Evropa

RAT U UKRAJINI Napad dronom na skladište nafte u Rusiji, tri osobe povređene

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/01/2024

-

07:45

RAT U UKRAJINI Napad dronom na skladište nafte u Rusiji, tri osobe povređene
RAT U UKRAJINI Napad dronom na skladište nafte u Rusiji, tri osobe povređene - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Efrem Lukatsky, Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 685. dan rata u Ukrajini. Rusija je juče pokrenula veliki raketni udar na nekoliko ukrajinskih regiona, a ceo dan su stizali izveštaji o eksplozijama i žrtvama. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da će Rusija "osetiti" odgovor na granatiranje ukrajinskih gradova napominjući da su poginule četiri osobe, a da je 45 povređenih.

Ključni događaji

  • U ruskom masovnom raketnom napadu na ukrajinske regione poginule četiri osobe, a 45 je povređeno 
  • Zelenski: Rusija će osetiti naš odgovor 
  • Moskva saopštila da je izvela napade u kojima su korišćene hipersonične rakete Kinžal 
  • Japan najavio nova sredstva za Fond NATO da bi se Ukrajini obezbedili sistemi za detekciju dronova  

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu 

22.16 Zelenski: Šeme za zaobilaženje antiruskih sankcija moraju biti blokirane

 Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je večeras da su neophodni novi globalni koraci protiv onih koji nastavljaju da pomažu Rusiji da izbegne sankcije.

„Svetske sankcije svakako funkcionišu. I funkcionišu prilično dobro. Da bi rezultat bio 100 odsto efikasan, šeme za zaobilaženje sankcija takođe moraju biti blokirane 100 odsto i potrebni su novi globalni koraci protiv onih koji nastavljaju da pomažu Rusiji.

Svi u svetu znaju ovu malu listu saučesnika terorizma", poručio je Zelenski u video obraćanju, prenosi Ukrinform. On je naglasio da će o ovoj temi dodatno razgovarati sa ukrajinskim saveznicima.

20.13 Odbor Vrhovne rade odložio za sutra razmatranje predloga zakona o mobilizaciji

Odbor ukrajinske Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove odložio je razmatranje predloga zakona o mobilizaciji za sredu, 10. januara.

"Odbor za odbranu je danas završio sednicu i odložio pitanje mobilizacije za sutra. Shodno tome, sutra će najverovatnije pripremiti odluku o preporuci za usvajanje vladinog zakona na osnovu predloga Odbora koji se moraju uzeti u obzir pre drugog čitanja i nacrt zakona će ući 11. januara u proceduru za glasanje u prvom čitanju", objavio je narodni poslanik iz frakcije "Golos" Jaroslav Železnjak na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

Vrhovna rada je već registrovala pet nacrta zakona o unapređenju procesa mobilizacije, vojne registracije i služenja vojnog roka.  Zakonodavnu inicijativu je pokrenula vlada Ukrajine, a poslanici su podneli četiri alternativna nacrta zakona.

Kabinet ministara je 25. decembra podneo Vrhovnoj radi nacrt zakona "O izmenama i dopunama nekih zakonskih akata Ukrajine u vezi sa unapređenjem određenih pitanja mobilizacije, vojne registracije i završetka vojne službe" a ovaj dokument je izazvao brojne polemike u javnosti

AP/Evgeniy Maloletka

 

19.04 Fedorov: Nema dovoljno sredstava da se otkupe svi dronovi proizvedeni u Ukrajini

Ukrajinski proizvođači dronova povećali su obim proizvodnje bespilotnih letelica (UAV) u toj meri da u aktuelnom državnom budžetu nema dovoljno sredstava da se otkupi sve što proizvede domaća industrija, izjavio je danas ukrajinski ministar tehnologije Mihailo Fedorov.

Fedorov, koji je i na položaju zamenika ukrajinskog premijera, od početka sukoba sa Rusijom zagovara upotrebu borbenih dronova, prenosi Rojters.

"Od skoro, proizvodnja nadilazi novčana sredstva koja su nam na raspolaganju za kupovinu svih bespilotnih letelica. Zbog toga moramo pojačati finansiranje i otvoriti tržišta tako da cene padaju zahvaljujući konkurenciji", rekao je Fedorov u intervjuu za ukrajinsku nacionalnu televiziju.

18.21 Zelenski zahvalio Dudi na podršci Poljske, razgovarali o saradnji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je u telefonskom razgovoru sa poljskim kolegom Andžejem Dudom poručio da granica između te dve zemlje treba da bude "granica jedinstva" i zahvalio se na podršci Varšave na putu Ukrajine u EU i NATO.

"Naša zajednička granica treba da bude prava evropska granica. Granica jedinstva. Ne bi trebalo da postoje granice između naših naroda", naglasio je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je takođe izrazio zahvalnost za doslednu nepokolebljivu podršku Poljske Ukrajini kao stalnom savezniku Kijeva na putu pridruživanja EU i NATO, navedeno je u saopštenju kabineta Volodimira Zelenskog.

17.36 Izvor za Rojters: Ukrajinski hakeri napali ruskog internet provajdera

Hakeri povezani sa Službom bezbednosti Ukrajine (SBU) provalili su u kompjuterske sisteme jednog moskovskog internet provajdera u odmazdi za ruski sajber napad na ukrajinski telekom gigant Kijevstar, rekao je neimenovani izvor za Rojters.

Hakeri grupe "Blekdžek" su obrisali 20 terabajta podataka u M9 Telekomu, ruskom internet i TV provajderu, ostavljajući neke stanovnike Moskve bez interneta, rekao je izvor. Ovaj digitalni upad je bio zagrevanje za veći sajber napad koji bi bio "ozbiljna osveta za Kijevstar“, dodao je izvor.

Kijevstar, najveći ukrajinski mobilni operater, izbačen je iz mreže prošlog meseca u verovatno najvećem sajber napadu od kada je Moskva pokrenula rat protiv Ukrajine u februaru 2022. 

Ruski hakeri su mesecima bili unutar sistema Kijevstara i izazvali "katastrofalno uništenje u kompaniji", rekao je ukrajinski šef sajber špijunaže Ilija Vitijuk za Rojters prošle nedelje.

16.35 Zelenski će se putem video-veze obratiti na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski će putem video-lika učestvovati na Svetskom ekonomskom forumu (SEF) u Davosu naredne sedmice, kada će imati ''posebno obraćanje'' učesnicima.

On će takođe putem video-veze održati sastanke sa izvršnim direktorima kompanija koje budu na forumu učestvovale, rekao je predsednik SEF-a Borge Brende, prenosi Gardijan.

''Do toga dolazi usled najkomplikovanije geopolitičke i geoekonomske situacije u poslednjim decenijama'', ocenio je Brende. Tema ovogodišnjeg foruma, koji će se održati između 15. i 19. januara u švajcarskim Alpima, biće ''Obnova poverenja'', a još jedna važna tema biće i rat u Ukrajini.

profimedia

 

14.28 Napad dronom na skladište nafte u Rusiji

Dve bespilotne letelice udarile su u pogon za gorivo u ruskom gradu Orel, 370 kilometara južno od Moskve i 220 kilometara od granice sa Ukrajinom, potvrdio je lokalni guverner Andrej Kličkov na Telegramu.

Kličkov je rekao da je požar u kompleksu izazvan napadom drona lokalizovan, a tom prilikom tri osobe su povređene.

U međuvremenu, ukrajinski Kanal 24 saznaje da se radi o dobro planiranoj operaciji Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine.

14.12 Više od 1.000 gradova i sela u Ukrajini bez struje zbog lošeg vremena

Više od 1.000 gradova i sela u devet oblasti u Ukrajini ostalo je bez struje zbog zimskih vremenskih nepogoda, saopštio je danas ukrajinski operater za elektirčnu mrežu Ukrenergo. Ukrenergo je pozvao građane da štede struju pošto je energetski sistem oslabljen usled ruskih napada, prenosi Rojters. Kako je naveo, potrošnja električne energije dostigla je ove nedelje najviši nivo jer je temparatura pala na oko minus 15 stepeni Celzijusa u mnogim delovima Ukrajine. "Nivo potrošnje nastavlja da raste zbog značajnog pada temperature širom zemlje", naveo je Ukrenergo na Telegramu.

11.53 Šojgu: Ukrajina tokom prošle godine izgubila više od 215.000 vojnika

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da će ruske snage nastaviti da dosledno postižu ciljeve "specijalne vojne operacije" u Ukrajini. Šojgu je, na sastanku vojnog vrha, rekao da je Ukrajina tokom prošle godine izgubila više od 215.000 vojnika i 28.000 komada tehnike, preneo je TASS. "Zadržavamo stratešku inicijativu duž cele linije fronta", istakao je Šojgu. Dodao je da istovremeno ukrajinske trupe iscrpljuju svoje resurse, a da nema rezultata na bojnom polju.

11.30 Izvoz EU u Rusiju pao za 63 odsto u odnosu na period pre rata u Ukrajini

Izvoz Evropske unije u Rusiju pao je za 63 odsto u odnosu na period pre početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, objavio je danas Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena. "Obim izvoza Evropske unije u Rusiju je još uvek visok zato što samo 32 odsto svih proizvoda EU podleže sankcijama", izjavila je zamenica direktora Centra za međunarodnu ekonomiju IFO Feodora Teti. Ona je kao primer navela da postoje sankcije na izvoz šampanjca iz EU u Rusiju, ali ne i na izvoz penušavih vina proseko.

07.00 Zelenski: Rusija će "osetiti" reakciju na granatiranje ukrajinskih gradova

Rusija će sigurno osetiti odgovor na granatiranje ukrajinskih gradova, izjavio je sinoć ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, napominjući da su u još jednom masovnom ruskom napadu poginule četiri osobe, a povređeno je 45. "Jutros je, nažalost, ponovo počeo masovni raketni napad. Harkov i region, Zaporožje, Krivi Rog, oblast Hmeljnicki. Povređeno je 45 ljudi, a do sada se zna da su četiri osobe poginule. Moje saučešće porodicama žrtava. Teroristička država će sigurno osetiti naš odgovor", poručio je Zelenski u video obraćanju, prenosi Ukrinform. Rekao je da u Donjeckoj, Hersonskoj i Hmeljničkoj oblasti i dalje traju hitne spasilačke operacije nakon udara ruske vojske.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

06.30 Kamikava: Japan će nastaviti da radi sa Poljskom da se okonča rat u Ukrajini

Japan će nastaviti da radi sa Poljskom da se što pre okonča rat u Ukrajini i postigne pravedan i trajan mir u toj zemlji, izjavila je japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava nakon sastanka sa najvišim poljskim zvaničnicima u Varšavi. Kamikava se sastala sa poljskim ministrom inostranih poslova Radekom Sikorskim i položila venac na Grob neznanog vojnika, preneo je AP.

06.00 Rusija: Udari na vojne i industrijske objekte u Ukrajini iz sistema Kinžal

Rusija je juče saopštila da je izvela masovne udare na vojne i industrijske objekte u Ukrajini, u kojima su korišćeni hipersonični raketni sistemi Kinžal. "Jutros je izvršen grupni udar visoko preciznim oružjem velikog dometa morskog i vazdušnog baziranja, uključujući hipersonični raketni sistem Kinžal, na objekte vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, prenosi agencija RIA Novosti.

Dodaje se da su ruske raketne snage, artiljerija i jurišni dronovi napali ljudstvo i opremu Oružanih snaga Ukrajine u 108 regiona i iz 113 artiljerijskih jedinica na vatrenim položajima, kao i komandno mesto 101. brigade ukrajinske teritorijalne odbrane.

Ukrajina je prethodno saopštila da je Rusija jutros pokrenula veliki raketni udar na nekoliko ukrajinskih regiona, u kojem je poginulo više ljudi. 

Komentari (0)

Evropa