Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski i Sunak potpisali sporzaum o bezbednosnoj saradnji Velike Britanije i Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/01/2024

-

09:04

RAT U UKRAJINI Zelenski i Sunak potpisali sporzaum o bezbednosnoj saradnji Velike Britanije i Ukrajine
RAT U UKRAJINI Zelenski i Sunak potpisali sporzaum o bezbednosnoj saradnji Velike Britanije i Ukrajine - Copyright AP/Bram Janssen, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 688 dana. Dmitrij Medvedev upozorio je na mogući ruski nuklearni odgovor, ako Ukrajina napadne lokacije za lansiranje raketa unutar teritorije Rusije. U pitanju je 19. paragraf nuklearne doktrine Rusije koji daje mogućnost predsedniku Vladimiru Putinu da razmotri upotrebu nuklearnog naoružanja. Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski rekao je da se protivi prekidu vatre jer bi to koristilo Rusiji koja bi kupovinom vremena mogla da se dodatno naoruža iz Irana i poveća snabdevanje municijom iz Severne Koreje. Američki Pentagon sumnja da je više od milijardu dolara pomoći Ukrajini u sofisticiranom naoružanju i opremi "loše ispraćeno" i da je oružje ukradeno ili preprodato na ileganom tržištu, piše Njujork Tajms.

Ključni događaji:

  • Medvedev: Nuklearni odgovor Moskve moguć u slučaju napada na lansere raketa unutar Rusije
  • Zelenski: Prekid vatre bi samo koristio Rusiji
  • Pentagon: Vojna pomoć SAD Ukrajini loše praćena, oružje možda ukradeno
  • Letonija najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini
  • Granica Finske s Rusijom zatvorena do 11. februara
  • Sunak u poseti Kijevu kako bi najavio novi paket podrške

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

                   Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu 

20.47 Sunak najavio paket vojne pomoći vredan 2,5 milijardi funti

Velika Britanija će Ukrajini pružiti paket vojne pomoći vredan 2,5 milijardi funti, izjavio je britanski premijer Riši Sunak.

„Velika Britanija danas najavljuje najveći paket odbrambene pomoći Ukrajini od početka rata, koji iznosi 2,5 milijardi funti. To će značiti više bezbednosti, više protivtenkovskog naoružanja, više projektila, stotine hiljada novih artiljerijskih granata, obuku hiljada ukrajinskih mornara“, rekao je Sunak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, prenosi Ukrinform. 

On je dodao da će 200 miliona od ove sume otići na proizvodnju stotina hiljada novih dronova za Ukrajinu.

20.40 Varadkar: Niko od izbeglica iz Ukrajine neće biti poslat kući pre kraja rata

Irski premijer Leo Varadkar izjavio je danas da nijedan ukrajinski izbeglica neće biti poslat kući dok se rat u Rusiji ne završi.

„Iskren da budem, ne mogu da zamislim da ćemo biti u poziciji da to uradimo dok se rat ne završi. Ne mogu da zamislim da bilo koga šaljem nazad u Ukrajinu dok ne bude bezbedno... Očigledno, postoje neki delovi zemlje u kojima rat besni svaki dan, postoje drugi delovi zemlje koji podložni povremenim raketnim napadima", rekao je premijer, prenosi Ajriš independent.

AP Photo/Virginia Mayo

 

On je rekao da bi ista pravila za prijem ukrajinskih izbeglica trebalo da budu na snazi u svakoj od 27 država članica.

„Imamo vrlo jasnu politiku u ovoj zemlji i to je da moramo dati prioritet porodicama“, poručio je premijer Irske i dodao da očekuje da će EU proširiti status privremene zaštite koji se nudi izbeglicama koje beže od rata u Ukrajini.

Direktiva o privremenoj zaštiti koja omogućava ukrajinskim izbeglicama da dobiju smeštaj i socijalnu pomoć u EU  ističe 4. marta 2025. Iako se ne može ponovo produžiti, EU može odlučiti da donese nove odredbe za ukrajinske izbeglice.

20.11 Novi šef francuske diplomatije za prvu zvaničnu posetu odabrao Ukrajinu 

Novoimenovani francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne je na putu za Ukrajinu, svoje prvo zvanično putovanje, izjavila su danas tri diplomatska izvora jer Pariz želi da uveri Kijev da ima njegovu podršku u ratu sa Rusijom koji se bliži svojoj drugoj godišnjici.

"To je pozitivan signal da je on tako brzo učinio Kijev svojim prioritetom čim je preuzeo funkciju", rekao je jedan francuski diplomata, preneo je Rojters.

Drugi francuski diplomatski izvor kazao je da je važno otići u posetu, koju je prvobitno planirala prethodna ministarka kako bi se naglasila posvećenost Pariza u vreme kada su stvari sve teže za Ukrajinu.

Sežurne bi trebalo da se sastane sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom parlamenta Ruslanom Stefančukom, navele su diplomate.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler, Pool

 

20.07 Sunak se zalaže za "ambicioznije" ciljeve za prijem Ukrajine u NATO

Premijer Velike Britanije Riši Sunak izjavio je danas da bi, nakon odluka samita NATO u Viljnusu, na jubilarnom samitu Alijanse u Vašingtonu trebalo da budu postavljeni ambiciozniji ciljevi za članstvo Ukrajine.

„Verujem da Ukrajina ima legitimno mesto u NATO-u. Ali nije stvar samo u tome kakvu korist će NATO doneti Ukrajini. Reč je i o tome kakvu će korist Ukrajina doneti NATO-u. Vaše razumevanje modernog ratovanja ne dolazi iz udžbenika, već sa bojnog polja, vaše oružane snage su iskusne, inovativne i hrabre", poručio je Sunak u govoru u Vrhovnoj radi Ukrajine, prenosi Ukrinform.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

Prema njegovim rečima, Ukrajina pripada NATO-u, a NATO će sa Ukrajinom biti jači. 

"Prošlogodišnji samit u Viljnusu napravio je važne korake na putu ka članstvu Ukrajine. Ali želim da budemo još ambiciozniji na samitu u Vašingtonu“, rekao je britanski premijer.

18.57 Sijarto i Kuleba se sastaju na zapadu Ukrajine krajem januara

Ministri spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i Ukrajine Dmitro Kuleba sastaće se na zapadu Ukrajine krajem januara, saopštila je danas mađarska vlada. "Potvrđeno je da je sastanak mađarskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova zakazan za januar u Uzhorodu (Ungvar) 29. januara", saopštila je Orbanova kancelarija za međunarodne komunikacije na platformi X (Tviter).

U saopštenju nisu navedeni detalji o planiranom sastanku, a portparol mađarske vlade nije odgovorio na pitanja poslata mejlom da pruži dodatne informacije, preneo je Rojters. Odnosi između Mađarske, članice NATO i Ukrajine su zategnuti zbog pitanja kao što su prava etničkih Mađara na zapadu Ukrajine i protivljenje Mađarske da se Ukrajini uputi pomoć Evropske unije zbog rata sa Rusijom.

16.58 Ukrajinski komandant: Potrebno nam je više jurišnih aviona, poput američkih A-10

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski izjavio je danas da je Kijevu potrebno više vojnih aviona, poput američkih jurišnih aviona A-10, i aviona koji mogu da ispaljuju krstareće rakete dugog dometa. "Avioni A-10 su pouzdani i pokazali su se u mnogim ratovima. Postoji široka lepeza naoružanja za uništavanje kopnenih ciljeva koji mogu da pomognu pešadiji", rekao je Sirski u intervjuu za Rojters.

Prema njegovim rečima, avioni A-10 pružili bi "ključnu podršku kopnenim snagama" koje se bore protiv ruskih trupa.

"Namenjen je za uništavanje kopnenih ciljeva - tenkova, artiljerije, svega što se suprostavlja pešadiji", naveo je ukrajinski general.

15.20 Zelenski i Sunak potpisali sporazum o bezbednosnoj saradnji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Velike Britanije Riši Sunak potpisali su danas bilateralni sporazum o bezbednosnoj saradnji, javljaju ukrajinski mediji.

Dokument pod nazivom "Sporazum o bezbednosnoj saradnji između Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske" potpisali su lideri dve zemlje nakon pregovora u Kijevu, prenosi ukrajinska Pravda.

"Da su ovakve garancije postignute 1991. godine, posebno sa Velikom Britanijom, rat ne bi ni počeo", rekao je Zelenski.

Sunak je dodao da je reč o "prvoj od mnogih bezbednosnih garancija" koje su potpisane. On je naglasio da je Velika Britanija prva obezbedila Ukrajini ubojno oružje, tenkove i rakete dugog dometa.

Sunak i Zelenski su dodali da je sporazumom predviđen rok važenja od 10 godina, uz mogućnost produženja.

Međutim, ukoliko Ukrajina uđe u NATO pre isteka roka, bezbednosne obaveze će prestati da važe i biće ugrađene u sistem Alijanse.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

10.08 Dve osobe poginule, tri povređene u napadu ukrajinskog drona na vozilo hitne u DNR

Bolničar i radnik energetske kompanije danas su poginuli, a tri lekara su povređena u napadu ukrajinskog drona na vozilo hitne pomoći u selu Golmovski u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Napad se dogodio dok je vozilo hitne pomoći evakuisalo ranjene radnike energetske kompanije u ukrajinskom granatiranju sela Golmovski, napisao je na Telegramu gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko, prenosi RIA Novosti.

09.11 Sunak u poseti Kijevu kako bi najavio novi paket podrške

Britanski premijer Riši Sunak danas je u poseti Kijevu kako bi najavio novi paket podrške, uključujući povećanje vojnog finansiranja, javlja danas Asošijeted pres pozivajući se na saopštenje njegovog kabineta. 

Očekuje se da će Sunak objaviti povećanje vojnog finansiranja Ukrajine za narednu finansijsku godinu na 3,2 milijarde dolara. Planirano je da Sunak i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpišu i sporazum o bezbednosnoj saradnji, koji uključuje razmenu obaveštajnih podataka, sajber bezbednost i medicinsku i vojnu obuku.

Tanjug/AP/Stefan Rousseau

 

09.01 Bela kuća: Obustavljena pomoć SAD za Ukrajinu

Pomoć SAD za Ukrajinu je obustavljena, saopštila je Bela kuća, navodeći da se nastavljaju pregovori o paketu za bezbednosne mere na granici.

"Pomoć koju smo pružali trenutno je obustavljena", rekao je novinarima u četvrtak portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, preneo je Rojters.

Američki Stejt department objavio je pomoć od 250 miliona dolara za Ukrajinu, 27. decembra, čime je iscrpeo preostala sredstva koja su bila određena. Nacrt zakona, u kojem je i 61,4 milijarda dolara pomoći za Ukrajinu, blokrali su republikanci u Senatu ranije u decembru jer nije sadržao striktne mere o američkim granicama i imigracionoj politici.

Kirbi je ranije rekao da će zbog kašnjenja između potpisivanja paketa finansiranja i njihove stvarne isporuke, Ukrajina i dalje primati stavke dodeljene 27. decembra "narednih dana i sedmica".

Nakon toga, Kirbi nije siguran da se išta može uraditi bez odluke Kongresa. Nezavisna američka senatorka Kirsten Sinema rekla je 3. januara da je Senat "blizu" dogovora o pograničnim bezbednosnim merama, koji bi otvorio put za odobravanje pomoći Ukrajini. Međutim, pojedini republikanski poslanici sumnjaju da će nacrt proći u Predstavničkom domu i Senatu.

06.50 Medvedev: Nuklearni odgovor ako Ukrajina pogodi ruske lansere raketa

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev juče je upozorio da bi ukrajinski napadi na lokacije za lansiranje raketa unutar teritorije Rusije sa oružjem koje su Kijevu isporučile SAD i njihovi saveznici mogli da izazovu nuklearni odgovor zvanične Moskve.

Medvedev je izjavio da su neki ukrajinski vojni komandanti razmatrali mogućnost lansiranja raketa dugog dometa koje je Kijevu isporučio Zapad na lokacije unutar ruske teritorije, prenosi Rojters.

"Šta to znači? To znači samo jedno: oni rizikuju da se aktivira paragraf 19 osnovne državne doktrine Rusije u oblasti nuklearnog odvraćanja. To bi trebalo zapamtiti", poručio je Medvedev u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Devetnaesti paragraf ruske nuklearne doktrine iz 2020. godine definiše u kojim okolnostima bi ruski predsednik razmatrao upotrebu nuklearnog oružja.

06.30 Predlog zakona o mobilizaciji vraćen ukrajinskoj vladi na doradu

Ukrajinski nacrt zakona o pooštravanju pravila o mobilizaciji vraćen je vladi na dalji rad, saopštio je predsednik parlamenta Ruslan Stefančuk.

Posle sastanka rukovodstva parlamenta i vojnih komandanata, Stefančuk je rekao da će predlog zakona biti prerađen.

Predlog zakona bi omogućio Kijevu da pozove više ljudi u vojsku kako se rat sa Rusijom približava dvogodišnjoj granici.

Nacrti predloga uključivali su elektronske pozive i niz strogih sankcija za one koji krše zakon o mobilizaciji.

06.15 Zelenski: Prekid vatre bi samo koristio Rusiji

Prekid vatre u rusko-ukrajinskom ratu ne bi doveo do političkog dijaloga, već bi samo koristio Rusiji, rekao je juče Zelenski tokom posete Estoniji.

Kako prenosi Rojters, ukrajinski predsednik je rekao da bi prekid vatre bio od koristi za Rusiju jer bi omogućio Moskvi da poveća snabdevanje municijom. Rusija je pregovarala o kupovini raketa od Irana, a ruske snage su dobile više od milion komada municije iz Severne Koreje, dodao je on.

Komentari (0)

Evropa