Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da Rusija koristi rakete napravljene u Severnoj Koreji, u Donjeckoj oblasti poginulo 11 osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

06/01/2024

-

09:44

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da Rusija koristi rakete napravljene u Severnoj Koreji, u Donjeckoj oblasti poginulo 11 osoba
RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da Rusija koristi rakete napravljene u Severnoj Koreji, u Donjeckoj oblasti poginulo 11 osoba - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Russia Emergency Situations Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 682. dan. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je, nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, da je Ankara spremna da preuzme ulogu posrednika i domaćina mirovnih pregovora između Kijeva i Moskve. Erdogan je istakao da Turska čini intenzivne napore da "zaustavi krvoproliće" i u Ukrajini i na palestinskim teritorijama, i da obezbedi trajni mir. U međuvremenu, Velika Britanija optužila je Rusiju da koristi severnokorejske projektile u Ukrajini kao "čin očaja", te pozvala Severnu Koreju da prestane sa isporukom oružja Rusiji.

Ključni događaji:

  • Erdogan razgovarao sa Zelenskim: Turska spremna da bude posrednik
  • Međunarodne rezerve Ukrajine porasle za 4,4 odsto na 40,5 milijardi dolara
  • Britanija osudila Rusiju zbog upotrebe severnokorejskih projektila u Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.37 Putin se sastao sa porodicama poginulih vojnika u Severnom vojnom okrugu

Na Badnje veče ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u svojoj rezidenciji u blizini Moskve sa porodicama vojnika koji su poginuli u Ukrajini, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Na Badnje veče Vladimir Putin se sastao u rezidenciji Novo-Ogarevo sa porodicama heroja Rusije koji su poginuli u Severnom vojnom okrugu", rekao je on.

Pre toga, tokom novogodišnjih praznika, organizovan je program gostujućih izložbi, predstava i drugih svečanih događaja za porodice kao lične goste predsednika u Moskvi, prenose RIA Novosti. 

19.55 Zelenski najavio jačanje vojnih kapaciteta sa bespilotnim letelicama

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas da ukrajinske vlasti pripremaju nove oblike saradnje sa partnerima u cilju jačanja vojnih kapaciteta sa bespilotnim letelicama.

"Planiramo sledeće nedelje značajne međunarodne susrete i nove forme saradnje sa partnerima, posebno u pogledu dronova, u pogledu jačanja naših sposobnosti u upotrebi bespilotnih letelica i u suzbijanju ruskih bespilotnih letelica, kao i u jačanju sposobnosti radio-elektronskog ratovanja", rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

19.32 U Pokrovskom okrugu poginulo 11 ljudi u ruskom granatiranju

U Pokrovskom okrugu u Donjeckoj oblasti poginulo je 11 osoba, uključujući petoro dece, nakon što su Rusi ispalili rakete S-300, saopštio je načelnik Donjecke regionalne vojne uprave Vadim Filaškin, napominjući da je u ruskom napadu osam osoba povređeno.

"Prema preliminarnim podacima, 11 mrtvih, uključujući petoro dece – ovo su posledice napada u Pokrovskom okrugu. Glavni udarac zadat je mestima Pokrovsk i Rivne u zajednici Mirnograd.

Neprijatelj cinično udara na civile, pokušavajući da što više unesreći našu zemlju. Biće kažnjeni za sve“, napisao je Filaškin na Telegramu, prenosi Ukrinform.

17.43 Kijev: Rusija koristi rakete napravljene u Severnoj Koreji
Vlasti u Kijevu su danas saopštile da Rusija u napadima na Ukrajinu koristi rakete napravljene u Severnoj Koreji. Portparol ukrajinskog tužilaštva Dmitro Čubenko je rekao da je severnokorejski projektil jedna od raketa koje su 2. januara pogodile Harkov.

Čubenko je naveo da "proizvodni metod" severenokorejske rakete "nije vrlo moderan", javlja Rojters. Zbog toga smo skloni mišljenju da je to raketa dopremljena iz Severne Koreje, izjavio je Čubenko. 

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

17.28 Iznad Crnog mora uništeno šest protivbrodskih projektila Neptun

Sistemi ruske protivvazdušne odbrane uništili su šest ukrajinskih protivbrodskih projektila Neptun iznad Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Dana 6. januara 2024. godine, oko 17.00 časova po moskovskom vremenu, zaustavljeni su pokušaji kijevskog režima da izvede teroristički napad protivbrodskim raketama Neptun na objekte na teritoriji Ruske Federacije“, naglašavaju u resoru, prenosi RIA Novosti.

17.02 DW: Ukrajina nema uvek dovoljno municije za odbranu od ruskh vazdušnih udara

Krajem prošle godine Rusija je izvela žestoke vazdušne napade na Ukrajinu dronovima i raketnim projektilima i većinu njih ukrajinska protivvazdušna odbrana je uspela da obori, međutim municije za sisteme PVO nema uvek dovoljno, piše Dojče vele.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mesecima je upozoravao na masovne ruske vazdušne udare tokom zime, ali već tokom kasne jeseni, Rusija je sve više koristila dronove, da bi 29. decembra izvela najveći napad od početka rata sa više od 100 različitih projektila i čitavim rojevima dronova. Decembar je mesec sa rekordnim brojem od 700 napada dronovima, a cilj napada nije bio samo glavni grad, već i veliki gradovi Harkov, Dnjepar, Odesa, Herson i Lavov.

14.30 U Belgorodu otkazane večernje službe za Božić

Večernje službe u Belgorodu za Božić su otkazane zbog bezbednosne situacije, izjavio je danas gradonačelnik Valentin Demidov.

"Želeo bih da vas upozorim da su, u dogovoru sa vladikom Jovanom, danas otkazane večernje službe u Belgorodu zbog operativne situacije", napisao je Demidov na svom Telegram kanalu, prenela je agencija RIA Novosti.

Eksplozije su se dogodile oko 15.00 časova, nakon čega se na nebu iznad grada pojavio crni dim.

09.23 Ukrajina tvrdi da je pogodila rusko komandno mesto na aerodromu Saki na Krimu

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine pogodilo je rusko komandno mesto na aerodromu Saki na Krimu, izjavio je komandant ukrajinskog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk. On je na Telegramu zahvalio ukrajinskim pilotima na "odličnom radu" i objavio fotografiju na kojoj se, navodno, vidi pogodak na aerodromu Saki.

Oleščuk je, istovremeno, ironično prokomentarisao tradicionalna saopštenja ruskog Ministarstva odbrane - "Svi ciljevi su pogođeni" - tako što je na to dodao "Nažalost, naše Vazduhoplovstvo ostalo je bez jednog kontrolnog centra na Krimu!", prenosi Interfaks Ukrajina.

08.44 MO Rusije: Presretnute četiri ukrajinske rakete iznad Krima

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je protivvazdušna odbrana uništila četiri ukrajinske rakete iznad poluostrva Krim. Rakete su uništene oko 0:30 po moskovskom vremenu, prenosi Interfaks.

Od kada je počela napad na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, Rusija gotovo svakodnevno saopštava o pokušajima napada ukrajinskih dronova na pogranične oblasti, Krim i Moskvu.

07.59 Bela kuća: Severna Koreja obezbedila Rusiji balističke rakete i lansere

Severna Koreja nedavno je obezbedila Rusiji balističke rakete i lansere za upotrebu u sukobu u Ukrajini, saopštila je juče Bela kuća, pozivajući se na deklasifikovane obaveštajne podatke.

Potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je transfer oružja iz Severne Koreje Rusiji "značajna i zabrinjavajuća eskalacija" i dodao da će SAD uvesti naknadne sankcije protiv onih koji omogućavaju prodaju oružja.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

07.35 Erdogan razgovarao sa Zelenskim: Turska spremna da bude posrednik

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je sinoć, nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, da je Ankara spremna da preuzme ulogu posrednika i domaćina mirovnih pregovora između Kijeva i Moskve. Erdogan je istakao da Turska čini intenzivne napore da "zaustavi krvoproliće" i u Ukrajini i na palestinskim teritorijama, i da obezbedi trajni mir, preneo je Haberturk.

"Spremni smo da preuzmemo ulogu posrednika pregovora kako bi se osigurao mir u Ukrajini. Važno je da se koridor žitarica restrukturira i profunkcioniše, i u tu svrhu nastavljamo diplomatske kontakte", naveo je turski predsednik.

07.10 Međunarodne rezerve Ukrajine porasle za 4,4 odsto na 40,5 milijardi dolara

Međunarodne rezerve Ukrajine porasle su za 4,4 odsto na 40,5 milijardi dolara sa decembarskih 38,8 milijardi dolara, objavila je juče Narodna banka Ukrajine (NBU). Ukrajinske međunarodne rezerve su u julu 2023. godine dostigle rekordnih 41,7 milijardi dolara ali su nakon toga četiri meseca bile u padu, a aktuelno povećanje je u velikoj meri posledica priliva deviza od međunarodnih saveznika Ukrajine, dodala je NBU.

 

Komentari (0)

Evropa