Evropa

RAT U UKRAJINI Rusko ministarstvo odbrane sprečilo ukrajinske napade na Krim

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/01/2024

-

08:43

RAT U UKRAJINI Rusko ministarstvo odbrane sprečilo ukrajinske napade na Krim
RAT U UKRAJINI Rusko ministarstvo odbrane sprečilo ukrajinske napade na Krim - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian Emergency Service, Andrii Marienko, Alex Babenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 680 dana. U jeku velikih borbi i napada na Belgorod, odnosno Kijevsku i Harkovsku oblast, došlo je i do razmene ratnih zarobljenika uz posredovanje UAE. Iz Ukrajine je u Rusiju vraćeno 248 zarobljenika, a u obrnutom smeru otišlo je više od 200 ukrajinskih vojnika. Ukrajinski obaveštajci tvrde da Jedinstvena Rusija Vladimira Putina stvara svoju privatnu vojsku "Hispanjola", koja je prethodno bila deo ruske militantne dobrovoljne jedinice Vostok bataljon, sačinjene od fudbalskih huligana. Poljski farmeri nastaviće od danas sa blokadom graničnog prelaza Medika sa Ukrajinom jer, kako kažu, nisu dobili potpisano uverenje od premijera zemlje da će njihovi zahtevi biti ispunjeni.

Ključni događaji:

  • Rusija i Ukrajina razmenili ratne zarobljenike uz posredništvo UAE
  • Ukrajinski obaveštajci: Putinova stranka pravi privatnu armiju Hispanjola
  •  Poljski farmeri nastavljaju blokadu ukrajinskog graničnog prelaza
  • Ukrajina ponovo napala Belgorod, PVO oborila 12 projektila
  • NATO ojačava evropski "Nebeski štit" sa 1.000 raketa Patriot

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                  Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.58 Ruska PVO oborila 10 raketa iznad Belgoroda, dvoje povređeno

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su 10 ukrajinskih raketa večeras iznad južnog grada Belgoroda, a u napadu su povređene dve osobe i pričinjena je manja materijalna šteta, saopštio je guverner tog regiona Vjačeslav Gladkov, dodajući da su mete oborene dok su se približavale gradu.

Dve povređene osobe nalaze se u bolnici, prenosi Rojters.

Prema rečima Gladkova, na jednoj višespratnici razbijeni su prozori, dok je najmanje 30 automobila oštećeno.

23.33 Putin potpisao dekret o državljanstvu za Ukrajince koji su živeli na Krimu

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je izvršnu uredbu o lakšem postupku za dobijanje ruskog državljanstva za ukrajinske državljane koji su boravili na Krimu i u Sevastopolju pre marta 2014. godine.

Objavljeni dokument usaglašava novi zakon o državljanstvu koji je stupio na snagu u oktobru prošle godine, sa pojednostavljenom procedurom naturalizacije za Ukrajince koji su do marta 2014. živeli na Krimu i u Sevastopolju, prenosi Tas.

Pored usklađivanja pojednostavljene procedure naturalizacije navedene grupe Ukrajinaca sa zakonom, izvršna odredba propisuje da državljani Avganistana, Iraka, Jemena i Sirije koji su rođeni u Ruskoj Sovjetskoj Federativnoj Socijalističkoj Republici i bili državljani Sovjetskog Saveza, kao i ljudi koji su nezakonito deportovani iz Krimske Autonomne Socijalističke Sovjetske Republike, takođe, mogu dobiti rusko državljanstvo po pojednostavljenom postupku.

profimedia

 

22.58 Bela kuća: Severna Koreja obezbedila Rusiji balističke rakete i lansere

Severna Koreja nedavno je obezbedila Rusiji balističke rakete i lansere za upotrebu u sukobu u Ukrajini, saopštila je danas Bela kuća, pozivajući se na deklasifikovane obaveštajne podatke.

Potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je transfer oružja iz Severne Koreje Rusiji "značajna i zabrinjavajuća eskalacija" i dodao da će SAD uvesti naknadne sankcije protiv onih koji omogućavaju prodaju oružja, prenosi Rojters.

Kirbi je naglasio da Iran nije isporučio Moskvi balističke rakete kratkog dometa, ali da Vašington veruje da Rusija namerava da kupi dodatno raketno oružanje od Teherana.  

19.40 Ambasada Ukrajine kritikovala planirani događaj u Modeni o obnovi Mariupolja

Ambasada Ukrajine u Italiji zatražila je danas od italijanskog grada Modene da povuče svoje odobrenje da se u gradskoj sali 20. januara održi događaj o ruskoj obnovi ratom razorenog grada Mariupolja. 

"Ovaj događaj smatramo velikim cinizmom, otvorenom uvredom sećanja na hiljade civilnih žrtava, događaj fokusiran na rusku propagandu i kršenje svih moralnih temelja i principa", rekao je ambasador Ukrajine Jaroslav Melnik u pismu gradonačelniku Modene Đan-Karlu Mucareliju.

16.50 Rusko ministarstvo odbrane: Sprečeni ukrajinski napadi na Krim

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage oborile 10 ukrajinskih raketa iznad Krima. Ranije u toku dana, guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev izvestio je da je ukrajinski napad na taj grad odbijen, prenose "Ria novosi".

Kako tvrdi Razvožajev, vojska je uništila više vazdušnih ciljeva, dok je jedan od fragmenata udario u kuću.  Prema preliminarnim podacima, tom prilikom jedna osoba je povređena, a guverner je pozvao ljude da ostanu mirni i da ne snimaju rad sistema protivvazušne odbrane.

Ukrajina je izvela napad na rusku vojnu jedinicu u blizini Jevpatorije na Krimu, saopštio je danas komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk.

"Hvala pilotima vazduhoplovnih snaga i svima koji su planirali operacija za savršen borbeni rad", napisao je Oleščuk na svom Telegram kanalu, pozivajući se na snimak ekrana iz lokalnih medija, prenosi Rojters.

14.02 Putin: Državljanstvo za strane borce

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas doneo odluku da stranci koji se bore na ruskoj strani u Ukrajini mogu da dobiju državljanstvo Rusije za sebe i članove porodice.

Osobe koje su potpisale ugovor tokom "specijalne vojne operacije" u Ukrajini mogu zatražiti ruski pasoš za sebe, bračnog druga, decu i roditelje, navodi se u odluci. To se odnosi na potpisnike ugovora sa regularnim ruskim oružanim snagama i drugim "vojnim formacijama", javlja Rojters.

Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, AP/AP Photo, profimedia

 

13.50 U ruskom raketnom napadu na Ukrajinu ubijena jedna osoba, ranjeno osmoro

U ruskom raketnom napadu na Koprivnjicki, bivši Kirovgrad, u centralnoj Ukrajini, danas je poginula jedna osoba, a ranjeno je još osmoro, saopštio je regionalni guverner Andrij Raikovič. U napadu je oštećena zgrada energetske kompanije usled čega je došlo do prekida u snabdevanju tog područja strujom i vodom, rekao je Raikovič.

"Obični radnici su povređeni i jedan je, nažalost, umro. Bio je automehaničar", izjavio je guverner i dodao da su ranjeni zadobili povrede od šrapnela.

12.50 Kirbi: SAD ostale bez novca za Ukrajinu i nemaju "magični šešir"

Portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta SAD Džon Kirbi izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države ostale bez novca za pomoć Ukrajini i da "ne postoji magični šešir u koji bismo mogli da zavirimo", ukoliko Kongres ne usvoji novi paket o pomoći, preneo je Kijev independent.

Američki Stejt department objavio je pomoć od 250 miliona dolara za Ukrajinu, 27. decembra, čime je iscrpeo preostala sredstva koja su bila određena.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Nacrt zakona, u kojem je i 61,4 milijarda dolara pomoći za Ukrajinu, blokrali su republikanci u Senatu, ranije u decembru, jer nije sadržao striktne mere o američkim granicama i imigracionoj politici.

Kirbi je rekao da će zbog kašnjenja između potpisivanja paketa finansiranja i njihove stvarne isporuke, Ukrajina i dalje primati stavke dodeljene 27. decembra "narednih dana i nedelja".
Nakon toga, Kirbi nije siguran da se išta može uraditi bez odluke Kongresa.

11.19 Sastanak Saveta NATO-Ukrajina biće održan 10. januara na zahtev Kijeva

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sazvaće sastanak diplomata zemalja članica Alijanse i ukrajinskih zvaničnika 10. januara, nakon niza nedavnih masovnih ruskih vazdušnih napada na tu zemlju, saopštio je danas NATO.

Portparol Alijanse naveo je da će sastanak u formatu novoosnovanog Saveta NATO - Ukrajina biti održan na zahtev Kijeva nakon nedavnih ruskih napada raketama i dronovima na ukrajinske civile, preneo je Rojters.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Rusija je pojačala napade na Ukrajinu tokom novogodišnjeg perioda, kao odgovor na ukrajinski napad na Belgorod u Rusiji 30. decembra u kojem je ubijeno 25 civila. navodi britanska agencija.

07.35 Borelj sa Sikorskim: Dogovorili smo se o jačanju vojne podrške Ukrajini

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio je da se dogovorio sa poljskim ministrom spoljnih poslova Radoslavom Sikorskim da je potrebno pojačati vojnu podršku Ukrajini.

"Dogovorili smo se oko potrebe da pojačamo našu vojnu podršku Ukrajini, uključujući raketama dugog dometa i protivvazdušnim raketama", naveo je Borelj na društvenoj mreži X (Tviter).

On je dodao da je imao dobar razgovor sa Sikorskim i da njih dvojica dele sve veću zabrinutost zbog toga što Rusija jača vazdušne napade na, kako je naveo, civilnu infrastrukturu Ukrajine.

Borelj je naveo da je sa Sikorskim razgovarao i o načinima za pojačanje mera za zaobilaženje sankcija, imajući u vidu da bi, smatra Borelj, značajan porast izvoza evropskih država u treće zemlje mogao da dovede do ponovnog izvoza u Rusiju.

06.45 Rusija i Ukrajina razmenili ratne zarobljenike uz posredništvo UAE

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je 248 ruskih ratnih zarobljenika vraćeno u Rusiju iz Ukrajine kao rezultat "složenih" pregovora u kojima su posredovali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je više od 200 ukrajinskih ratnih zatvorenika vraćeno iz Rusije, navodi Rojters.

Ove dve zemlje, koje su u ratu blizu dve godine, i ranije su razmenjivale ratne zarobljenike.

06.30 Ukrajinski obaveštajci tvrde: Putinova stranka pravi privatnu armiju Hispanjola

Ukrajinska vojna obaveštajna služba (HUR) saopštila je da partija Jedinstvena Rusija regrutuje svoju "privatnu armiju", plaćeničku armiju Hispanjola.

Kako piše Kijev independent, Hispanjola je prethodno bila deo ruske militantne dobrovoljne jedinice Vostok bataljon, sačinjene od fudbalskih huligana. Dodaje se da je od 2023. godine, Hispanjola pod kontrolom Jedinstvene Rusije, čiji je lider Vladimir Putin, i da se vodi kao privatna vojna kompanija, navodi vojna obaveštajna služba iz Kijeva. 

06.26 NATO ojačava evropski "Nebeski štit" sa 1.000 raketa Patriot

Severnoatlantska alijansa jača "Nebeski štit" zemalja Evropske unije sa 1.000 projektila za PVO sistem Patriot, prenosi Rojters.

NATO jedinica je sklopila ugovor o nabavci pomenutog broja bojevih glava uz podršku grupe zemalja članica EU, među kojima se pominju Nemačka, Holandija, Rumunija i Španija.

06.15 Poljski farmeri nastavljaju blokadu ukrajinskog graničnog prelaza

Poljski farmeri nastaviće sa blokadom graničnog prelaza Medika sa Ukrajinom od danas, jer, kako kažu, nisu dobili potpisano uverenje od premijera zemlje da će njihovi zahtevi biti ispunjeni, prenosi Rojters, pozivajući se na državnu novinsku agenciju PAP.

"Nismo dobili pismenu potvrdu da će izaći u susret našim zahtevima, tako da nastavljamo protest" rekao je lider poljskih poljoprivrednika Roman Kondrov za PAP.

06.05 Ukrajina ponovo napala Belgorod, PVO oborila 12 projektila

Ukrajinske trupe su prošlog jutra dva puta granatirale Belgorod, saopštio je guverner ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov, dok je rusko Ministarstvo odbrane navelo da je protivvazdušna odbrana oborila 12 projektila.

"Situacija u Belgorodu je i dalje napeta. Od jutros su bila dva granatiranja. PVO je funkcionisala", napisao je Gladkov na svom Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.

06.00 Borelj: Rusija će odgovarati za ratne zločine u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da će Rusija, koja pribegava masovnom granatiranju civilnog stanovništva i civilne infrastrukture Ukrajine, biti odgovorna za ove ratne zločine.

"Rusija je novu godinu započela ispaljivanjem preko stotinu projektila i dronova na Kijev, Harkov i druge gradove, gađajući civile, uništavajući stambene četvrti i infrastrukturu. Rusija će biti pozvana na odgovornost za svoje ratne zločine", napisao je Borelj na platformi Iks (Tviter).


 

Komentari (0)

Evropa