Evropa

Protest zbog kiparske pesme na Evrosongu, vernici tvrde da "promoviše đavola"

Komentari

Autor: Euronews, AP

20/05/2021

-

13:17

Protest zbog kiparske pesme na Evrosongu, vernici tvrde da "promoviše đavola"
Protest zbog kiparske pesme na Evrosongu, vernici tvrde da "promoviše đavola" - Copyright Tanjug/AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko desetina pravoslavnih vernika i pripadnika sveštenstva održalo je protest na kom su nosili ikone i banere na kojima je napisano da "Kipar voli Hrista". Razlog protesta je učešće ove ostrvske države na evrovizijskom takmičenju, odnosno njihova predstavnička pesma pod nazivom "El Diablo".

Protest je održan nedaleko od zgrade državne televizije RIK i drugi je po redu u organizaciji hrišćana koji smatraju da pesma Elene Cagrine ne treba da predstavlja Kipar na takmičenju jer "promoviše obožavanje Satane".

Tanjug/AP/Petros Karadjias

Protest na Kipru zbog pesme "El Diablo"

RIK i pevačica, koja predstavlja Kipar na takmičenju koje se ove nedelje održava u Holandiji, kažu da su kritičari pogrešno interpretirali reči pesme "El Diablo" i da je reč zapravo o nasilnoj vezi dvoje ljubavnika.

Kipar je učestvovao u prvom polufinalu održanom u utorak i prošao je u finale popularnog takmičenja, koje se održava u subotu u Roterdamu.

Ljudi koji su u sredu protestovali na Kipru smatraju da razloga za slavlje nema, tvrdeći da je "El Diablo" (što prevedeno sa španskog znači đavo) uvreda za pravoslavce sa Kipra.

Tanjug/AP/Petros Karadjias

Tvrde da je pesma koja predstavlja Kipar uvreda za pravoslavce

"Pesma ne predstavlja Kipar. Ne odlikuje njemu. Vređa Kipar, skrnavi Kipar i opasna je, moji pravoslavci. Opasna je za našu decu, naše porodice. Nema nikakve šanse da đavo može da učini nešto dobro ikome", rekao je neimenovani sveštenik dok se obraćao okupljenima.

Kiparska vlada je rekla da, iako se poštuje drugačije mišljenje, sloboda izražavanja ne može da bude ukinuta.

Moćna pravoslavna crkva na Kipru je pozvala na povlačenje pesme još u martu, govoreći da se "ruga moralnim načelima nacije ovog mediteranskog ostrva, zagovarajući predaju đavolu i promovišući njegovo obožavanje".

Crkveni zvaničnici apelovali su na državnu televizuju da predstavničku pesmu zameni nekom koja "izražava istoriju, kulturu, tradiciju i vrednosti".

Inače, policija je takođe optužila jednog muškarca koji je navodno pretio i izazvao incident kada je upao na posed državnog emitera u znak protesta prema onome što je nazvao "bogohulnom pesmom".

Elena Cagrino je odbacila kontroverze i navela da pesma "El Diablo" koju izvodi sa četiri plesačice u tesnim crvenim kostimima, govori o nasilnoj vezi i da nema nikakve veze sa obožavanjem đavola.

Komentari (0)

Evropa