majke izazvala gnev među katolicima u Italiji

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2023

-

16:18

Scena Isusovog rođenja sa dve majke izazvala gnev među katolicima u Italiji
Scena Isusovog rođenja sa dve majke izazvala gnev među katolicima u Italiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Scena Isusovog rođenja, u kojoj se umesto konvencionalnih figura Marije i Josifa, pojavljuju dve majke bebe Isusa, izazvala je gnev među konzervativnim katolicima i političarima u Italiji.

Sveštenik u crkvi Svetih Petra i Pavla Vitalijano dela Sala, koja se nalazi u Kapokastelu di Merkoljano, zaseoku u provinciji Avelino u blizini Napulja, rekao je da je svojim prikazom Isusovog rođenja hteo da pokaže da u Italiji više ne postoje samo tradicionalne porodice, već da ima sve više razvedenih i razdvojenih parova, LGBT parova, samaca i mladih majki.

Dela Sala je poznat u Italiji po simpatiji prema LGBT zajednici, preneo je Rojters.

Sveštenik je rekao da je njegov stav u skladu sa stavom pape Franje koji je ove sedmice dozvolio da rimokatolički sveštenici blagosiljaju istopolne parove.

Senator Mauricio Gaspari iz stranke Forca Italija rekao je da scena Isusovog rođenja sa dve majke vređa sve koji poštuju Svetu porodicu.

Grupa Pro-Vita & familja ocenila je da je takvo prikazivanje "opasno, sramno i bogohulno".

AP Photo/Gerald Herbert, File

 

Grupa je pokrenula onlajn peticiju sa pozivom biskupu Avelina da interveniše, navodeći da scena sa dve majke Isusa protivreči učenju crkve o porodici i, kako se navodi, "legitimiše istopolno roditeljstvo i surogat majčinstvo".

Peticiju je do sada potpisalo više od 21.000 građana. Surogat majčinstvo nije ozakonjeno u Italiji, a parlament raspravlja o zakonu kojim bi bilo predviđeno krivično gonjenje parova koji tom postupku pribegnu u inostranstvu.

Senator iz stranke premijerke Đorđe Meloni - Braća Italije - predložio je ove sedmice donošenje još jednog zakona koji bi sprečio direktore škola da zaustave aktivnosti u školi kao što su Božićne predstave ili pravljenje jaslica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa