Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija oborila dron iznad Crnog mora kod Sevastopolja, Kijev dobija američku pomoć od 250 miliona dolara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

27/12/2023

-

07:40

RAT U UKRAJINI Rusija oborila dron iznad Crnog mora kod Sevastopolja, Kijev dobija američku pomoć od 250 miliona dolara
RAT U UKRAJINI Rusija oborila dron iznad Crnog mora kod Sevastopolja, Kijev dobija američku pomoć od 250 miliona dolara - Copyright ASSOCIATED PRESS

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 672 dana. Ukrajina je juče nanela veliki udarac Rusima kada je napala Krim i uništila jedan od najvažnijih brodova ruske mornarice Novočerkansk. Rusko ministarstvo odbrane priznalo je da je došlo do napada na luku i da je brod "oštećen", dok iz Ukrajine tvrde da su ga pretvorili "u podmornicu". Tokom vazdušnih udara na luku Feodosiju poginula je jedna osoba, a šes je povređeno.

Ključni događaji:

  • Ukrajina izvela vazdušne udare na Krim
  • Jedna osoba stradala u ruskom granatiranju železničke stanice u Hersonu
  • Petoro poginulih u ruskom granatiranju Donjecke oblasti
  • Zalužnji demantovao izjavu Zelenskog o mobilizaciji
  • Britanski ministar odbrane: U protekla četiri meseca uništeno 20 odsto ruske flote

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                  Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.27 Oboren dron iznad Crnog mora kod Sevastopolja

Ruske snage aktivirale su protivvazdušni sistem i večeras oborile dron koji je leteo iznad Crnog mora ka Sevastopolju.

"U Sevastopolju je aktiviran sistem PVO nad morem. Prema preliminarnim informacijama, uništena je jedna bespilotna letelica. Prema informacijama Sevastopoljske spasilačke službe, u ovom trenutku nije zabeleženo oštećenje infrastrukture", napisao je guverner grada Mihail Razvožajev, na svom Telegram kanal.

Praćenje situacije se nastavlja, dodao je on, prenosi RIA Novosti.

Na Krimu i u Sevastopolju na snazi je žuti nivo opasnosti od terorizma.

22.22 Blinken: SAD šalju dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od 250 miliona dolara

Državni sekretar SAD Antoni Blinken najavio je poslednji američki paket pomoći Ukrajini za 2023. godinu, koji uključuje oružje, protivvazdušnu odbrambenu municiju i artiljerijsku municiju u vrednosti od 250 miliona dolara.

"Današnji paket uključuje municiju za protivvazdušnu odbranu, druge komponente sistema protivvazdušne odbrane, dodatnu municiju za artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti, artiljerijsku municiju 155mm i 105mm, protivoklopnu municiju i preko 15 miliona komada municije", naznačeno je u saopštenju Stejt departmenta.

Tanjug AP/Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

 

U saopštenju je navedeno da je bitno da Kongres reaguje brzo, kako bi se obezbedili interesi američke nacionalne bezbednosti u Ukrajini, dok se toj zemlji istovremeno pomaže da se "odbrani i obezbedi svoju budućnost".

Stejt department je istakao da je pomoć SAD ključna za Ukrajinu, dok se "bori za svoju slobodu protiv ruske agresije", kao i da koalicija koju čini više od 50 zemalja nastavlja podršku Kijevu.

18.47 Rusija podnela optužnice protiv šest Danaca zbog učešća u ratu u Ukrajini

Šest danskih državljana, Rusija je optužila da su kao strani plaćenici učestvovali u sukobu u Ukrajini, saopštila je danas ruska ambasada u Kopenhagenu.

U saopštenju ruske ambasade navedeno je da su optužbe usledile nakon istrage ruskih vlasti u vezi sa regrutovanjem i učešćem stranih plaćenika, a Dancima preti do 15 godina zatvora prema Kaznenom zakonu Ruske Federacije, navodi Rojters.

Do sada je 20 danskih državljana registrovano kao borci u ratu Ukrajine i Rusije, i ruska ambasada u Kopenhagenu je saopštila da je povodom ovog pitanja kontaktirala Ministarstvo spoljnih poslova Danske.

Dansko ministarstvo spoljnih poslova nije komentarisalo optužnice, prenosi Rojters.

17.58 U Ukrajini moguće odlaganje isplata plata i penzija ako izostane strana pomoć

Ukrajinska vlada se suočava sa mogućnošću odlaganja isplata penzija i plata za javne službenike, ako se uskoro ne odobri ključna zapadna finansijska pomoć, izjavila je danas zamenica premijera te zemlje, Julija Sviridenko.

"Podrška partnera je izuzetno kritična. Hitno nam je potrebna", navela je Sviridenko u saopštenju.

Prema njenim rečima, 500.000 državnih službenika, 1,4 miliona nastavnika i 10 miliona penzionera bi moglo da primi plate i penzije sa zakašnjenjem, prenosi Fajnenšl tajms.

Zvaničnici u Kijevu se nadaju hitnoj pomoći od 18,5 milijardi evra, uz dodatnih osam milijardi, koje bi pomoglo predviđenom budžetskom deficitu za narednu godinu, koji iznosi 43 milijarde evra. Sviridenko je za Fajnenšel tajms rekla da se nada da će EU finansiranje biti odobreno u februaru i isporučeno u martu naredne godine.

17.56 Tusk: Poljska se bliži ukidanju blokade na ukrajinskoj granici

Poljska vlada približava se okončanju blokada koje su postavile kamiondžija na nekoliko graničnih prelaza sa Ukrajinom, rekao je danas poljski premijer Donald Tusk.

"Verujemo da će naše akcije doneti rezultate kroz razgovore sa Kijevom i Briselom. Ne mislim da ćemo postići maksimum onoga što prevoznici žele, ali možemo uraditi dovoljno da ublažimo emocije i rešimo blokadu na granici", izjavio je Tusk, prenosi Rojters.

profimedia

 

17.44 Mađarska: Još nije vreme za sastanak Orbana i Zelenskog

Pripreme za sastanak mađarskog premijera Viktora Orbana i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog su u toku, ali još nije vreme za susret dva lidera, budući da brojna kontroverzna pitanja nisu rešena, rekao je danas zamenik ministra spoljnih poslova Mađarske, Levent Mađar.

"Pripremajući se za sastanak Volodimira Zelenskog i Viktora Orbana, postavili smo uslov da prvo pregovaramo kako da rešimo sporove za pregovaračkim stolom. Još nismo došli do takve tačke i stoga bi ovaj sastanak sada bio neblagovremen, ali mi radimo na tome. Ukrajinci su preduzeli neke korake da ispune naše zahteve", rekao je novinarima zamenik šefa diplomatije Mađarske. 

16.11 Predstavnik Evropske komisije u Austriji: Ukrajina bi za 6 do 11 godina mogla u EU

Predstavnik Evropske komisije u Austriji Martin Selmajer ocenio je da bi Ukrajini za članstvo u Evropskoj uniji trebalo između šest i 11 godina, prenosi danas agencija Ukrinform.

Austriji je bilo potrebno šest, a Španiji 11 godina. Ukrajina bi mogla da bude negde između, dodao je on.

Prema sporazumu o pridruživanju, Ukrajina je primenila već 70 odsto evropskog zakonodavstva, rekao je Selmajer i naglasio da ima još mnogo posla, pre svega kada je reč o nezavisnosti pravosuđa i efikasnosti administracije.

Evropa ne sme da se vrati u mračna vremena 19. veka, kada je agresor napadao svoje susede da bi im otimao teritoriju dodao je on.

Savet EU doneo je odluku 14. decembra da otvori pregovore o priključenju sa Ukrajinom i Moldavijom.

15.32 Ukrajinski komandant: Sledeća godina bi mogla da bude još teža

Komandant operativno-strateške grupe ukrajinske vojske "Tavrija" Aleksandar Tarnavski upozorio je danas da bi predstojeća 2024. godina mogla da bude još teža za ukrajinsku vojsku zbog potrebe da se okončaju sukobi.

"Mislim da će sledeća godina, možda, biti još teža. Zato što moramo da prekinemo neprijateljstva i oslobodimo naše teritorije, a što se više budemo približavali ostvarenju ovog zadatka, glavnom cilju dostizanja naših granica, biće još teže. Neprijatelj zna za to i učiniće sve da nas spreči da izvršimo ovaj zadatak", rekao je Tarnavski u intervjuu za ukrajinski Bi-Bi-Si.

Na pitanje da li misli da je realno da se rat završi sledeće godine, Tarnavski je rekao da nikad ne postavlja pitanje "okončanja rata", već pobede.

14.50 Rusko granatiranje ostavilo 70 odsto Hersona bez struje

Rusko granatiranje Hersona "teško je oštetilo" infrastrukturu grada, rekao je guverner Hersonske oblasti Oleksandr Prokudin. On je u postu na Telegramu napisao da 70 odsto stanovnika nema struju.

"Energetski inženjeri uveliko rade na tome. Utvrđuju se razmere štete, a odmah se potom počinje i sa hitnim sanacionim radovima. Teško je reći kada će biti završeni", rekao je on.

Jedna od zgrada koja je teško oštećena jeste i zgrada železničke stanice, a u trenutku udara u stanici je bio voz koji je evakuisao stanovnike. Stradao je jedan policajac, a povređene su četiri osobe.

13.20 Moskva: Pomoć Evropske unije neće promeniti ishod rata

Bilo kakva nova pomoć Evropske unije Ukrajini neće uticati na ishod sukoba, saopštio je Kremlj.
Dodaje se da bi takva potrošnja samo naškodila evropskoj ekonomiji. Komentarišući planove EU da Ukrajini obezbedi 20 milijardi evra čime bi se izbeglo protivljenje Mađarske, portparol Dmitrij Peskov rekao je da je na poreskim obveznicima EU da shvate da je to u pitanju "njihov novac".

11.27 Od Marinke nije ostalo ništa

10.15 U ruskom napadu dronovima poginula jedna, a ranjene četiri osobe

Jedna osoba je poginula u ruskom napadu dronom na Odesku oblast, saopštile su danas ukrajinske vlasti. Guverner ukrajinske Odeske oblasti rekao je da je 35-godišnji muškarac poginuo u stambenoj četvrti od delova oborenog drona, preneo je Rojters. Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine je saopštilo da su još četiri osobe ranjene, među njima i šestogodišnje dete.

09.38 Zalužnji: Ukrajinske trupe i dalje na severu Marinke

Komandant ukrajinskih Oružanih snaga rekao je u utorak da su njegove trupe ostale u oblasti istočnog grada Marinke uprkos tvrdnjama ruskog ministra odbrane da Moskva kontroliše naselje, koje je posle višemesečnih borbi svedeno na ruševine.

Rojters prenosi da je Valerij Zalužnji priznao novinarima da je grad u ruševinama, ali je rekao da su ukrajinske trupe i dalje pozicionirane u njegovom severnom krilu.

Deepstate, popularni ukrajinski ratni blog, objavio je kasno u utorak da su ruske trupe zauzele sva područja grada koja su ranije bila van njihove kontrole.

Zauzimanje Marinike predstavljalo bi najznačajniji dobitak Moskve na bojnom polju od maja.

Associated Press

07.41 Ruska PVO oborila dva ukrajinska drona iznad Belgorodske i Rostovske oblasti

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je tokom noći dva ukrajinska drona iznad Belgorodske i Rostovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. "Protekle noći zaustavljeni su pokušaji kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije", navelo je ministarstvo. Ukrajinske snage gotovo svakodnevno pokušavaju da napadnu dronovima ciljeve u pograničnim i centralnim regionima Rusije, prenela je agencija RIA Novosti.

07.30 Kijev: Rusija tokom noći lansirala 46 dronova na Ukrajinu, 32 oborena

Rusija je tokom noći u nekoliko talasa lansirala ukupno 46 jurišnih dronova na Ukrajinu, saopštile su danas ukrajinske vazduhoplovne snage. Prema saopštenju, protivvazdušni sistemi oborili su 32 drona, prenosi Rojters. Većina bespilotnih letelica koje nisu oborene ciljale su oblasti pod ratnim dejstvima na istoku i zapadu Ukrajine, posebno u oblasti Herson, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage na Telegramu.

07.15 Julija Timošenko ne podržava zakon o mobilizaciji

Stranka "Batkivščina" neće glasati za predloženi zakon o mobilizaciji u sadašnjem obliku, izjavila je predsednica te opozicione partije i bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko. Prema njenom mišljenju, mobilizacija tokom rata je neizbežna, ali mora biti sprovedena pravedno i potrebno je tehnološki ojačati Oružane snage Ukrajine, a za postizanje ovog cilja predložila je razvoj jake vojno-industrijske proizvodnje u zemlji.

06.45 Klimenko: Jedna osoba stradala u ruskom granatiranju železničke stanice u Hersonu

Jedna osoba je stradala, a dve su povređene u ruskom granatiranju železničke stanice u Hersonu, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Prema rečima ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Igora Klimenka, stradali i povređeni su policajci.

"Na polazak evakuacionog voza na železničkoj stanici čekalo je oko 140 civila. U tom trenutku, neprijatelj je počeo da granatira grad", napisao je Klimenko na Telegramu. On je dodao da je granatiranje železničke stanice u Hersonu "još jedan ruski ratni zločin".

06.30 Kuleba: Ukrajina ima pozitivne posledice od odluke da otvori pregovore sa EU

Azijske zemlje su počele da se više okreću Ukrajini u pogledu mogućnosti koje članstvo u Evropskoj uniji stvara za njihove investitore, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba. "Prošlo je nedelju dana od donošenja ove odluke, a u Ministarstvu spoljnih poslova vidimo porast broja obraćanja azijskih zemalja koje žele da saznaju više o mogućnostima koje članstvo Ukrajine u EU stvara za njihove investitore u Ukrajini", rekao je on, prenosi Ukrinform.

06.20 Ukrajinsko tužilaštvo: Petoro poginulih u ruskom granatiranju Donjecke oblasti

Ruska vojska je juče granatirala Bahmutski i Pokrovski okrug u Donjeckoj oblasti, pri čemu je pet civila ubijeno, a dva su ranjena saopštilo je regionalno tužilaštvo u Donjecku. Kako je navelo tužilaštvo, juče ujutro oko 8 časova ruske trupe su ispalile artiljerijsku vatru na grad Toreck, u okrugu Bahmut, prenosi Ukrinform.

Oko 10 časova ruska vojska je granatirala grad Avdijevku, u Pokrovskom okrugu, navodi Ukrinform dodajući da je granata pogodila privatnu kuću, usled čega je poginuo 61-godišnji muškarac, a njegova 56-godišnja supruga je zatrpana pod ruševinama.

Komentari (0)

Evropa