Evropa

RAT U UKRAJINI Putin besan zbog napada na Belgorod: Sve ključa u meni zbog onoga što se dogodilo, Rusija će odgovoriti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

01/01/2024

-

09:28

RAT U UKRAJINI Putin besan zbog napada na Belgorod: Sve ključa u meni zbog onoga što se dogodilo, Rusija će odgovoriti
RAT U UKRAJINI Putin besan zbog napada na Belgorod: Sve ključa u meni zbog onoga što se dogodilo, Rusija će odgovoriti - Copyright AP/Efrem Lukatsky, Mstyslav Chernov, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 677 dana. Moskva je poručila Ukrajini da je napad na Harkov osveta za ono što je učinjeno Belgorodu i da je poseban cilj bio hotel u kome su bili "strani plaćenici". Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u novogodišnjoj poruci iz Kremlja da je u godini na izmaku Rusija čvrsto stala u odbranu nacionalnih interesa, slobode i bezbednosti, kao i da će 2023. brzo postati deo istorije. Putin je poručio da zemlja "mora da ide napred i stvara budućnost", a obratio se i predstavnicima vojske na ratištu za koje je rekao da su heroji i da je nacija ponosna na njih. On je prethodno u četvorominutnom govoru za Novu godinu rekao da sudbina otadžbine ujedinjuje ruski narod koji je u 2023. godini "branio svoje interese". S druge strane, Volodimir Zelenski se zajedno sa suprugom Olenom obratio Ukrajincima uoči Nove godine i poručio da će naredna godina biti "onakva kakvu žele".

Ključni događaji:

  • Patrijarh Kiril pozvao na molitve za Rusiju i pravedan svet 
  • Moskva: Napad na Harkov osveta za Belgorod
  • Putin u novogodišnjem obraćanju: Sudbina otadžbine ujedinjuje naš narod
  • Gotovo 90 odsto stanovnika šest ukrajinskih regija dobilo ruske pasoše
  • Broj poginulih u ukrajinskom napadu na Belgorod povećan na 24

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                 Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.35 Zelenski: Pružajući oružje i novac Ukrajini, Evropa spasava svoju decu

Vojska ruskog predsednika Vladimira Putina nije uspela da zauzme nijedan veliki grad 2023. godine, dok je Ukrajina uspela da razbije rusku blokadu Crnog mora, omogućivši transport miliona tona žitarica, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervjuu za Ekonomist, napominjući da je to "ogromni rezultat".

Prema rečima predsednika, Zapad je izgubio osećaj hitnosti u pomoći Ukrajini, a mnogi Ukrajinci su izgubili osećaj egzistencijalne ugroženosti. On je naglasio da se podržavanjem Ukrajine Evropa štiti od ruske agresije.

"Dajući nam novac ili oružje, izdržavate se. Spasavate svoju decu, a ne našu. Ako Rusiji bude dozvoljeno da uzme ukrajinsku decu, oni će uzeti i drugu decu. A ako Rusija naruši prava Ukrajinaca, narušiće prava celog sveta", upozorio je Zelenski.

Dodao je da ako Ukrajina izgubi, Putin će svoje ratove približiti Zapadu.  

23.00 Oko 6.000 vojnika ruskih raketnih snaga bilo na dužnosti u novogodišnjoj noći

Gotovo 6.000 vojnika ruskih strateških raketnih snaga bilo je na  dužnosti tokom novogodišne noći, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

"Pripadnici strateških raketnih snaga su na stalnom borbenom dežurstvu, spremni da momentalno ispune svoje zadatke, čak i za praznike. U novogodišnjoj noći dežuralo je oko 6.000 ljudi. Tradicionalno, početak svake smene u raketnim jedinicama počinjao je posebnim ritualom i intoniranjem ruske himne", navelo je ministarstvo.

Nekoliko sati pre ponoći, vojnim licima na dužnostima na borbenim mestima njihovi komandanti su lično čestitali Novu godinu putem video linka, preneo je TASS.

21.20 Vazdušni udari ruskih snaga na lokacije povezane s Banderom i Šuhevičem

Ruske bespilotne letelice izvršile su udare na Nacionalni agrarni univerzitet i muzej u Lavovu, institucije poznate po povezanosti sa dvojicom ukrajinskih nacionalista iz perioda Drugog svetskog rata, Stepanom Banderom i Romanom Šuhevičem.

Na univerzitetu su oštećeni krov i prozori, velika materijalna šteta naneta je i muzeju posvećenom Šuheviču, a do napada je došlo na dan Banderinog rođenja, prenosi Rojters.

Bandera i Šuhevič bili su ključne ličnosti ukrajinskog nacionalističkog pokreta Ukrajinska pobunjenička vojska (UPA), koja se borila protiv sovjetskih snaga u Drugom svetskom ratu, a u jednom trenutku rata čak i sarađivala sa Nacistima.

U okviru svog narativa o "denacifikaciji Ukrajine", Rusija se poziva na tu istorijsku ulogu Bandere, dok je glavna perspektiva iz koje se posmatra Bandera takva da je on doživljen kao ukrajinski heroj.

Nakon osamostaljenja Ukrajine i Bandera i Šuhevič posmrtno su odlikovani ordenom "Heroja Ukrajine", a vojnici koji su služili u UPA proglašeni su za "veterane", odnosno izjednačeni su sa vojnicima Crvene armije.

Pripadnici UPA bili su učesnici dva masakra nad Poljacima u Volinji i Istočnoj Galiciji.

20.14 Putin: Napad na Belgorod teroristički, Rusija će odgovoriti

Napad na Belgorod je teroristički napad na civile koji neće proći nekažnjeno, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin. On je na sastanku sa pripadnicima vojske u bolnici Višnjevski napomenuo da je strateška inicijativa na frontu u rukama Oružanih snaga Rusije, a da će neprijatelj "postepeno biti oduvan“.

„Ono što se upravo dogodilo u Belgorodu je, naravno, teroristički akt. Ispalili su granate iz višecevnog raketnog sistema, MLRS. Sve ključa u meni zbog onoga što se dogodilo... Nijedan zločin ove vrste, a ovo je, naravno, zločin protiv civilnog stanovništva, neće ostati nekažnjen. Na frontu, strateška inicijativa je danas u našim rukama“, poručio je ruski predsednik.

Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, AP/AP Photo, profimedia

 

20.10 Gladkov: Tokom granatiranja Belgoroda oštećeno je 457 stanova

iše od 450 stanova i 12 privatnih kuća oštećeno je u subotnjem granatiranju Belgoroda iz Ukrajine u kojem je poginulo najmanje 25 osoba, rekao je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

„Prema rečima gradonačelnika Valentina Valentinoviča Demidova, do danas su utvrđena oštećenja u 457 stanova u šezdeset stambenih zgrada i u 12 individualnih stambenih zgrada. Ukupna površina restauracije je oko 3.700 kvadratnih metara“, napisao je Gladkov na Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.

19.48 Medvedev: Napad na Belgorod potvrda ukrajinske nemoći

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da je napad na ruski grad Belgorod u kojem je poginulo više od 20 osoba, prouzrokovan nemoći Ukrajine da promeni situaciju na frontu.

"Očigledno je da je teroristički napad na Belgorod i smrt naših građana krvavi zločin od strane banderovskih ološa (uzrokovan njihovom) nemoći da promene bilo šta na liniji fronta", napisao je Medvedev na ruskoj društvenoj mreži VKontakte.

18.56 Putin: Rusija povećava proizvodnju naoružanja, ali se oslanja na civilni sektor

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je tokom današnjeg susreta sa pripadnicima ruske vojske u bolnici Višnjevski višestruko povećanje proizvodnje naoružanja.

"Već sam rekao, videli smo višestruko povećanje količine proizvedenog naoružanja. Kada govorim o industriji i o rastu industrijske proizvodnje, to imam i na umu. Ali ne samo to", rekao je Putin i ukazao da je jedna trećina privrednog rasta ostvarena oslanjanjem na civilni sektor, prenosi TASS.

Putin je naglasio da su stabilnost finansijskog i ekonomskog sistema i realnog privrednog sektora veoma važni, "verovatno najvažniji". Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazio uverenje da Zapad neće uspeti u pokušajima da uništi Rusiju.

"Suština problema nije u Ukrajini, već u onima koji pokušavaju da unište Rusiju pomoću Ukrajine. Neće uspeti. To je apsolutno isključeno. Mislim da svest o tome postepeno raste na Zapadu", poručio je Putin.

On je obećao je da zvanična Moskva neće odustati od svojih pozicija, iako ne želi da se bori u nedogled. "Nemamo želju da se borimo na neodređeno vreme, ali ni nećemo odustati od svojih pozicija", rekao je ruski predsednik tokom susreta sa vojnim osobljem u bolnici Višnjevski.

17.55 Ministarstvo odbrane Ukrajine uvodi sistem nabavki zasnovan na standardima NATO

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je kreiralo dvostepeni sistem nabavki zasnovan na standardima NATO-a, saopštio je ministar odbrane Rustem Umerov.

On je podsetio da je ranije Generalštab dostavljao Ministarstvu odbrane trebovanje za, na primer, hranom ili odećom, a Ministarstvo je direktno nabavljalo ono što je potrebno Oružanim snagama.

"Ovo poslednje je sukob interesa koji je doveo do korupcije. Da bismo rešili ovaj problem, izgradili smo sistem nabavki na dva nivoa po standardima NATO- a, gde Ministarstvo odbrane ostaje ključna figura u formiranju politike i kontrole svih nabavki“, naveo je Umerov, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, na prvom nivou odgovorni zamenik ministra odbrane formuliše politiku, sumira potrebe i kontroliše proces.

Na drugom nivou, dodao je, državni operateri, uključujući Agenciju za nabavku Ministarstva odbrane, direktno vrše nabavku.

Umerov je takođe istakao da Ministarstvo odbrane planira da poveća obim kupovine ukrajinskog naoružanja.

17.41 Kličko u novogodišnjoj noći na prvoj liniji fronta

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je po drugi put dočekao Novu godinu zajedno sa vojnicima na frontu, i doneo im dronove, opremu, hemijske grejače i prehrambene proizvode.

"Podržavamo naše vojnike koji se herojski bore u izuzetno teškim uslovima. Bez sna, po hladnoći i blatu, pod stalnom neprijateljskom vatrom. Svi su se prisetili svojih porodica, malo se našalili i poželeli jednu želju. Znate koju! Srećna Nova godina! Neka bude pobednička za Ukrajinu!" objavio je Kličko na Fejsbuku.

Vojnici 92. brigade su naveli da im je Kličko uručio mnogo neophodnih i izuzetno važnih stvari, koje će "pomoći u odbrani otadžbine". 

"Zahvaljujemo se svima koji nam pruže ruku i praznicima i radnim danima! Stojimo zajedno!" – stoji u poruci na Fejsbuk stranici brigade.

Na poziv vojske Kličko je dočekao prošlu Novu godinu zajedno sa braniocima Bahmuta. U decembru prošle godine braća Kličko kupili su i predali stotine FPV dronova braniocima Avdejevke.

17.10 Gladkov: Broj civila ubijenih u ukrajinskom napadu na Belgorod porastao na 25

Broj civila ubijenih u ukrajinskom napadu na Belgorod porastao je na 25, saopštio je danas je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Broj poginulih je do 25, od kojih je petoro dece. U dečjoj regionalnoj bolnici danas je preminula četvorogodišnja devojčica. Bila je u teškom stanju sa više rana na grudima i unutrašnjim organima", naveo je Gladkov na Telegramu.

13.51 Putin: Neprijatelj Rusije nije Ukrajina, već zapadne elite koje je podržavaju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da neprijatelj Rusije nije Ukrajina, već "zapadne elite" koje je podržavaju. Prema njegovim rečima, Ukrajina je "samo oruđe u rukama kolektivnog Zapada koji je koristi za borbu protiv Rusije", prenosi RT. Na pitanje o podršci Zapada Ukrajini, ruski predsednik je rekao da su elite kolektivnog Zapada "pravi neprijatelji Rusije". "Poenta nije u tome da oni pomažu našem neprijatelju, već da su oni naš neprijatelj. Oni rešavaju svoje probleme preko leđa Ukrajine", rekao je Putin u vojnoj bolnici u Moskvi gde se sastao sa ruskim vojnicima ranjenim tokom rata u Ukrajini.

13.25 Ukrajina ponovo raketirala Belgorodsku oblast

Ukrajinske oružane snage su više puta raketirale selo Krasnoje u Belgorodskoj oblasti. Oštećeni su dalekovodi zbog čega su četiri naselja ostala bez struje, rekao je guverer Vjačeslav Gladkov na Telegramu, a prenosi TASS.

12.11 Kijev: Rusija lansirala "rekordan broj" jurišnih dronova

Rusija je lansirala "rekordan broj" dronova za napad u satima uoči Nove godine, saopštile su jutros ukrajinske vazduhoplovne snage. U ažuriranju na Telegramu, navodi se da je 87 od 90 dronova uspešno oboreno. "U novogodišnjoj noći 2024. neprijatelj je upotrebio rekordan broj jurišnih bespilotnih letelica tipa 'Šahed'", navodi se.

"Napad je izveden u talasima iz četiri pravca", dodaje se u saopštenju.

09.25 Ukrajina granatirala Donjeck

Četiri osobe su noćas poginule u ukrajinskom granatiranju centra Donjecka, saopštile su proruske vlasti u tom istočnom regionu Ukrajine, dok su lokalni ukrajinski zvaničnici naveli da je u vazdušnim napadima Rusije na nekoliko ukrajinskih regiona poginula najmanje jedna osoba.

U "jakom granatiranju" centra Donjecka koje su izvele ukrajinske snage takođe je povređeno 13 ljudi, napisao je na Telegramu predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

08.59 Rusija napala Odesu, Lavov, Nikolajev i Dnjepar

Najmanje jedna osoba je poginula, a devet je povređeno u napadu ruskih dronova na ukrajinsku južnu luku Odesa, naveo je na Telegramu guverner Odeske oblasti Oleh Kiper.

On je dodao da su delovi oborenih dronova izazvali nekoliko požara u stambenim zgradama u više delova Odese, prenosi Rojters.

Zvaničnici zapadnog ukrajinske Lavovske oblasti, koja se graniči sa Poljskom, saopštili su da je u ruskom vazdušnom napadu na početku Nove godine oštećena  zgrada univerziteta u gradu Dubljani i oštećen spomenik iz Drugog svetskog rata na periferiji grada Lavova.

Vazduhoplovstvo Ukrajine navodi da je Rusija tokom noći napala i regione Nikolajeva i Dnjepra.

08.10 Putin se obratio iz Kremlja: Moramo da idemo napred, da stvaramo budućnost 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je sinoć da je u godini na izmaku Rusija čvrsto stala u odbranu nacionalnih interesa, slobode i bezbednosti, kao i da će 2023. brzo postati deo istorije, a "mi moramo da idemo napred, da stvaramo budućnost". 

"Glavna stvar koja nas je okupila i ujedinila je sudbina Otadžbine, duboko razumevanje najvećeg značaja istorijske etape kroz koju prolazi Rusija, velikih ciljeva sa kojima se društvo suočava i kolosalne odgovornosti za Otadžbinu koju svako od nas oseća...Rad za opšte dobro je okupio zajednicu", poručio je Putin u novogodišnjoj poruci iz Kremlja i dodao da su najvažnije osobine naroda Rusije – solidarnost, milosrđe, istrajnost, prenosi TASS.

Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, AP/AP Photo, profimedia

 

06.55 Bračni par Zelenski čestitao praznik: Naša Nova godina biće kakvu želimo

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski se zajedno sa suprugom Olenom obratio Ukrajincima uoči Nove godine i poručio da će naredna godina biti "onakva kakvu želimo".

"Ukrajinska Nova godina je kada ne samo čestitamo, već i delujemo. Ne samo da želimo, već i činimo sve da nam se želje ostvare. Mi, Ukrajinci, znamo bolje od svih da bolje sutra ne dolazi samo, jer svako sutra se zalažemo za sebe. I zato će nam Nova godina biti onakva kakvu želimo i učinićemo je takvom. Ne samo novogodišnje čudo, već i celogodišnje čudo - svi ste vi: odlučni, odgovorni, brižani i efikasan", napisao je bračni par Zelenski u poruci na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

06.50 Patrijarh Kiril pozvao na molitve za Rusiju i pravedan svet 

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je na molitvu za Rusiju, vojsku, "prestanak međusobne borbe i političkih sukoba" i pravedan svet u Novoj godini.

"Zahvaljujemo Gospodu na milosrđu ukazanom u protekloj godini i, usmeravajući pogled ka budućnosti, molimo Spasitelja za pomoć i zastupništvo, da nas zaštiti od svakog zla...Možda je najbolnija tuga za dušu i savest ono što se danas dešava, pa i na našoj zemlji, u gradu Belgorodu. Danas se moramo moliti, tražeći od njega isceljenje naših bolesti, grehova, isceljenje svih ovih društvenih i političkih sukoba, jer u savremenom svetu sve to može doneti nesagledive katastrofe za ljude", poručio je Kiril u moskovskom Sabornom hramu Hrista Spasitelja gde je danas služio moleban za Novu godinu, prenose RIA Novosti.

06.40 Moskva: Napad na Harkov osveta za Belgorod

Rusija je saopštila da je u Harkovu napala vojne objekte, uključujući hotel u kojem su smešteni vojni komandanti i "strani plaćenici", kao odgovor na ukrajinski napad na Belgorod.  Kijev je, međutim, negirao te tvrdnje. Andrij Jusov, portparol vojne obaveštajne agencije GUR, rekao je da je saopštenje Rusije "još jedna obmanjivačka fantazija terorističkog režima koji vodi genocidni rat protiv Ukrajine", preneo je Euromajdan njuz.

Zvaničnici iz Harkova rekli su da je u napadu povređeno najmanje 28 ljudi, kao i da je pričinjena materijalna šteta na stambenim zgradama, hotelima i medicinskim ustanovama.

Associated Press

06.15 Gotovo 90 odsto stanovnika šest ukrajinskih regija dobilo ruske pasoše

Skoro 90 odsto stanovništva Krima, samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, Zaporožja, Rostovske i Hersonske oblasti, dobilo je pasoše Ruske Federacije u 2023. godini, prenose Ria novosti. Zvanična predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije Irina Volk, saopštila je da je izdavanje pasoša stanovnicima ovih regija jedan od glavnih zadataka tog ministarstva.

06.05 Regionalne vlasti: Broj poginulih u ukrajinskom napadu na Belgorod povećan na 24

Broj poginulih u napadu Oružanih snaga Ukrajine na Belgorod povećan je na 24, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. On je naveo da su povredama podlegli još jedno dete i jedna odrasla osoba. Prethodno je saopšteno da su u napadu poginule 22 osobe, uključujući troje dece, a da je 109 ljudi povređeno. Osim toga, oštećeno je 37 stambenih zgrada, 453 stana, tri privatna domaćinstva i sedam društvenih objekata.

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je Ukrajinau napadu na Belgorod upotrebila zabranjenu kasetnu municiju i ističe da napad neće proći bez posledica.

Tanjug AP/Russia Emergency Situations Ministry telegram channel via AP

 

 

 

Komentari (0)

Evropa