Evropa

RAT U UKRAJINI U Sevastopolju objavljena uzbuna za vazdušni napad, ruska PVO oborila 10 raketa iznad Belgoroda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/01/2024

-

09:10

RAT U UKRAJINI U Sevastopolju objavljena uzbuna za vazdušni napad, ruska PVO oborila 10 raketa iznad Belgoroda
RAT U UKRAJINI U Sevastopolju objavljena uzbuna za vazdušni napad, ruska PVO oborila 10 raketa iznad Belgoroda - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Evgeniy Maloletka, Ukrainian Emergency Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 681 dan. Ukrajina je izvela napad na rusku vojnu jedinicu u blizini Jevpatorije na Krimu. Rusko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su ruske snage oborile 10 ukrajinskih raketa iznad Krima, kao i da su sprečile napad ukrajinskih trupa na objekte ruske vojske na tom poluostrvu. U Sevastopolju i na Krimu proglašen je žuti nivo opasnosti od terorizma. Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o izdavanju ruskog državljanstva strancima koji su potpisali ugovor o služenju vojnog roka u Oružanim snagama Ruske Federacije.

Ključni događaji:

  • Ukrajina pogodila rusku vojnu jedinicu u napadu na Krim
  • Rumunija kupuje 200 raketa za sistem Patriot
  • Bela kuća: Severna Koreja obezbedila Rusiji balističke rakete i lansere
  • Kirbi: Bez pomoći za Ukrajinu ako Kongres ne odobri novi paket
  • Sastanak Saveta NATO-Ukrajina biće održan 10. januara na zahtev Kijeva

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.09 Fon der Lajen: EU treba hitno da donese odluku o finansijskoj podršci Ukrajini

Nedavni brutalni vazdušni napadi Rusije na civilnu infrastrukturu u Ukrajini samo naglašavaju da Evropska unija mora hitno da odluči o stvaranju ukrajinskog fonda za nastavak održive finansijske podrške Ukrajini, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Evropska komisija će tokom belgijskog predsedavanja EU raditi na prioritetima, od kojih je jedan podrška Ukrajini. Svi smo videli nedavne brutalne ruske vazdušne napade na civilne ciljeve u Ukrajini. Zbog toga, nakon istorijske odluke da počnemo pristupne pregovore sa Ukrajinom, moramo hitno da krenemo napred ka stabilizaciji naše finansijske pomoći ovoj zemlji", naglasila je.

19.36 Erdogan razgovarao sa Zelenskim: Turska spremna da bude posrednik

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas, nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, da je Ankara spremna da preuzme ulogu posrednika i domaćina mirovnih pregovora između Kijeva i Moskve.

Erdogan je istakao da Turska čini intenzivne napore da "zaustavi krvoproliće" i u Ukrajini i na palestinskim teritorijama, i da obezbedi trajni mir, preneo je Haberturk.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

"Spremni smo da preuzmemo ulogu posrednika pregovora kako bi se osigurao mir u Ukrajini. Važno je da se koridor žitarica restrukturira i profunkcioniše, i u tu svrhu nastavljamo diplomatske kontakte", naveo je turski predsednik.

16.44 Međunarodne rezerve Ukrajine porasle za 4,4 odsto na 40,5 milijardi dolara

Međunarodne rezerve Ukrajine porasle su za 4,4 odsto na 40,5 milijardi dolara sa decembarskih 38,8 milijardi dolara, objavila je danas Narodna banka Ukrajine (NBU). Ukrajinske međunarodne rezerve su u julu 2023. godine dostigle rekordnih 41,7 milijardi dolara ali su nakon toga četiri meseca bile u padu, a aktuelno povećanje je u velikoj meri posledica priliva deviza od međunarodnih saveznika Ukrajine, dodala je NBU.

16.32 Umerov: Ukrajina i Norveška će razvijati saradnju u odbrambenoj industriji

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov razgovarao je danas sa ministrom odbrane Norveške Bjornom Arildom Gramom o situaciji na ukrajinskom frontu i razvoju saradnje u odbrambenoj industriji. "Zahvalni smo Norveškoj na njenom doprinosu u jačanju naše protivvazdušne odbrane i razvoju Koalicije pomorskih snaga. Ukrajina i Norveška će razvijati saradnju u odbrambenoj industriji", naveo je Umerov na Fejsbuku.

Norveški ministar odbrane najavio je u sredu da će Norveška poslati dva borbena aviona F-16 u Dansku, kao doprinos obuci ukrajinskih pilota za korišćenje ovih aviona američke proizvodnje.

14.40 U Ukrajini se pojavile "maske starca" protiv uručivanja vojnih poziva

Na pijacama u Ukrajini počele su da se prodaju "maske starca", koje, prema rečima prodavaca, mogu da zaštite vojno sposobne muškarce od uručenja poziva za mobilizaciju na javnim mestima. Takođe, ovaj proizvod može se naći u oglasima na platformama za onlajn kupovinu po ceni od oko 400 evra, a u opisu proizvoda je navedeno da je u pitanju ručno rađena "profesionalna maska", prenosi ukrajinski portal Strana.ua. U objavljenim video klipovima, može se primetiti da je izgled maske prilično realističan. 

Više pročitajte u odvojenoj vesti.

14.30 Gazpromovo snabdevanje Evrope gasom preko Ukrajine 42,4 miliona kubnih metara

Gazprom isporučuje gas za Evropu preko Ukrajine u količini od 42,4 miliona kubnih metara dnevno preko pumpne stanice Sudža u ruskoj Kurskoj oblasti, rekao je novinarima predstavnik te kompanije i dodao da je ukrajinska strana odbila zahtev za pumpanje kroz Sohranovku.

"Gazprom isporučuje ruski gas za tranzit preko ukrajinske teritorije u obimu koji je potvrdila ukrajinska strana preko gasne pumpne stanice Sudža – 42,4 miliona kubnih metara od 5. januara. Nominacija za pumpnu stanicu Sohranovka je odbijena", rekao je zvaničnik ruskim medijima, prenosi TASS.

14.15 Britanija osudila Rusiju zbog upotrebe severnokorejskih projektila u Ukrajini

Velika Britanija optužila je Rusiju da koristi severnokorejske projektile u Ukrajini u "čin očaja" i pozvala Severnu Koreju da "prestane sa isporukom oružja Rusiji".

"Rusija se okreće Severnoj Koreji zbog njenog oružja u potrazi za svojim ciničnim i loše osmišljenim vojnim ciljevima u Ukrajini. Ovo je simptomatično za njenu izolaciju na svetskoj sceni i znak njenog očaja", rekao je portparol Forin ofisa.

On je naveo da je ova aktivnost je u suprotnosti sa više rezolucija Saveta bezbednosti UN koje je Rusija podržala kao stalna članica, prenosi Politiko. Bela kuća je u četvrtak saopštila, pozivajući se na obaveštajne podatke da je Severna Koreja nedavno obezbedila Rusiji balističke rakete i lansere za upotrebu u sukobu u Ukrajini.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

10.28 U Sevastopolju objavljena uzbuna za vazdušni napad

U Sevastopolju je u 11.18 po lokalnom vremenu objavljena uzbuna za vazdušni napad, objavio je na platformi Telegram guverner tog grada Mihail Razvožajev.

"Dim u oblasti Sevastopolja i zaliva Streleckaja je vojni dim koji se koristi kao standardno sredstvo za kamuflažu", istakao je Razvožajev.

U gradu je takođe obustavljen pomorski i kopneni javni saobraćaj, prenose Ria novosti. U četvrtak, guverner Sevastopolja objavio je da je ukrajinski napad na taj grad odbijen, kao i da je ruska vojska tom prilikom uništila više vazdušnih ciljeva.

08.33 Nemačka poslala novi paket vojne pomoći Ukrajini

Nemačka je poslala novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje PVO rakete, artiljerijsku municiju, borbena vozila pešadije, radare, kamione i drugu opremu, saopštila je nemačka vlada.

Prema spisku vojne opreme objavljenom na sajtu nemačke vlade, Nemačka je, između ostalog, Ukrajini isporučila municiju za tenkove Leopard 2 A6, sistem protivvazdušne odbrane Skinek sa municijom, rakete za PVO sistem IRIS-T SLM i skoro 10.000 dodatnih artiljerijskih projektila od 155 mm.

Paket uključuje i više borbenih pešadijskih vozila, tenkove za čišćenje mina, radare za vazdušno osmatranje i drugu vojnu opremu.

08.10 Ruska PVO oborila 10 raketa iznad Belgoroda, dvoje povređeno

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su kasno sinoć 10 ukrajinskih raketa iznad južnog grada Belgoroda, a u napadu su povređene dve osobe i pričinjena je manja materijalna šteta, saopštio je guverner tog regiona Vjačeslav Gladkov, dodajući da su mete oborene dok su se približavale gradu.

Dve povređene osobe nalaze se u bolnici, prenosi Rojters.

Prema rečima Gladkova, na jednoj višespratnici razbijeni su prozori, dok je najmanje 30 automobila oštećeno.

08.00 Bela kuća: Severna Koreja obezbedila Rusiji balističke rakete i lansere

Severna Koreja nedavno je obezbedila Rusiji balističke rakete i lansere za upotrebu u sukobu u Ukrajini, saopštila je Bela kuća, pozivajući se na deklasifikovane obaveštajne podatke.

Potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je transfer oružja iz Severne Koreje Rusiji "značajna i zabrinjavajuća eskalacija" i dodao da će SAD uvesti naknadne sankcije protiv onih koji omogućavaju prodaju oružja.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

07.45 Ambasada Ukrajine kritikovala planirani događaj u Modeni o obnovi Mariupolja

Ambasada Ukrajine u Italiji zatražila je od italijanskog grada Modene da povuče svoje odobrenje da se u gradskoj sali 20. januara održi događaj o ruskoj obnovi ratom razorenog grada Mariupolja. 

"Ovaj događaj smatramo velikim cinizmom, otvorenom uvredom sećanja na hiljade civilnih žrtava, događaj fokusiran na rusku propagandu i kršenje svih moralnih temelja i principa", rekao je ambasador Ukrajine Jaroslav Melnik u pismu gradonačelniku Modene Đan-Karlu Mucareliju.

07.30 Rumunija kupuje 200 raketa za sistem Patriot

Rumunsko Ministarstvo odbrane nabaviće 200 projektila za sisteme "patriot", vrednosti preko milijardu evra, putem nabavke koja je deo savezničkog ugovora.U okviru konsolidovane multinacionalne nabavke, koja koristi principe Evropske inicijative Skaj Šilda, Rumunija će nabaviti 200 raketa "PAC-2 GEM-T".

Rumunsko Ministarstvo nacionalne odbrane zatražilo je i dobilo odobrenje parlamenta za učešće u zajedničkom programu nabavki, a procenjena ukupna vrednost za paket od 200 projektila namenjenih za dopunu borbenih zaliha rumunske vojske iznosi 1,09 milijardi evra, bez PDV-a, uključujući rezervne delove, prateće usluge i drugo, prenosi Ađerpres.

07.10 Ukrajina pogodila rusku vojnu jedinicu u napadu na Krim

Ukrajina je izvela napad na rusku vojnu jedinicu u blizini Jevpatorije na Krimu, saopštio je juče komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk.

"Hvala pilotima vazduhoplovnih snaga i svima koji su planirali operacija za savršen borbeni rad", napisao je Oleščuk na svom Telegram kanalu, pozivajući se na snimak ekrana iz lokalnih medija, prenosi Rojters.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

06.40 Putin ponudio državljanstvo strancima koji se bore za Rusiju

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o izdavanju ruskog državljanstva strancima koji su potpisali ugovor o služenju vojnog roka u Oružanim snagama Ruske Federacije, objavljeno je u dokumentu na zvaničnom ruskom portalu za dobijanje pravnih informacija.

Ruski pasoš moći će da dobiju i stranci koji služe u vojsci pri Oružanim snagama ili vojnim formacijama tokom rata u Ukrajini, kao i vojnici koji se penzionišu u tom periodu, prenose Ria novosti.

Komentari (0)

Evropa