Evropa

Mađarska optužuje EU za politizaciju proširenja: "Kandidati traže zaštitnike da utiču na proceduru pristupanja"

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2023

-

23:08

Mađarska optužuje EU za politizaciju proširenja: "Kandidati traže zaštitnike da utiču na proceduru pristupanja"
Mađarska optužuje EU za politizaciju proširenja: "Kandidati traže zaštitnike da utiču na proceduru pristupanja" - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Proces proširenja Evropske unije sve više je politizovan, umesto da bude vođen racionalnim odlukama, ocenio je danas mađarski ministar za pitanja EU Janoš Boka.

"Iako se (proces proširenja) dugo video kao objektivan i zasnovan na zaslugama, vrednosti i ozbiljnost procedura postaju sada upitne", naveo je Boka na Fejsbuku.

On je upozorio da ukoliko zemlja-kandidat za članstvo u EU shvati da ne mora da ispuni uslove i prođe unapred utvrđenu proceduru, "ceo postupak može da se pretvori u politički motivisane demonstracije moći", prenosi MTI. 

Mađarski ministar je rekao da to može da dovede do toga da kandidati traže "političke zaštitnike" unutar ili van EU i koriste svoju moć da utiču na proceduru pristupanja.

"Brzina integracije bi tada zavisila od veličine i snage tih zaštitnika, a ne od ispunjenosti uslova. Takve prakse bi dodatno uzdrmale već napukle temelje jedinstva Evropske unije", kazao je Boka.

Kada je reč o članstvu Ukrajine u EU, Boka je ocenio da je i dalje neizvesno da li će i kada započeti pregovori o tome. 

"Mi smo na početku procesa koji sadrži 75-80 tačaka za koje je potrebno jednoglasno glasanje država članica. Zatim će prihvaćene pristupne pregovore morati da ratifikuje parlament za svaku pojedinačnu državu članicu", rekao je on.

Mađarski ministar je istakao da je u sličnoj meri komplikovano i pitanje finansiranja Ukrajine. 

"Situacija se menja skoro iz dana u dan zbog rata. Shodno tome, nemoguće je davati odgovorne izjave o njenim finansijskim potrebama u naredne četiri godine", rekao je on.

Boka je naveo da Mađarska promoviše međuvladin fond, koji će biti uspostavljen van okvira budžeta EU, kako bi osigurala neophodnu podršku Ukrajini.

"Države članice bi bile slobodne da daju doprinose kako im odgovara. Dok se fond ne uspostavi, podrška se može obezbediti iz tekućeg budžeta. Ne bi bilo potrebe da se menja sedmogodišnji finansijski okvir", poručio je Boka. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa