Politika

Belgija preuzima predsedavanje EU: Koliko će tema proširenja biti značajna i šta se očekuje od zemalja kandidata?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/12/2023

-

15:03

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavanje Evropskom unijom vraća se u "srce Evrope". Belgija će od 1. januara 2024. zameniti Španiju, a ambasadorka Belgije u Beogradu Kati Bugenhout u intervjuu za Euronews Srbija navodi da će ovo biti 13. put da Belgija ima ovu ulogu. Ona je navela i da je budući cilj Belgije da zaštiti svoje ljude od migracije i pritiska, ali i da Evropa želi nove članice koje bi donele nove vrednosti EU. Samim tim, dodaje, ona očekuje i od Srbije da ispuni potrebne kriterijume za članstvo i da jednog dana bude deo evropskog bolka.

Upitana da prokomentariše trenutnu poziciju Srbije u odnosu na proširenje EU i koliko je ona visoko na njihovoj agendi, Bugenhout kaže da želja za proširenjem svakako postoji, i da zemlje Zapadnog Balkana oni gledaju kao potencijalne, nove članice.

"Naravno, veoma visoko je Srbija pozicionirana na našoj agendi. Geopolitčka situacija je takva da automatski postavlja proširenje kao važnu temu. Već tokom španskog predsedavanja bio je samit Zapadnog Balkana, i tada smo videli pravu želju za proširenjem još pre nego što smo odlučili o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana, a naročito sa Srbijom. Evropa želi nove članice koje bi donele nove vrednosti u Evropsku uniju kao takvu", rekla je ona.

Na konstataciju da Srbija ima slične terotorijalne sporove kao i zemlje koje su već dobile evropsko zeleno svetlo poput Ukrajine, Moldavije, pa i Gruzije, Bugenhout kaže da ovakve teme nisu prioritene, već da je proces proširenja zasnovan isključivo na zaslugama.

"Znate da postoji metodologija, što zvuči veoma komplikovano, tu su i poglavlja u okviru pregovaračkog procesa, a sva ova poglavlja imaju specifične teme. Tu je unutrašnje tržište, tu su konkurencija, vladavina prava, osnovna pitanja kao što su sloboda medija i na svim tim poglavljima moramo da radimo sa zemljom koja će postati jednog dana članica Evropske unije. Nema velike razlike između različitih zemalja koje će nam se pridružiti, jer svi moraju da prođu isti put, svi će morati da ispune iste kriterijume, jer u susprtnom nećemo moći da da imamo više funkcionalnu Evropsku uniju u budućnosti", rekla je ona.

Kako je dodala, u ovom kontekstu se ni Srbija ne razlikuje od svih drugih zemalja koje bi želele da se pridruže evropskom bloku.

"Srbija je veoma dragocen partner za nas i sada, a i u budućnosti i kao članica Unije. Zato očekujemo da ispuni sve neophodne kriterijume, a to isto važi i za Albaniju, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Ukrajinu, Moldaviju", dodaje.

"Nadamo se da će doći do napretka u dijalogu Beograda i Prištine"

U Briselu se odvija dijalog Beograda i Prištine i oči evrospkih zvaničnika jesu na određen način usmerene ka njemu, a Bugenhout kaže da je stabilizacija odnosa ključna za sve buduće rezultate.

"Moja zemlja pridaje ogromnu pažnju dijalogu Beograda i Prištine. Pričam sad kao Belgijanka, a ne kao predsavnica zemlje koja predsedava Evropskoj uniji. Nadamo se da će doći do napretka, poslednjih nedelja već je napravljen korak napred i to treba da bude put za dalje u cilju postizanja normalizacije odnosa Prištine i Beograda", rekla je ona.

Kako dodaje, odnosi Srbije i Belgije su oduvek bili odlični, a to se naročito vidi kroz diplomatske odnose.

"Imali smo ovde posetu ministrke spoljnih poslova 23. novembra. Ona se tada srela sa ministarskom za evropske integracije, sa potpredsednikom i ministrom spoljnih poslova Srbije. To su bili veoma dobri sastanci, imamo dobre ekonomske odnose, sve više belgijskih kompanija otvara svoje poslovnice u vašoj zemlji, što je veoma pozitivan razvoj. Naša zemlja bazirana je na malim i srednjim preduzećima što znači da je to jedna vrsta avanture za belgijske kompanije da dođu na sprsko tržite koje ne poznaju dobro", kaže ona.

Kaže da je posebno ponosna na eknomsku saradnju dveju zemalja, i da tu, kako dodaje, postoji mali ali značajan napredak između dve zemlje. 

"Mislim da na ekonomskom i trgovinskom nivou postoji veoma pozitivan rast, ne spektakularan ali ga ima. Dodala bih nešto na šta sam veoma ponosna. Jedna belgijska kompanija je izabrana za najboljeg stranog investitora u Srbiji za 2023. godinu. Ime joj je Meteh i nalazi se u Smederevu. Velika je čast biti nagrađen takvim priznanjem kao što je najbolji strani investitor u Srbiji", rekla je ona.

Bugenhout je navela da pored ekonomije i diplomatije, dve zemlje imaju dobru saradnju i na polju poltike.

"Na političkom nivou naši odnosi su dobri, nema bilaterlanih problema, imamo malu belgijsku zajednicu ovde koja broji oko 350 ljudi, a Srbija ima svoju zajednicu u Belgiji sa aktivnom prvoslavnom crkvom", dodala je.

"Moramo da zaštitimo naše ljude od migracija i pritisaka"

Komentarišući činjenicu da će Belgija početkom naredne godine ponovo predsedavati Evropskom unijom, ona je podsetila da je njena zemlja jedna od osnivača EU, ali i da je na ovom presedvanju očekuje sada dosta posla.

"Kad je reč o priroritetima našeg predsedavanja, u osnovi mi imamo dvostruku misiju. Biće održani izbori za Evropski parlament između 6. i 9. juna, a to znači da zakonodavna agenda koja je i dalje na stolu mora da bude završena. To će biti prvi prioritet. Drugi se odnosi na pripremu strateške agende za sledeću Evropsku komisiju. Ta strateška agenda biće formalno predstavljena pred Evropskim savetom, a poslednje zasedanje Evropskog saveta tokom belgijskog predsedavanja je zakazano za kraj juna. Tematski, radićemo na brojnim klasterima, a tri klastera koje je Belgija predstavila kao svoje prioritete su zaštita naših ljudi", rekla je ona.

Na pitanje šta to znač, Bugenhout da je mnogo faktora uticalo na to da migracija ljudi bude veća, i da njena zemlja nije jedina koja se sa ovim problemom suočava.

"Pa imamo kovid, tešku energetsku krizu, i u vašoj zemlji i u državama članicama Evropske unije, pa će fokus će biti na većem naglasku zapošljavanja, izlazak u susret mladima, jer su mnogi mladi poslednjih godina dosta patili, a tu su i rad na energetskim problemima u pravom smeru. Moramo takođe da zaštitimo naše ljude od migracija i pritisaka, tu je i dalje ruska agresija na Ukrajinu, pa će naša pažnja u potpunosti biti okrenuta i ka tom sukobu. Drugi  naš tematski prioritet biće jačanje Evrope. Zbog svega toga, Belgija želi da ima jaku Evropsku uniju, a to znači da želimo da imamo kompetitivnost na svim nivoima, da moramo da imamo dobar pravni sistem, da budemo spremni na svaku krizu koja se pred nas postavi. Treći tematski prioritet biće da na međunardnom nivou budemo dragocen partner i prirpemimo Evropsku uniju za budućnost", rekla je ona.

Komentari (0)

Srbija