Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija tokom napada noćas lansirala 37 raketa i tri drona, srušeno samo osam raketa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/01/2024

-

09:22

RAT U UKRAJINI Rusija tokom napada noćas lansirala 37 raketa i tri drona, srušeno samo osam raketa
RAT U UKRAJINI Rusija tokom napada noćas lansirala 37 raketa i tri drona, srušeno samo osam raketa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 689 dana. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Velike Britanije Riši Sunak potpisali su bilateralni sporazum o bezbednosnoj saradnji. Prema dogovoru, Velika Britanija će Ukrajini pružiti paket vojne pomoći vredan 2,5 milijardi funti, izjavio je Sunak. Britanski premijer je takođe rekao da bi trebalo da budu postavljeni ambiciozniji ciljevi za članstvo Ukrajine u NATO.

Ključni događaji

  • Sirski: Ukrajini treba veći broj jurišnih aviona poput američkih A-10
  • Sunak i Zelenski potpisali sporazum o bezbednosnoj saradnji
  • Britanija Ukrajini šalje 2,5 milijardi funti vojne pomoći
  • Irski premijer: Ukrajinske izbeglice neće biti vraćene u zemlju do kraja rata

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu 

23.40 Sežurne: Ukrajina ostaje prioritet Francuske koliko god bude potrebno

Ukrajina jeste i ostaće prioritet Francuske, poručio je danas novi francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom. Sežurne je napomenuo da je Ukrajina bila njegova prva destinacija u inostranstvu od njegovog imenovanja u rekonstrukciji francuske vlade ove sedmice. "Ukrajina jeste i ostaće prioritet Francuske. U Ukrajini se odigrava odbrana osnovnih principa međunarodnog prava", rekao je Sežurne na konferenciji za novinare, prenosi AP.

12.46 Poljska šalje ratne avione blizu granice sa Ukrajinom

Poljska je podigla svoje i savezničke ratne avione u blizini granice sa Ukrajinom usred intenzivnijih aktivnosti ruske avijacije.

Poljsko ratno vazduhoplovstvo primetilo je "aktivnost avijacije dugog dometa Ruske Federacije, koja je povezana sa izvođenjem napada na ukrajinsku teritoriju", napisala je operativna komanda Poljske na platformi X.

Komanda je dodala da je ovaj korak načinjen kako bi se "obezbedila zaštita poljskog vazdušnog prostora", prenosi TASS.

12.11 Tokom ruskih napada na Ukrajinu koriščeno 37 raketa i 3 drona

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je Rusija tokom noćašnjeg napada lansirala 37 raketa i tri drona. Ukrajinska protivvazdušna odbrana uspela je da obori daleko manje projektila nego obično i samo osam raketa je srušeno, prenosi Rojters. Većina raketa korišćenih preko noći bili su brzokretni balistički tipovi, koje je daleko teže oboriti, saopštile su vazduhoplovne snage.

"Treba napomenuti da više od 20 od celokupnog navedenog oružja koje nije uračunato u broj oborenih, nije dostiglo svoje ciljeve kao rezultat aktivnih protivmera elektronskog ratovanja", navedeno je u izjavi portparola ukrajinskih vazduhoplovnih snaga.

Vazdušna odbrana Ukrajine je oborila ruske rakete u najmanje pet regiona širom zemlje, navode lokalni zvaničnici.

09.19 Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Rusija lansirala nekoliko raketa Kinžal

Rusija je jutros napala Ukrajinu sa nekoliko projektila Kinžal, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. Na Telegram kanalu ukrajinskog vojnog vazduhoplovstva navedeno je da su projektili lansirani prema Kijevu, Viničkoj i Žitomirskoj oblasti, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prethodno je saopšteno da je Rusija lansirala rakete X-101/555/55 sa šest aviona Tu-95MS. Na celoj teritoriji Ukrajine na snazi je vazdušna opasnost.

07.03 Britanija Ukrajini šalje 2,5 milijardi funti vojne pomoći

Velika Britanija će Ukrajini pružiti paket vojne pomoći vredan 2,5 milijardi funti, izjavio je britanski premijer Riši Sunak. "Velika Britanija najavljuje najveći paket odbrambene pomoći Ukrajini od početka rata, koji iznosi 2,5 milijardi funti. To će značiti više bezbednosti, više protivtenkovskog naoružanja, više projektila, stotine hiljada novih artiljerijskih granata, obuku hiljada ukrajinskih mornara“, rekao je Sunak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, prenosi Ukrinform. 

6.41 Irski premijer: Ukrajinske izbeglice neće biti vraćene u zemlju sve do kraja rata

Irski premijer Leo Varadkar izjavio je da nijedan ukrajinski izbeglica neće biti poslat kući dok se rat u Rusiji ne završi. "Iskren da budem, ne mogu da zamislim da ćemo biti u poziciji da to uradimo dok se rat ne završi. Ne mogu da zamislim da bilo koga šaljem nazad u Ukrajinu dok ne bude bezbedno... Očigledno, postoje neki delovi zemlje u kojima rat besni svaki dan, postoje drugi delovi zemlje koji podložni povremenim raketnim napadima", rekao je premijer, prenosi Ajriš independent.

06.22 Sirski: Ukrajini treba veći broj jurišnih aviona poput američkih A-10

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski izjavio je da je Kijevu potrebno više vojnih aviona, poput američkih jurišnih aviona A-10, i aviona koji mogu da ispaljuju krstareće rakete dugog dometa. "Avioni A-10 su pouzdani i pokazali su se u mnogim ratovima. Postoji široka lepeza naoružanja za uništavanje kopnenih ciljeva koji mogu da pomognu pešadiji", rekao je Sirski u intervjuu za Rojters.

Prema njegovim rečima, avioni A-10 pružili bi "ključnu podršku kopnenim snagama" koje se bore protiv ruskih trupa. "Namenjen je za uništavanje kopnenih ciljeva - tenkova, artiljerije, svega što se suprostavlja pešadiji", naveo je ukrajinski general.

06.07 Sunak i Zelenski potpisali sporazum o bezbednosnoj saradnji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Velike Britanije Riši Sunak potpisali su juče bilateralni sporazum o bezbednosnoj saradnji, javljaju ukrajinski mediji.

Dokument pod nazivom "Sporazum o bezbednosnoj saradnji između Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske" potpisali su lideri dve zemlje nakon pregovora u Kijevu, prenosi ukrajinska Pravda.

"Da su ovakve garancije postignute 1991. godine, posebno sa Velikom Britanijom, rat ne bi ni počeo", rekao je Zelenski.

Komentari (0)

Evropa