Evropa

Finski poslanik u Evropskom parlamentu pokrenuo peticiju da se Mađarskoj oduzme pravo glasa u Savetu EU

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2024

-

23:00

Finski poslanik u Evropskom parlamentu pokrenuo peticiju da se Mađarskoj oduzme pravo glasa u Savetu EU
Euronews/Teodora Vasiljević - Copyright Euronews/Teodora Vasiljević

veličina teksta

Aa Aa

Evropski poslanik desnog centra iz Finske Petri Sarvama pokrenuo je peticiju da se Mađarskoj oduzme mesto predsedavanja Savetom EU u skladu sa članom 7. Ugovora o EU.

"Sada ili nikada. Mašinerija EU za donošenje odluka jednostavno je zaglavljena zbog (mađarskog premijera) Viktora Orbana. Jedini način da to uspe je da se Orbanu uskrati pravo glasa u Savetu. Istovremeno pokazujemo da u EU nije dozvoljena ucena", napisao je on na platformi X (Tviter).

Sarvama je peticiju nazvao istorijskom i naglasio da postupci prema članu 7(2) Ugovora o EU nikada nisu pokrenuti protiv Mađarske.

Ovaj član predviđa mogućnost suspendovanja određenih prava, uključujući pravo glasa u Savetu EU, protiv države koja je više puta narušila vrednosti Evropske unije, kao što su poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti i vladavine prava.

U tekstu peticije se navodi da je Mađarska više puta kritikovana zbog podrivanja vladavine prava, a „nakon što je poremetila proces donošenja odluka država članica EU na sastanku Evropskog saveta u decembru, smatramo da je vreme za evropsku Parlament da preduzme akciju“.

Peticija će biti otvorena za potpise do petka, nakon čega će biti predata predsednici Evropskog parlamenta Roberti Mecoli.

"Ovo je prekretnica za EU“, zaključio je Sarvama.

Ranije je Mađarska iznela novi zahtev EU, kako bi povukla svoj veto na odluku o izdvajanju 50 milijardi evra za Ukrajinu. 

Prema mađarskom predlogu, EU bi Ukrajini trebalo da obezbedi 12,5 milijardi evra bespovratnih sredstava i kredita godišnje, što bi iznosilo 50 milijardi evra tokom četiri godine, kako je predložila Evropska komisija. 

Aktuelni šef Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da će učestvovati na izborima za Evropski parlament i 16. jula prevremeno napustiti funkciju predsednika Saveta EU.

Ukoliko se lideri EU do tada ne dogovore o njegovom nasledniku,  Orban, čija će zemlja u julu preuzeti rotirajuće predsedavanje Savetom EU, mogao bi da predsedava Evropskim savetom od 1. jula.

Mandat Mišela na čelu Evropskog saveta traje do 30. novembra 2024. godine, a u slučaju da bude izabran u EP, njegova funkcija kao predsednika Evropskog saveta prestaje kada preuzme dužnost poslanika u EP nakon polaganja zakletve, rekli su za Tanjug izvori u Briselu.

Na Evropskom savetu je da, kvalifikovanom većinom, izabere svog narednog predsednika, što bi trebalo da se dogodi u junu, uz druga imenovanja na čelne pozicije, u okviru narednog institucionalnog ciklusa.

"Stoga je moguće da sledeći predsednik Evropskog saveta stupi na dužnost u leto 2024. ako tako odluči Evropski savet", navode izvori.

Izbori za Evropski parlament održaće se od 6. do 9. juna 2024. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa