Evropa

Stranka italijanske premijerke Meloni negira učešće na profašističkom skupu

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2024

-

17:21

Stranka italijanske premijerke Meloni negira učešće na profašističkom skupu
Stranka italijanske premijerke Meloni negira učešće na profašističkom skupu - Copyright Tanjug/(AP Photo/Andrew Medichini)

veličina teksta

Aa Aa

Desničarska stranka koju predvodi premijerka Italije Đorđa Meloni, Braća Italije (FDL), danas je negirala učešće na profašističkom skupu u Rimu, održanom u nedelju, kojim je obeležena smrt trojice neofašista 1978. godine.

Visoki zvaničnik Braće Italije Fabio Rampeli naglasio je da ta stranka nije učestvovala na skupu na kome su stotine militanta salutirali fašističkim pozdravom, kao i da je FDL umesto toga organizovala dve različite ceremonije da obeleži smrt neofašista pre 46 godina, prenosi Rojters.

"Braća Italije nemaju veze s tim, ne učestvujemo u takvim demonstracijama", rekao je Rampeli.

Premijerka Meloni je dodala da je njena zemlja "svetlosnim godinama" udaljena od ekstremne desnice koja je organizovala skup.

Profašistički skup izazvao je kritike opozicionih stranaka u Italiji i predsednica Demokratske stranke Eli Šajn poručila je da "ovo izgleda kao 1924. godina", što je godina kada je fašista Benito Musolini ostvario ubedljivu pobedu na izborima, pre nego što je ukinuo višestranačje u Italiji.

Povodom protesta fašista oglasio se i potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani koji je rekao da Italija nije fašistička zemlja.

"Mi smo antifašisti. Takvo ponašanje mora da bude osuđeno, kao što moraju da budu osuđeni svi protesti u znak podrške diktaturama", rekao je Tajani.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa