Evropa

Najmlađi premijer u istoriji Francuske: Kec iz rukava Emanuela Makrona za suočavanje s krajnjom desnicom i Marin Le Pen

Komentari

Autor: Euronews, Rojters, BBC

09/01/2024

-

21:01

Najmlađi premijer u istoriji Francuske: Kec iz rukava Emanuela Makrona za suočavanje s krajnjom desnicom i Marin Le Pen
Emanuel Makron i Gabrijel Atal - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron imenovao je 34-ogodišnjeg Gabrijela Atala za novog premijera. Atal je na taj način zamenio Elizabet Born i postao najmlađi premijer u istoriji zemlje i prvi premijer koji se otvoreno deklariše kao gej. Reč je o političaru koji je veoma popularan, a analitičari ocenjuju da Makron njegovim imenovanjem želi da unese novu energiju pred kraj svog drugog predsedniškog madata i da skrene fokus sa kontroverznih zakona koji su izazivali političke krize u zemlji.

Novi premijer Francuske Gabrijel Atal je rođen 16. marta 1989. godine u Klamaru koji se nalazi na samo 40 minuta vožnje od centra Pariza. Sudeći po informacijama koje je objavila francuska vlada, studirao je na Sciens Po u periodu između 2007. i 2013. godine. Od tada je obavljao nekoliko funkcija, bio je portparol vlade i ministar.

Nekada je bio član Socijalističke stranke, ali se pridružio Makronovoj partiji 2016. godine. Francuskoj javnosti je postao široko poznat kao portparol vlade između 2020. i 2022. godine. Postao je ministar za budžet, pre nego što je u julu imenovan za ministra obrazovanja, što je jedna od najprestižnijih pozicija u francuskoj vladi.

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

Jedan od njegovih poteza je zabrana nošenja dugih mantila u školama koja je stupila na snagu u septembru. Razlog je bio to što, kako je rekao, odeća koju nose uglavnom muslimani predstavlja izazov za sekularizam u školama, prenosi Euronews.

Predstavio je i plan za nošenje uniformi u nekim javnim školama kao deo napora da se pomeri fokus sa oblačenja dece i da se smanji nasilje.

Makron poznat po tome što "otkriva talente"

Premijer ima važnu ulogu u Francuskoj koju mu omugaćava ustav i predstavlja drugu po značaju političku figuru, odmah posle predsednika države. Za svoj rad premijer odgovara parlamentu i rukovodi radom francuske vlade. 

Euronews piše da smena premijerskoj poziciji dolazi jer Makron želi da unese novu dinamiku pred kraj svog drugog mandata u trenucima dok je suočen sa političkim pritiskom s krajnje desnice.

Elizabet Born je podnela ostavku u ponedeljak nakon skorašnjih političkih previranja zbog novog kontroverznog zakona o imigraciji, za koji su neki tvrdili da njime Makron čini ustupak krajnjoj desnici. Born, koja je obavljala premijersku funkciju od maja 2022. godine je u pismu ostavke navela da nije želela da napusti poziciju, ali da je Makron odlučio da je smeni.

U narednim danima očekuje se i da Makron imenuje novu vladu. Potvrđujući Atalovo imenovanje na društenoj mreži X, Makron je naveo: "Dragi Gabrijele Atal, znam da mogu da računam na tvoju energiju i tvoju posvećenost da ćeš implementirati projekat obnove koju sam najavio".

Patrik Vignal iz Makronove centrističke partije Preporod je saopštio da pozdravlja nominaciju "najmlađeg premijera Pete Republike", dodajući da je francuski predsednik poznat po tome što "otkriva talente".  

Odgovarajući na nedavne kritike opozicije, Vignal je naveo na mreži X da su "klupa i zadnja klupa" Makronovog tima veoma kvalitetni jer su postojali ozbiljni i veoma kompetentni kandidati.  

Drugi mandat predsednika Emanuela Makrona trajaće deo 2027. godine, a ustav mu zabranjuje da se kandiduje i treći uzastopni put. Politički posmatrači navode da Makron, koji snažno podržava evropske integracije, želi da se njegova nova vlada pripremi za evropske izbore koji se održavaju u junu, jer se očekuje da stranke krajnje desnice, ekstremisti i populisti ojačaju svoj uticaj.

Signal za promenu fokusa sa kontroverznih zakona

Agencija Rojters piše je Makron smenio Elizabet Born posle godine koju su obeležile političke krize zbog reformi penzionog sistema i zakona o imigraciji. Ovaj potez neće nužno dovesto do promene političkog kursa, već će pre predstavljati signal iželju da se odmakne od kontroverznih zakona i da se fokus prebaci na nove prioritete, uključujući dostizanje pune zaposlenosti, navodi se u tekstu.

Takođe, ankete javnog mnjenja u Francuskoj pokazuju da Makronova partija zaostaje za liderkom krajnje desnice Marin le Pen za nekih osam do deset procentnih poena uoči evropskih izbora. 

profimedia

 

Spekulacije o rekonstrukciji vlade trajale su nekoliko nedelja nakon što je parlament tesnom većinom usvojio pooštrena imigraciona pravila, a ta bitka je otkrila pukotine u vladajućoj većini. Zbog toga je Makron obećao novu političku inicijativu.

"Sa mladim i dinamičnim profilom koji ume dobro da komunicira, premijer bi se fokuisrao na kampanju, što pokazuje da su prioritet Emanuela Makrona izbori, a ne usvajanje zakona", rekao je politički analitičar Bendžamin Morel za Franceinfo.

Šta je Makronov cilj?

BBC piše da ankete pokazuju da je Atal ubedljivo najcenjeniji član Makronove vlade, i da se hvata u koštac sa glavnom predsednikovom protivnicom Marin Le Pen i njenim mlađim kolegom Žordanom Bardelom. 

"I to je suština. Izvlačeći Gabrijela Atala iz grupe ministara, Makron vadi keca iz rukava kako bi nadigrao damu i njenog igrača", piše BBC. 

Ipak, ističe se da će novi premijer imati i sopstveni problem, a to je uspostavljanje autoriteta nad poznatim figurama iz njegovih redova kao što su Žeral Darmanen i Bruno Le Mer. 

"Kakav je plan, pitaju se mnogi, ako će, kako se čini verovatnim, Makronova stranka ubedljivo izgubiti na evropskim izborima? Obično bi to bio povod za smenu premijera, da bi se dao novi elan za drugu polovinu mandata. Ali, kako stvari stoje, na tu kartu je već odigrano, a u slučaju poraza u junu Gabrijel Atal rizikuje da postane diskreditovani gubitnik", piše BBC.  

Komentari (0)

Evropa