Evropa

RAT U UKRAJINI Moskva i Kijev razmenili ratne zarobljenike uz posredništvo Ujedinjenih Arapskih Emirata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/01/2024

-

08:10

RAT U UKRAJINI Moskva i Kijev razmenili ratne zarobljenike uz posredništvo Ujedinjenih Arapskih Emirata
RAT U UKRAJINI Moskva i Kijev razmenili ratne zarobljenike uz posredništvo Ujedinjenih Arapskih Emirata - Copyright EPA-EFE/YAKIV LIASHENKO, EPA/ROMAN PILIPEY, AP/Evgeniy Maloletka, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 679 dana. U ruskom gradu Belgorodu sinoć su se ponovo oglasile sirene za vazdušnu opasnost, a čuli su se i zvuci eksplozija. Prethodno je u napadu na taj grad poginuo jedan muškarac, a još pet osoba je povređeno, izjavio je guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov. Prethodno je najmanje petoro poginulo, a više od 100 povređeno u ruskim napadima na Kijev i Harkov, a napad je trajao skoro šest sati. U međuvremenu, Turska je obavestila NATO saveznike da neće dozvoliti da dva britanska broda, minolovca prođu kroz Bosfor i Dardaneli sve dok traje rat u Ukrajini.

Ključni događaji: 

  • Ukrajina izvršila dva napada na Belgorod
  • Najmanje pet poginulih u ruskom napadu na Harkov
  • Turska zabranila prolaz britanskim brodovima
  • Zelenski: Rusija će odgovarati za svaki oduzeti život

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 
Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu
17.36 Rusija i Ukrajina razmenili ratne zarobljenike uz posredništvo UAE

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je 248 ruskih ratnih zarobljenika vraćeno u Rusiju iz Ukrajine kao rezultat "složenih" pregovora u kojima su posredovali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je više od 200 ukrajinskih ratnih zatvorenika vraćeno iz Rusije, navodi Rojters.

Ove dve zemlje, koje su u ratu blizu dve godine, i ranije su razmenjivale ratne zarobljenike.

15.38 Ukrajinski obaveštajci tvrde: Putinova stranka pravi privatnu armiju Hispanjola

Ukrajinska vojna obaveštajna služba (HUR) saopštila je danas da partija Jedinstvena Rusija regrutuje svoju "privatnu armiju", plaćeničku armiju Hispanjola. Kako piše Kijev independent, Hispanjola je prethodno bila deo ruske militantne dobrovoljne jedinice Vostok bataljon, sačinjene od fudbalskih huligana. Dodaje se da je od 2023. godine, Hispanjola pod kontrolom Jedinstvene Rusije, čiji je lider Vladimir Putin, i da se vodi kao privatna vojna kompanija, navodi vojna obaveštajna služba iz Kijeva. 

Prema HUR-u, jedinicu čine fudbalski ultrasi, radikali i neonacistički simpatizeri, ali takođe regrutuje i građane iz siromašnijih ruskih regiona i okupiranih teritorija Ukrajine.

14.00 Poljski farmeri nastavljaju blokadu ukrajinskog graničnog prelaza

Poljski farmeri nastaviće sa blokadom graničnog prelaza Medika sa Ukrajinom od sutra, jer, kako kažu, nisu dobili potpisano uverenje od premijera zemlje da će njihovi zahtevi biti ispunjeni, prenosi Rojters, pozivajući se na državnu novinsku agenciju PAP.

"Nismo dobili pismenu potvrdu da će izaći u susret našim zahtevima, tako da nastavljamo protest" rekao je lider poljskih poljoprivrednika Roman Kondrov za PAP. Iako je ministar poljoprivrede Česlav Sjekjerski, prema rečima Kondrova, poljskim poljoprivrednicima, obećao da će zahtevi poljoprivrednika biti ispunjeni, ipak tvrdi Kondrov, poljski premijer Poljske Donald Tusk nije izdao potpisanu deklaraciju.

08.20 Ukrajina ponovo napala Belgorod, PVO oborila 12 projektila

Ukrajinske trupe su jutros dva puta granatirale Belgorod, saopštio je guverner ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov, dok je rusko Ministarstvo odbrane navelo da je protivvazdušna odbrana oborila 12 projektila. "Situacija u Belgorodu je i dalje napeta. Od jutros su bila dva granatiranja. PVO je funkcionisala", napisao je Gladkov na svom Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.

profimedia

 

07.50 Borelj: Rusija će odgovarati za ratne zločine u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da će Rusija, koja pribegava masovnom granatiranju civilnog stanovništva i civilne infrastrukture Ukrajine, biti odgovorna za ove ratne zločine.

"Rusija je novu godinu započela ispaljivanjem preko stotinu projektila i dronova na Kijev, Harkov i druge gradove, gađajući civile, uništavajući stambene četvrti i infrastrukturu. Rusija će biti pozvana na odgovornost za svoje ratne zločine", napisao je Borelj na platformi Iks (Tviter).

07.30 Zelenski pozvao na dodatnu protivvazdušnu odbranu Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je strane partnere da obezbede Ukrajini dodatne sisteme protivvazdušne odbrane kako bi sprečili širenje ruskog terora u Evropi.

"Više sistema PVO, više raketa za PVO – to je ono što direktno spasava živote. A našom zaštitom neba upravo ovde, u Ukrajini, moramo da dokažemo da su demokratije sposobne da zaštite život od bilo kog oblika terora. Ako se to sada ne uradi u Ukrajini, onda će, nažalost, ruski teror nastaviti da se širi po Evropi i svetu“, rekao je on u video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, osećaj nekažnjivosti ruske elite, koji se formirao tokom decenija njihove neograničene moći, već je doveo do mnogih stradanja i smrti.

profimedia

 
07.03 Rusi tvrde da su oborili devet raketa iznad Belgoroda

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su devet raketa iznad Belgoroda, saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. "Ruski sistemi protivvazdušne odbrane ponovo su se aktivirali iznad Belgorodske i susedne oblasti kako bi se suočili sa devet vazdušnih ciljeva koji su leteli ka gradu", napisao je Gladkov na Telegramu i dodao da su među oborenim projektilima rakete "Točka-U" i "Oljha". On je naveo da niko nije povređen, kao i da su hitne službe na terenu.

06.45 Ponovo se oglasile sirene za uzbunu u Belgorodu 

U ruskom gradu Belgorodu kasno sinoć ponovo su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, a čuli su se i zvuci eksplozija, izveštava agencija RIA Novosti. U gradu, koji je i administrativni centar Belgorodske oblasti, proglašena je opasnost od raketnog napada, a kabinet gradonačelnika preporučio je stanovnicima da ostanu u svojim kućama.

6.30 Zelenski: Rusija će odgovarati za svaki oduzeti život

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će Rusija odgovarati za svaki oduzeti život. On je u video-poruci zahvalio svima na svetu koji pomažu Ukrajini, preneo je Interfaks Ukrajina. Patriot, Iris, Nasam, svaki od tih sistema (PVO) je već spasao najmanje stotinu života, istakao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, na Ukrajinu je danas lansirano skoro 100 projektila različitih tipova, oboreno je najmanje 70 projektila, od kojih skoro 60 u oblasti Kijeva. "Bilo je žestokih napada i na Harkov. Posledice se sada otklanjaju. Nažalost, ima mrtvih", rekao je on.

06.23. Francuska osudila rusko granatiranje ukrajinskih gradova

Francuska je danas najoštrije osudila masivni talas ruskih raketnih i bespilotnih udara na Ukrajinu u kojima su najmanje četiri osobe poginule a 92 povređene u gradu Harkovu i regionu Kijeva.

"Lansirajući skoro 100 projektila i desetine bespilotnih letelica širom Ukrajine četiri dana nakon udara neviđenih razmera koji je doveo do najmanje 39 žrtava, Rusija nastavlja svoju strategiju terora usmerenu na uništavanje civilne infrastrukture Ukrajine, kako bi oslabila otpornost ukrajinskog naroda tokom druge zime sukoba", navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

06.04 Turska zabranila prolaz britanskim brodovima

Turska je juče saopštila da neće dozvoliti da dva broda minolovca koje je Velika Britanija poklonila Ukrajini prođu kroz njene vode na putu ka Crnom moru, jer bi to prekršilo međunarodni pakt o prolasku moreuzom tokom rata. Britanija je prošlog meseca saopštila da će ustupiti dva broda za lov na mine Kraljevske mornarice ukrajinskoj mornarici kako bi pomogla u jačanju ukrajinskih operacija na moru u ratu sa Rusijom. Članica NATO-a Turska obavestila je saveznike da neće dozvoliti brodovima da koriste moreuz Bosfor i Dardaneli sve dok traje rat u Ukrajini, saopštio je Direktorat za komunikacije turskog predsednika, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa