Evropa

Premijerka Francuske podnela ostavku, u igri nekoliko kandidata za njenog naslednika

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

08/01/2024

-

18:25

Premijerka Francuske podnela ostavku, u igri nekoliko kandidata za njenog naslednika
Premijerka Francuske podnela ostavku, u igri nekoliko kandidata za njenog naslednika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Francuske Elizabet Born je podnela ostavku koju je predsednik Emanuel Makron prihvatio, saopšteno je iz njegove kancelarije. Makron nije odredio ko će naslediti Born na toj poziciji.

Promena premijera dolazi nakon godinu dana obeleženih politikom krizom u zemlji, zbog sporne reforme penzionog sistema i zakona o imigraciji.

Emanuel Makron je na Tviteru zahvalio bivšoj premijerki.

Elizabet Born je stupila na dužnost u maju 2022. godine nakon što je Makron drugi put izabran za predsednika. Bila je druga premijerka u istoriji Francuske.

Ona će nastaviti da se bavi tekućim pitanjima dok ne bude izabrana nova vlada.

U Francuskoj, ankete javnog mnjenja pokazuju da Makronova stranka zaostaje za liderom krajnje desnice Marin le Pen za nekih osam do 10 poena ispred glasanja u junu.

Ko bi mogao da bude novi premijer?

Spekulacije o rekonstrukciji vlade bile su rasprostranjene u nedeljama otkako je usvajanje pooštrenih imigracionih pravila tesnom većinom u parlamentu otkrilo duboke pukotine u Makronovoj centrističkoj većini. Sam Makron je obećao novu političku inicijativu.

Među onima koji se navode kao potencijalni kandidati za zamenu premijerke su 34-ogodišnji ministar obrazovanja Gabrijel Atal i 37-ogodišnji ministar odbrane Sebastijan Lekornu, od kojih bi svaki bio najmlađi premijer Francuske do sada.

Ministar finansija Bruno Le Mer i bivši ministar poljoprivrede Žilijen Denormandi takođe su pominjani od strane analitičara kao moguće opcije.

Promena premijera neće nužno dovesti do promene u političkom pristupu, već će pre signalizirati želju da se odmakne od penzionih i imigracionih reformi i fokusira se na nove prioritete, uključujući postizanje pune zaposlenosti.

Komentari (0)

Evropa