Evropa

Belgijski premijer: Mađarskoj ostaje pravo glasa u EU, vidljiv pomak u oblasti vladavine prava

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2023

-

22:57

Belgijski premijer: Mađarskoj ostaje pravo glasa u EU, vidljiv pomak u oblasti vladavine prava
Belgijski premijer Aleksandar De Kro - Copyright Tanjug AP/Bertrand Guay, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

EU neće oduzeti Mađarskoj pravo glasa zbog navodnog nazadovanja u vladavini prava jer se situacija u toj zemlji popravlja, izjavio je belgijski premijer Aleksander de Kro.

List Fajnenšel tajms objavio je 17. decembra da pojedini zvaničnici EU razmatraju ponovno aktiviranje kaznenog postupka za kršenje vladavine prava prema članu sedam jednog od primarnih sporazuma EU koji dozvoljava suspenziju glasačkih prava država članica.

De Kro je rekao za belgijski list ''Soar'' da je Mađarska postigla određeni napredak u oblasti vladavine prava i da treba i dalje da nastavi da sprovodi reforme, ali da EU za sada neće preduzimati kaznene mere prema Budimpešti.

De Kro je istakao da je nedavna odluka EU da odmrzne milijarde evra iz fondova Unije za Mađarsku doneta brže nego inače, i priznao da su se svi plašili da će Budimpešta staviti veto na pregovore Ukrajine o pridruživanju EU, što se nije dogodilo. 

Mađarski premijer Viktor Orban stavio je sredinom decembra veto na povećanje budžeta EU za period od 2024. do 2027. godine, uključujući 50 milijardi evra makrofinansijske pomoći Kijevu. 
Istovremeno, Orban nije glasao protiv pokretanja pregovora o pristupanju Ukrajine EU, ali je upozorio da će Budimpešta imati, kako je naveo, "još 75 mogućnosti" da blokira taj proces.

Evropska komisija je saopštila da Mađarska više ne krši vladavinu prava i pristala je da odmrzne 10 milijardi evra sredstava dan pre nego što su lideri EU na samitu glasali za pokretanje pristupnih pregovora sa Ukrajinom.

EK je u septembru 2022. godine predložila pokretanje posebnog mehanizma uslovljavanja budžeta za Mađarsku, navodeći kršenje vladavine prava u toj zemlji. 

Tim mehanizmom je blokirano davanje oko 7,5 milijardi evra Mađarskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa