Evropa

RAT U UKRAJINI Litvanija odobrila 200 miliona dolara vojne pomoći Kijevu, Finska produžila zatvaranje granice sa Rusijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/01/2024

-

09:31

RAT U UKRAJINI Litvanija odobrila 200 miliona dolara vojne pomoći Kijevu, Finska produžila zatvaranje granice sa Rusijom
RAT U UKRAJINI Litvanija odobrila 200 miliona dolara vojne pomoći Kijevu, Finska produžila zatvaranje granice sa Rusijom - Copyright EPA/Roman Pilipey, profimedia, AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 686 dana. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je još jednom međunarodnu zajednicu da pojača pritisak na zemlje koje zaobilaze sankcije Rusiji i nastavljaju trgovinsku razmenu. Sankcije su stopostotno uspešne, ali i zaobilaženje sankcija mora biti u toj meri zaustavljeno, rekao je Zelenski. Vrhovna rada će danas razmatrati predlog Zakona o mobilizaciji koji je podnela vlada Ukrajine.

Ključni događaji:

  • Zelenski: Šeme za zaobilaženje antiruskih sankcija moraju biti blokirane
  • Fedorov: Nema dovoljno sredstava da se otkupe svi dronovi proizvedeni u Ukrajini
  • Odbor Vrhovne rade razmatra predlog zakona o mobilizaciji
  • Ukrajinski hakeri napali ruskog internet provajdera

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                          Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu 

22.09 Finska bi da produži zatvaranje granice sa Rusijom

Finska će produžiti zatvaranje svoje granice sa Rusijom, koje je inače trebalo da prestane 15. januara, izjavio je danas ministar poljoprivrede i šumarstva Sari Esaja za nacionalnu radiodifuziju ILE.

"Granica će ostati zatvorena“, rekao je Esaja na pitanje da li će granica ostati zatvorena još mesec dana.

Finski mediji su ranije danas javili da će vlada produžiti meru.

Finska je krajem prošle godine zatvorila rusku granicu kako bi sprečila sve veći broj tražilaca azila da uđu u tu nordijsku zemlju i rekla da je Moskva organizovala priliv ljudi, optužbu koju Kremlj negira.

Oko 900 tražilaca azila iz zemalja poput Kenije, Maroka, Pakistana, Somalije, Sirije i Jemena ušlo je u Finsku iz Rusije u novembru, što je veliko povećanje u odnosu na manje od jednog dnevno u prethodnom periodu, prema podacima finske granične straže.

21.50 Nebenzja: Nije bilo jasne reakcije UN na granatiranje Belgoroda

Generalni sekretarijat UN nije dao nikakav jasan odgovor na granatiranje Oružanih snaga Ukrajine u Belgorodu, izjavio je danas na sastanku Saveta bezbednosti UN stalni predstavnik Ruske Federacije pri toj organizaciji Vasilij Nebenzja.

Prema njegovim rečima, međunarodne organizacije "sramno ćute svaki put kada dođe do potrebe da se osude stravični zločini Kijeva“.

"Sekretarijat UN nije dobio nikakav jasan odgovor, osim opštih reči, na teroristički napad u Belgorodu“, naglasio je Nebenzja, prenosi RIA Novosti.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je 30. decembra saopštio da je ukrajinska vojska granatirala centar Belgoroda. On je naveo da je poginulo 25 ljudi, uključujući petoro dece, a 109 povređeno. Od tada su grad i druga područja regiona više puta bili izloženi granatiranju.

19.48 Agencije UN će tražiti 3,1 milijardu dolara za pomoć Ukrajini u 2024. godini

 Agencije Ujedinjenih nacija će sledeće nedelje tražiti 3,1 milijardu dolara za finansiranje pomoći Ukrajini ove godine, rekao je danas visoki humanitarni zvaničnik Edem Vosorno Savetu bezbednosti UN.

Izjava Vosornoa, direktora Odeljenja za operacije i zastupanje Kancelarije Ujedinjenih nacija za Koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), dolazi u trenutku kada se OCHA i Agencija UN za izbeglice pripremaju za pokretanje planova za Ukrajinu 15. januara, preneo je Rojters.

OCHA je saopštila da će više od 14,6 miliona ljudi, ili 40 odsto stanovnika Ukrajine imati potrebu za humanitarnom pomoći ove godine zbog ruskih napada.

Zbog sukoba je i oko 6,3 miliona ljudi pobeglo u inostranstvo, navela je agencija.

19.25 SAD i sedam država: Rusija iskoristila položaj u UN nabavkom oružja od S.Koreje

Sjedinjene Države i još sedam zemalja optužile su danas Rusiju da je iskoristila svoj položaj stalne članice Saveta bezbednosti UN tako što je nabavila severnokorejske rakete i ispalila ih na Ukrajinu kršeći rezolucije SB UN.

"Stalna članica Saveta bezbednosti koja dobrovoljno učestvuje u ovim kršenjima pokazuje da jasno eksploatiše svoju poziciju", navodi se u saopštenju stalnih članica Saveta - Britanije, Francuske i SAD, nestalne članice Malte, Slovenije i Južne Koreje kao i Japana i Ukrajine, preneo je Rojters.

19.10 Putin: Rusija pokazala da može da zadovolji sve svoje potrebe

Rusija je pokazala celom svetu da je samodovoljna u svakom pogledu, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.
   
"Glavna stvar koju smo dokazali sebi i celom svetu je da je Rusija samodovoljna zemlja u svakom pogledu. Ona je jaka, ide napred i sa poverenjem gleda u budućnost. Ovo je nesumnjivo najvažniji rezultat prošle godine", istakao je predsednik na sastanku sa lokalnim stanovništvom u najistočnijem ruskom gradu Anadiru.

Čak i vodeće evropske ekonomije prolaze kroz teška vremena, naveo je ruski lider.

"Mi smo u usponu, a oni u padu. Ovo nas ne raduje, ali ostaje činjenica da oni više zavise od nas nego što smo mi od njih", primetio je Putin, prenosi TASS.

19.05 Litvanija odobrila 200 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda je saopštio da je Nacionalni savet za odbranu Litvanije odobrio paket dugoročne vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 200 miliona evra, preneo je Unian.

On je objavio tu odluku tokom posete predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog toj zemlji, u okviru turneje po baltičkim državama.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

Nauseda je napomenuo da će u januaru u Ukrajinu biti poslata municija, generatori, detonacioni sistemi, a u februaru oklopni transporteri M577.

„Ukrajina je pokazala svetu da se ruska vojska može zaustaviti“, rekao je Zelenski na početku posete tom regionu u cilju prikupljanja pomoći.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

On je takođe kazao da Ukrajina još uvek mora da ojača svoju protivvazdušnu odbranu zbog intenziviranih ruskih napada raketama i bespilotnim letelicama, kao i da popuni svoje zalihe municije jer udari dugog dometa postaju glavna karakteristika borbe ove zime.

18.43 Papa zabrinut da bi Ukrajina mogla postati "zaboravljeni rat"

Papa Franja izrazio je zabrinutost da se međunarodna pažnja skreće sa skoro dvogodišnjeg rata Rusije protiv Ukrajine, saopštila je danas ukrajinska katolička crkva istočnog obreda.

U pismu poglavaru Ukrajinske grkokatoličke crkve, Franja je rekao da mu je žao što se „u sve tragičnijoj međunarodnoj situaciji, rizikuje da rat u Ukrajini postane zaboravljen“, navodi se u saopštenju crkve.

Citira se kako je papa odgovorio na pismo glavnog nadbiskupa Svjatoslava Ševčuka, koji je izrazio  sličnu zabrinutost u vezi sa ratom i obavestio 29. decembra papu o ruskim vazdušnim udarima, najvećim od početka sukoba.

Papa je rekao da su udari na civile i vitalnu infrastrukturu "podli, neprihvatljivi i da se ne mogu ni na koji način opravdati" i pozvao međunarodnu zajednicu i sve uključene u sukob da traže mirna rešenja, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Papa se neprestano zalagao za mir, uz brojne pozive za „ratom izmučenu Ukrajinu“, ali se suočio sa kritikama u nekim ukrajinskim krugovima jer je nije bio voljan da otvoreno kritikuje Rusiju, posebno na početku rata.

18.15 Zelenski: Podrška Litvanije daje snagu Ukrajini

Podrška Litvanije je veoma dragocena za ukrajinski narod i daje dodatnu snagu Ukrajini u borbi protiv Rusije, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas u Viljnusu nakon razgovora sa predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom.

"Glavna stvar na kojoj su naši pregovori danas i uvek bili zasnovani je poverenje. Bićemo u stanju da odbranimo svoju nezavisnost. Mi ćemo moći da zaštitimo svoju državnost. Zajedno smo i ne gubimo jedinstvo. I svaka manifestacija podrške Ukrajini daje nam snagu, a to je na kraju i podrška Litvaniji, i Estoniji, i Letoniji, i Poljskoj, i svakoj od država koje jesu i ostaće nezavisne uprkos bilo kakvim ambicijama Rusije", naglasio je Zelenski, prenosi Ukrinform.

On je istakao da je njegova prva inostrana poseta u novoj 2024. godini, bila upravo prijateljskoj Litvaniji, i to je poseta zahvalnosti i međusobnog poverenja naroda koji se graniči sa Rusijom.

Zelenski je rekao da su tokom sastanka sa litvanskim kolegom razmotrene teme važne za bezbednost i razvoj naroda obe zemlje, kao i za odnose sa drugim državama slobodnog sveta.

On je predsedniku Litvanije Gitanasu Nausedi i celom narodu Litvanije čestitao predstojeći Dan branilaca slobode, koji se obeležava 13. januara.

15.08 Ruske isporuke nafte u Evropu preko naftovoda Družba godišnje pale za 60 odsto

Ruske isporuke nafte u Evropu preko naftovoda Družba su u 2023. godini pale za 60 odsto međugodišnje, a tokovi neisporučene nafte su preusmereni u ruske luke, objavila je danas kompanija Transnjeft.

Isporuke nafte preko ruske crnomorske luke Novorosijsk su prošle godine porasle za 3,1 odsto na 30 miliona tona, preko luke Primorsk za 6,5 odsto na 44,4 miliona tona, a pošiljke preko luke Ust-Luga u Lenjingradskoj oblasti za devet odsto na 34 miliona tona, prenosi TASS.

profimedia

 

Naftovod Družba obezbeđuje snabdevanje naftom za beloruske rafinerije i njen tranzit dalje u Evropu, a prolazi kroz Ukrajinu, Poljsku,  Češku, Slovačku, Nemačku i Mađarsku. Družba se račva na dva kraka, severni i južni, a isporuke ruske nafte preko severnog kraka su trenutno obustavljene.

11.40 Šolc planira da izvrši pritisak na EU da isporuči više oružja Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc želi da izvrši dodatni pritisak na partnere iz Evropske unije da isporuče više oružja Ukrajini, tako što će pokrenuti to pitanje na specijalnom samitu lidera EU sledećeg meseca. Lideri evropskih država sastaće se 1. februara u Briselu, gde planiraju da usvoje paket finansijske pomoći Kijevu od 50 milijardi evra. Šolc namerava da iskoristi ovu priliku za dodatnu debatu o vojnoj podršci Ukrajini koju pojedine zemlje EU planiraju za ovu godinu, rekao je neimenovani izvor za Politiko.

"Isporuke oružja Ukrajini koje je do sada planirala većina država članica EU svakako su premale. Zbog toga pozivam naše saveznike u Evropskoj uniji da takođe pojačaju svoje napore u podršci Ukrajini jer su potrebni veći doprinosi", poručio je Šolc u ponedeljak.

10.57 Zelenski doputovao u Litvaniju, predstoje posete Estoniji i Letoniji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će nakon današnje posete Litvaniji posetiti Estoniju i Letoniju. ''Estonija, Letonija i Litvanija su naši pouzdani prijatelji i principijelni partneri. Danas sam stigao u Viljnus pre nego što odem u Talin i Rigu'', napisao je Zelenski na svom nalogu na mreži Iks.

On je u utorak razgovarao sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom o načinima povećanja kapaciteta graničnih prelaza između Rumunije i Ukrajine, dok je u razgovoru sa poljskim kolegom Andžejem Dudom poručio da granica između te dve zemlje treba da bude "granica jedinstva" i zahvalio se na podršci Varšave na putu Ukrajine u EU i NATO.

09.30 Ukrajinska vojska: Rusija do sada u ratu izgubila 366.790 vojnika

Rusija je izgubila 366.790 vojnika u Ukrajini od početka rata 24. februara 2022. godine, saopšteno je danas iz Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine. Taj broj uključuje 800 žrtava koje su ruske snage pretrpele samo tokom proteklog dana, navodi se u saopštenju. Prema izveštaju, Rusija je takođe izgubila 6.038 tenkova, 11.216 oklopnih borbenih vozila, 11.575 vozila i rezervoara za gorivo, 8.684 artiljerijskih sistema, 956 višestrukih raketnih sistema, 639 sistema protivvazdušne odbrane, 329 aviona, 324 helikoptera, 332 i 34 bespilotnih letelica ili čamaca i jednu podmornicu.

08.32 Putin u prvoj poseti krajnjem istočnom regionu Čukotki

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je sinoć u najistočniji ruski region Čukotku, u svoju prvu radnu posetu tom dalekoistočnom federalnom subjektu. Ranije je ruski lider rekao da još nije posetio sve regione Rusije, i istakao Čukotku kao jedan od njih. Jedini ruski predsednik koji je prethodno posetio tu oblast bio je Dmitrij Medvedev 2008. godine.

08.05 Zelenski razgovarao sa belgijskim premijerom o deblokadi finansijske pomoći EU

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je sinoć sa premijerom Belgije Aleksandrom de Kroom o koordinaciji evropske odbrambene pomoći i značaju deblokade evropske finansijske pomoći  u iznosu od 50 milijardi evra. "Razgovarali smo o značaju deblokade evropske finansijske pomoći u iznosu od 50 milijardi evra, kao i o pitanju primene ukrajinske formule mira“, napisao je Zelenski na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

07.55 Zelenski: Šeme za zaobilaženje antiruskih sankcija moraju biti blokirane

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da su neophodni novi globalni koraci protiv onih koji nastavljaju da pomažu Rusiji da izbegne sankcije.

"Svetske sankcije svakako funkcionišu. I funkcionišu prilično dobro. Da bi rezultat bio 100 odsto efikasan, šeme za zaobilaženje sankcija takođe moraju biti blokirane 100 odsto i potrebni su novi globalni koraci protiv onih koji nastavljaju da pomažu Rusiji. Svi u svetu znaju ovu malu listu saučesnika terorizma", poručio je Zelenski u video obraćanju, prenosi Ukrinform. 

07.30 Odbor Vrhovne rade razmatra predlog zakona o mobilizaciji

Odbor ukrajinske Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove danas razmatra predlog zakona o mobilizaciji. Vrhovna rada je već registrovala pet nacrta zakona o unapređenju procesa mobilizacije, vojne registracije i služenja vojnog roka. Zakonodavnu inicijativu je pokrenula vlada Ukrajine, a poslanici su podneli četiri alternativna nacrta zakona.

Kabinet ministara je 25. decembra podneo Vrhovnoj radi nacrt zakona "O izmenama i dopunama nekih zakonskih akata Ukrajine u vezi sa unapređenjem određenih pitanja mobilizacije, vojne registracije i završetka vojne službe" a ovaj dokument je izazvao brojne polemike u javnosti. 

07.00 Fedorov: Nema dovoljno sredstava da se otkupe svi dronovi proizvedeni u Ukrajini

Ukrajinski proizvođači dronova povećali su obim proizvodnje bespilotnih letelica (UAV) u toj meri da u aktuelnom državnom budžetu nema dovoljno sredstava da se otkupi sve što proizvede domaća industrija, izjavio je juče ukrajinski ministar tehnologije Mihailo Fedorov.

Fedorov, koji je i na položaju zamenika ukrajinskog premijera, od početka sukoba sa Rusijom zagovara upotrebu borbenih dronova, prenosi Rojters.

06.55 Izvor za Rojters: Ukrajinski hakeri napali ruskog internet provajdera

Hakeri povezani sa Službom bezbednosti Ukrajine (SBU) provalili su u kompjuterske sisteme jednog moskovskog internet provajdera u odmazdi za ruski sajber napad na ukrajinski telekom gigant Kijevstar, rekao je neimenovani izvor za Rojters.

Hakeri grupe "Blekdžek" su obrisali 20 terabajta podataka u M9 Telekomu, ruskom internet i TV provajderu, ostavljajući neke stanovnike Moskve bez interneta, rekao je izvor. Ovaj digitalni upad je bio zagrevanje za veći sajber napad koji bi bio "ozbiljna osveta za Kijevstar“, dodao je izvor.

Kijevstar, najveći ukrajinski mobilni operater, izbačen je iz mreže prošlog meseca u verovatno najvećem sajber napadu od kada je Moskva pokrenula rat protiv Ukrajine u februaru 2022. 

Komentari (0)

Evropa