Politika

Papa Franja: U borbi protiv korupcije u Vatikanu potrebna je izuzetna budnost

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

10:06

Papa Franja: U borbi protiv korupcije u Vatikanu potrebna je izuzetna budnost
Papa Franja: U borbi protiv korupcije u Vatikanu potrebna je izuzetna budnost - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja je pozvao službenike Vatikanske kancelarije glavnog revizora da se bore protiv „podmuklosti korupcije“ u Svetoj stolici i državi Vatikan, i istakao važnost eliminacije korupcije u Vatikanu.

Papa je na sastanku sa predstavnicima tog antikorupcijskog tela naglasio potrebu da se balansira "apsolutna transparentnost u svakoj akciji“ sa „milosrdnom diskrecijom“, jer, kako je rekao, skandali više služe za popunjavanje stranica novina nego za suštinsko ispravljanje ponašanja.

"Pozivam vas da pomognete onima koji su odgovorni za upravljanje imovinom Svete stolice da stvore zaštitne mere, koje mogu sprečiti da se materijalizuje podmuklost korupcije", dodao je papa.

On je naglasio da je revizorska kancelarija nezavisna, jer hijerarhijski ne zavisi od drugih entiteta, kao i da se temelji na međunarodnim principima i profesionalizmu, prenosi Vatikan njuz.

Kancelariju glavnog revizora je osnovao papa Franja pre devet godina, kao antikorupcijski organ zadužen za finansijsku reviziju unutar države Vatikan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija