Evropa

RAT U UKRAJINI Medvedev preti nuklearnim odgovorom ako Ukrajina pogodi ruske lansere raketa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/01/2024

-

08:35

RAT U UKRAJINI Medvedev preti nuklearnim odgovorom ako Ukrajina pogodi ruske lansere raketa
RAT U UKRAJINI Medvedev preti nuklearnim odgovorom ako Ukrajina pogodi ruske lansere raketa - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 687 dana. Ukrajina očekuje veliku finansijsku pomoć međunarodne zajednice, koja u ovoj godini može doći do cifre od 3,1 milijardu dolara, pod uslovom da tolika potražnja Agencija UN bude odobrena. Pomoć stiže i sa Baltika jer je litvanski predsednik Gitanas Nauseda  saopštio da je Nacionalni savet za odbranu Litvanije odobrio paket dugoročne vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 200 miliona evra. SAD i još sedam zemalja optužile su Rusiju da je zloupotrebila svoj položaj u Savetu bezbednosti UN i od Severne Koreje kupila projektile koji su ispaljeni na Ukrajinu. Moskva je, s druge strane, preko svog stalnog člana u Njujorku, Vasilija Nebenzje, oštro napala UN zbog izostanka reakcije prilikom ukrajinskog napada na Belgorod.

Ključni događaji:

  • Agencija UN će tražiti 3,1 milijardu dolara za pomoć Ukrajini u 2024. godini
  • Nebenzja: Nije bilo jasne reakcije UN na granatiranje Belgoroda
  • Finska bi da produži zatvaranje granice sa Rusijom
  • Litvanija odobrila 200 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu 

16.40 Medvedev: Nuklearni odgovor ako Ukrajina pogodi ruske lansere raketa

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je danas da bi ukrajinski napadi na lokacije za lansiranje raketa unutar teritorije Rusije sa oružjem koje su Kijevu isporučile SAD i njihovi saveznici mogli da izazovu nuklearni odgovor zvanične Moskve.

Medvedev je izjavio da su neki ukrajinski vojni komandanti razmatrali mogućnost lansiranja raketa dugog dometa koje je Kijevu isporučio Zapad na lokacije unutar ruske teritorije, prenosi Rojters.

"Šta to znači? To znači samo jedno: oni rizikuju da se aktivira paragraf 19 osnovne državne doktrine Rusije u oblasti nuklearnog odvraćanja. To bi trebalo zapamtiti", poručio je Medvedev u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Devetnaesti paragraf ruske nuklearne doktrine iz 2020. godine definiše u kojim okolnostima bi ruski predsednik razmatrao upotrebu nuklearnog oružja.

14.50 Zelenski: Prekid vatre bi samo koristio Rusiji

Prekid vatre u rusko-ukrajinskom ratu ne bi doveo do političkog dijaloga, već bi samo koristio Rusiji, rekao je Zelenski u četvrtak tokom posete Estoniji.

Kako prenosi Rojters, ukrajinski predsednik je rekao da bi prekid vatre bio od koristi za rusiju jer bi omogućio Moskvi da poveća snabdevanje municijom. Rusija je pregovarala o kupovini raketa od Irana, a ruske snage su dobile više od milion komada municije iz Severne Koreje, dodao je on.

Zelenski takođe tvrdi da Rusija ima deficit naoružanja i da bi prekid vatre pomogao da se nadomesti nedostatak.

Raigo Pajula/Office of the President of the Republic of Estonia via AP

 

14.34 Specijalna predstavnica SAD za ekonomski oporavak Ukrajine danas u Poljskoj

Specijalna predstavnica SAD za ekonomski oporavak Ukrajine Peni Pricker posetiće danas Varšavu kako bi istakla značaj američko-poljske saradnje na ekonomskom oporavku Ukrajine, saopšteno je iz Stejt departmenta. Pricker će se sastati sa visokim poljskim zvaničnicima, uključujući predsednika Andžeja Dudu i ministra spoljnih poslova Radoslava Sikorskog. Zvaničnici će razgovarati o podršci poljske vlade i privatnog sektora Ukrajini i važnosti ekonomske pomoći Ukrajini dok se brani od ruske agresije, navodi se u saopštenju.

13.51 Antanaitis: Deo ukrajinske vojne proizvodnje mogao bi da se preseli u Litvaniju

Deo ukrajinske vojne proizvodnje mogao bi da se preseli u Litvaniju, rekao je penzionisani major litvanske vojske i ekspert za oružje Darijus Antanaitis.

"Rusija cilja aktivne proizvodne linije namenske industrije u Ukrajini i uništava ih", rekao je on za litvanski nacionalni radio LRT, prenosi TASS. 

Prema mišljenju ovog stručnjaka za oružje, premeštanje vojne proizvodnje u druge zemlje moglo bi biti rešenje.

"Deo vojne proizvodnje bi mogao da se preseli u bezbednije okruženje u Litvaniji", predložio je Antanaitis, međutim nije objasnio kako će se to tačno sprovesti.

11.08 Zelenski danas u poseti Estoniji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastaće se danas u glavnom gradu Estonije, Talinu, sa estonskim predsednikom i premijerom i obratiće se parlamentu. Zelenski je stigao u Talin kasno u sredu nakon što je posetio Litvaniju. Zelenski će zatim u okviru posete baltičkim zemljama posetiti Letoniju. Ukrajinski predsednik je u sredu u glavnom gradu Litvanije, Viljnusu, rekao da je Ukrajina "pokazala svetu da se ruska vojska može zaustaviti".

08.45 Navaljni prvi put pred sudom, pominjao glamuroznu žurku u Moskvi

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pojavio se danas prvi put pred sudom, nakon što je prognan u arktički zatvor, i tom prilikom je sarkastično komentarisao žurku održanu u Moskvi krajem decembra prošle godine i reakciju Kremlja na nju.

Rusija je pokrenula poresku, zdravstvenu i krivičnu istragu i zatvorila noćni klub u Moskvi nakon što su slike sa glamurozne zabave koju je organizovala blogerka Nastja Ivlejeva izazvale kritike veterana ruske invazije na Ukrajinu, koji su rekli da su se bogati i slavni u Moskvi zabavljali dok je zemlja u ratu, prenosi Rojters.

"Da li ste imali zabavu? Verovatno ste imali golu zabavu kao Nastja Ivlejeva?", rekao je Navaljni predstavniku zatvorske uprave tokom video-konferencijskog pojavljivanja pred sudom iz kaznene kolonije IK-3 u regionu Jamalo-Nenec, prenosi Gardijan.

Tanjug/AP/Antonina Favorskaya

 

08.40 Ukrajina pokušala da napadne tri ruska regiona dronovima

Ukrajina je jutros pokušala da napadne tri ruska regiona dronovima - Rostovski, Tulski i Kaluški, a ruski sistemi protivvazdušne odbrane presrele su tri ukrajinske bespilotne letelice, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Prema rečima načelnika Kaluške oblasti Vladislava Šapše, na periferiji Kaluge, iznad tehničkog objekta pumpne stanice, došlo je do eksplozije drona i oštećena je zgrada. Požara i povređenih nije bilo, rekao je Šapša, prenele su RIA Novosti. Ukrajina gotovo svakodnevno granatira ruske pogranične teritorije i izvodi napade dronovima.

Pogledajte snimak posledica prethodnog ukrajinskog napada na Belgorod:

Associated Press

08.20 Jedanaest osoba povređeno, od kojih jedna teško, u ruskom napadu na Harkov

Jedanaest osoba je povređeno, od kojih jedna teško, u ruskom raketnom napadu na hotel u centru Harkova, rekao je regionalni načelnik Oleg Sinegubov. On je napisao na aplikaciji Telegram da se muškarac star 35 godina nalazi u teškom stanju, a da je ukupno devet povređenih prebačeno u medicinske ustanove.

Među povređenima su i turski novinari, istakao je Sinegubov. Šef tužilaštva u Harkovu Oleksandr Filčakov rekao je u video snimku objavljenom na Telegramu da su u hotelu bili 23 gosta i osam članova osoblja kada su ruske rakete pogodile objekat.  U hotelu borave novinari, preneo je Rojters.

 

 

07.10 Južna Koreja upozorava da je Pjongjang spreman da obezbedi Rusiji novi tip raketa

Severna Koreja je možda spremna da obezbedi Rusiji novi tip raketa, a izvođenjem daljih raketnih testiranja može da izazove eskalaciju napetosti uoči izbora u Južnoj Koreji i SAD, izjavio je ministar odbrane Južne Koreje. "Severna Koreja, kojoj je potreban novac, aktivno prodaje novu oružje koje Rusija želi", rekao je ministar odbrane Šin Von-sik za agenciju Jonhap, prenosi Rojters.

06.50 Finska produžava zatvaranje granice sa Rusijom

Finska će produžiti zatvaranje svoje granice sa Rusijom, koje je inače trebalo da prestane 15. januara, izjavio je juče ministar poljoprivrede i šumarstva Sari Esaja za nacionalnu radiodifuziju ILE.

"Granica će ostati zatvorena“, rekao je Esaja na pitanje da li će granica ostati zatvorena još mesec dana.

Finska je krajem prošle godine zatvorila rusku granicu kako bi sprečila sve veći broj tražilaca azila da uđu u tu nordijsku zemlju i rekla da je Moskva organizovala priliv ljudi, optužbu koju Kremlj negira.

Tanjug AP/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP

 

06.45 Nebenzja: Nije bilo jasne reakcije UN na granatiranje Belgoroda

Generalni sekretarijat UN nije dao nikakav jasan odgovor na granatiranje Oružanih snaga Ukrajine u Belgorodu, izjavio je juče na sastanku Saveta bezbednosti UN stalni predstavnik Ruske Federacije pri toj organizaciji Vasilij Nebenzja. Prema njegovim rečima, međunarodne organizacije "sramno ćute svaki put kada dođe do potrebe da se osude stravični zločini Kijeva“.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je 30. decembra saopštio da je ukrajinska vojska granatirala centar Belgoroda. On je naveo da je poginulo 25 ljudi, uključujući petoro dece, a 109 povređeno. Od tada su grad i druga područja regiona više puta bili izloženi granatiranju.

06.30 Agencije UN će tražiti 3,1 milijardu dolara za pomoć Ukrajini u 2024. godini

 Agencije Ujedinjenih nacija će sledeće nedelje tražiti 3,1 milijardu dolara za finansiranje pomoći Ukrajini ove godine, rekao je juče visoki humanitarni zvaničnik Edem Vosorno Savetu bezbednosti UN.

06.10 Putin: Rusija pokazala da može da zadovolji sve svoje potrebe

Rusija je pokazala celom svetu da je samodovoljna u svakom pogledu, izjavio je juče ruski predsednik Vladimir Putin. "Glavna stvar koju smo dokazali sebi i celom svetu je da je Rusija samodovoljna zemlja u svakom pogledu. Ona je jaka, ide napred i sa poverenjem gleda u budućnost. Ovo je nesumnjivo najvažniji rezultat prošle godine", istakao je predsednik na sastanku sa lokalnim stanovništvom u najistočnijem ruskom gradu Anadiru.

06.00 Litvanija odobrila 200 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda je saopštio da je Nacionalni savet za odbranu Litvanije odobrio paket dugoročne vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 200 miliona evra, preneo je Unian. On je objavio tu odluku tokom posete predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog toj zemlji, u okviru turneje po baltičkim državama.


 

Komentari (0)

Evropa