Evropa

RAT U UKRAJINI Moskva odgovorila na uništavanje broda: Granatirana železnička stanica u Hersonu, jedna osoba stradala

Komentari

Autor: Euronews

26/12/2023

-

07:26

RAT U UKRAJINI Moskva odgovorila na uništavanje broda: Granatirana železnička stanica u Hersonu, jedna osoba stradala
profimedia, Printskrin/Twitter/@Heroiam_Slava - Copyright profimedia, Printskrin/Twitter/@Heroiam_Slava

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 671 dan. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio da je vojska te zemlje u potpunosti uspostavila kontrolu nad Marinkom u predgrađu Donjecka, ali su iz Kijeva demantovali ove tvrdnje. U međuvremenu, Ukrajina je nanela veliki udarac Rusima, tako što je napala Krim i uništila jedan od najvažnijih brodova ruske mornarice.

Ključni događaji: 

  • Ukrajina napala Krim
  • Šojgu: Ruska vojska zauzela Marinku
  • Ukrajina demantovala tvrdnje o zarobljavanju Marinke: Borbe se nastavljaju
  • Putin: Oslobađanje Marinke će pomoći ruskim trupama u manevru
  • Lukašenko: Rusija završila isporuku taktičkog nuklearnog oružja
  • Ukrajinska vlada traži raskidanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Belorusijom
  • Ukrajina dobila zajam od 1,34 milijarde dolara u okviru projekta Svetske banke

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.30 Julija Timošenko ne podržava zakon o mobilizaciji

Stranka "Batkivščina" neće glasati za predloženi zakon o mobilizaciji u sadašnjem obliku, izjavila je predsednica te opozicione partije i bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko. 

Prema njenom mišljenju, mobilizacija tokom rata je neizbežna, ali mora biti sprovedena pravedno i potrebno je tehnološki ojačati Oružane snage Ukrajine, a za postizanje ovog cilja predložila je razvoj jake vojno-industrijske proizvodnje u zemlji.

"Potreban nam je zakon o sveobuhvatnom razvoju tehničkih i naučnih inovacija za sopstveni razvoj i proizvodnju oružja. Za to nam je potrebna  finansijska podrška države. Moramo delovati jasno racionalno, strateški i pobednički, da ne uđemo u ćorsokak", objavila je Timošenko na Fejsbuku.

Ona je u video poruci predložila obustavu plaćanja svih spoljnih i unutrašnjih dugova Ukrajine 2024. godine, kao i ukidanje povećanja plata državnim službenicima.

Timošenko je predložila da se oslobođenih 16 milijardi evra iskoristi za stvaranje moćnog domaćeg vojno-industrijskog kompleksa.

21.06 Klimenko: Jedna osoba stradala u ruskom granatiranju železničke stanice u Hersonu

Jedna osoba je stradala, a dve su povređene u ruskom granatiranju železničke stanice u Hersonu, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Prema rečima ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Igora Klimenka, stradali i povređeni su policajci.

"Na polazak evakuacionog voza na železničkoj stanici čekalo je oko 140 civila. U tom trenutku, neprijatelj je počeo da granatira grad", napisao je Klimenko na Telegramu. On je dodao da je granatiranje železničke stanice u Hersonu "još jedan ruski ratni zločin".

"Oni će morati da odgovaraju za sve", istakao je ukrajinski ministar.

16.31 Tajvan proširuje sankcije Rusiji

Ministarstvo ekonomije regiona Tajvan saopštilo je danas da je proširilo listu sankcionisane robe za Rusiju i njenu saveznicu Belorusiju kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, kako bi sprečilo da se tajvanska visokotehnološka roba koristi u vojne svrhe.

Tajvan je osudio napad Rusije i već se pridružio zapadnim sankcijama, iako je to uglavnom simbolično jer postoji samo minimalna direktna trgovina između ostrvskog regiona i Rusije, prenosi Rojters.

Najavljujući poslednju rundu sankcija, tajvansko ministarstvo ekonomije je reklo da je taj potez učinjen "kako bi se sprečio izvoz naše visokotehnološke robe u vojne svrhe".

16.16 Kuleba: Ukrajina ima pozitivne posledice od odluke da otvori pregovore sa EU

Azijske zemlje su počele da se više okreću Ukrajini u pogledu mogućnosti koje članstvo u Evropskoj uniji stvara za njihove investitore, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

"Prošlo je nedelju dana od donošenja ove odluke, a u Ministarstvu spoljnih poslova vidimo porast broja obraćanja azijskih zemalja koje žele da saznaju više o mogućnostima koje članstvo Ukrajine u EU stvara za njihove investitore u Ukrajini", rekao je on, prenosi Ukrinform.

Ministar spoljnih poslova je naglasio da sada investitori sa sigurnošću znaju da će Ukrajina biti deo zajedničkog tržišta, da će u Ukrajini važiti ista pravila u pogledu sudova, vladavine prava i borbe protiv korupcije kao i u Evropi, tj. mnogo su više zainteresovani za ulaganje u Ukrajinu.

15.47 Ukrajinsko tužilaštvo: Petoro poginulih u ruskom granatiranju Donjecke oblasti

Ruska vojska je danas granatirala Bahmutski i Pokrovski okrug u Donjeckoj oblasti, pri čemu je pet civila ubijeno, a dva su ranjena saopštilo je regionalno tužilaštvo u Donjecku. Kako je navelo tužilaštvo, jutros oko 8.00 časova ruske trupe su ispalile artiljerijsku vatru na grad Toreck, u okrugu Bahmut, prenosi Ukrinform.

Oko 10.00 časova ruska vojska je granatirala grad Avdijevku, u Pokrovskom okrugu, navodi Ukrinform dodajući da je granata pogodila privatnu kuću, usled čega je poginuo 61-godišnji muškarac, a njegova 56-godišnja supruga je zatrpana pod ruševinama.

Žrtva je hospitalizovana u teškom stanju sa otvorenim prelomom lobanje, kontuzijom mozga i višestrukim ranama od gelera po telu. Ruske trupe su napale i selo Kostantinovka u Pokrovskom okrugu, a raketnim bacačima pogođen je grad Berislav u Hersonskoj oblasti.

15.32 Zalužnji demantovao izjavu Zelenskog o mobilizaciji

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni demantovao je informacije koje je na konferenciji za novinare prošle nedelje izneo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski da je vojna komanda zatražila mobilizaciju pola miliona ljudi, ali je potvrdio da je određena cifra potrebnog osoblja za sledeću godinu formirana.

"Vojna komanda nije postavljala nikakve zahteve u smislu bilo kakvih brojeva ili slično. Vojna komanda nastavlja da obavlja funkcije zaštite države i u skladu sa tim formira svoje zahteve. Zahteve za municijom i ljudskim resursima", rekao je Zalužnji, prenosi Strana.ua.

Istovremeno, Zalužni je priznao da vojska ima brojke za neophodna pojačanja za Oružane snage Ukrajine.

"Ova cifra uzima u obzir pokrivanje trenutne nestašice koja je nastala, formiranje novih vojnih jedinica i predviđanje naših gubitaka koje bismo mogli da pretrpimo u narednoj godini. Ne mogu da saopštim ovu cifru i koja se cifra odnosi na ovaj ili onaj deo, to je vojna tajna“, istakao je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine.

14.54 Zelenski: Novi brod u ruskoj podmorničkoj floti

U sarkastičnom raspoloženju, ali i uz insinuacije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pohvalio je vadušni udar u kojem je uništen ruski brod u Crnom moru. Zelenski je nagovestio da je ratni brod ne samo oštećen, kako Rusija tvrdi, već je i potonuo. Dodao je da aplaudira radu ukrajinskog vazduhoplovstva na "impresivnom dodavanju novog broda ruskoj podmorničkoj floti u Crnom moru".

Prethodno se i ukrajinsko ministarstvo odbrane našalilo u postu na zvaničnom X nalogu rekavši da su Ukrajinci "modifikovali" ruski brod Novočerkask u podmornicu.

13.59 Britanski ministar odbrane: U protekla četiri meseca uništeno 20% ruske flote

Udari na rusku flotu u Crnom moru pokazuju da greše oni koji veruju da postoji zastoj u ratu u Ukrajini, rekao je danas britanski ministar odbrane Grant Šaps. "Ovo najnovije uništenje Putinove mornarice pokazuje da greše oni koji veruju da postoji zastoj u ratu u Ukrajini! Nisu primetili da je u poslednja četiri meseca uništeno 20 odsto ruske Crnomorske flote", napisao je Šaps na platformi X (Tviter).

Kako je naveo, ruska dominacija u Crnom moru je sada dovedena u pitanje, a nova Koalicija za pomorske sposobnosti koju predvode Velika Britanija i Norveška pomaže da se osigura pobeda Ukrajine na moru.

11.44 Rusija tvrdi da je zaustavila kontraofanzivu Ukrajine

Rusija kaže da su njene snage zaustavile kontraofanzivu Ukrajine i da sada guraju napred na svim frontovima, navodi se u izveštaju novinske agencije TASS o komentarima ministra odbrane Sergeja Šojgua.

"Glavni napori u protekloj godini bili su usmereni na postizanje ciljeva specijalne vojne operacije. Glavni cilj je bio ometanje kontraofanzive ukrajinskih oružanih snaga koju su glasno proklamovale Ukrajina i njeni NATO saveznici. Ovaj zadatak je uspešno realizovan", naglasio je Šojgu, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio je rad rukovodstva i osoblja Ministarstva odbrane Rusije i zahvalio im na savesnom ispunjavanju postavljenih zadataka. Šojgu tvrdi i da ruska vojska zauzima sve povoljnije pozicije i širi teritorije pod svojom kontrolom u svim pravcima u zoni specijalne vojne operacije.

Navodi i da ukrajinska vojska nije postigla nijedan proklamovani cilj. Najavio je i da će Ministarstvo odbrane u januaru razmatrati zadatke za 2024. godinu.

10.55 Putin obavešten o ukrajinskom napadu na Krim

Ruski minsitar odbrane Sergej Šojgu obavestio je predsednika Vladimira Putina o ukrajinskom napadu na krimsku luku Feodosiju i šteti koju je pretrpeo desantni brod Novočerkask, navodi se iz Kremlja, a prenosi Interfaks.

Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

 

10.30 Sirene za vazdušnu opasnost u celoj zemlji

U čitavoj Ukrajini oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, a vlasti Kijeva savetuju stanovnicima da ne zanemaruju sopstvenu bezbenost i odmah potraže sklonište. Kako javlja ukrajinsko Ratko vazduhoplovstvo, MiG-31k Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije trenutno se nalazi iznad Crnog Mora.
"Ne ignorišite vazdušno upozorenje", stoji u poruci.

Rusi su tokom noći već napali Ukrajinu, ali ne raketama, već dronovima kamikazama.

08.10 Rusija priznala da je došlo do napada na Krim

Jedna osoba je poginula, a dve su povređene u ukrajinskom vazdušnom napadu na Krim, potvrdio je gubernator Krima Sergej Aksenov novinarima.

"Nažalost, u napadu neprijatelja na Feodosiju, jedna osoba je poginula, a dve su povređene. Oštećeno je šest objekata. Uglavnom su polomljeni prozori. Šest osoba je evakuisano u privremene smeštajne centre, preostali stanovnici smešteni su kod rodbine i prijatelja. Saobraćajna infrastruktura funkcioniše normalno, nema ograničenja u prevozu putnika", rekao je Aksenov novinarima.

Ruske vlasti su prethodno saopštile da je izvršen neprijateljski napad u oblasti Feodosije, tačnije u području luke, a požar je lokalizovan. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, ukrajinske oružane snage su sinoć napade Feodosiju avionski navođenim projektilima, pri čemu je, kako ističu, "oštećen" veliki desantni brod Novočerkask. U vazdušnoj borbi uništena su dva ukrajinska borbena aviona Su-24.

07.33 Pogledajte još jedan snimak eksplozije na Krimu

07.27 Ukrajina napala Krim

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk izjavio je da je Ukrajina izvela vazdušni napad na Fedosiju na Krimu i izneo tvrdnju da je u napadu uništen ruski desantni brod "Novočerkask" iz sastava Crnomorske flote. "Ruska flota je sve manja", naveo je Oleščuk na svom Telegram kanalu, prenosi Unian. Rojters navodi da Oleščuk za to nije izneo nikakve dokaze.

Prethodno je šef Krima Sergej Aksjonov saopštio da su ukrajinske snage izvele napad na području Fedosije, da je došlo do požara u luci i da je vatra ugašena. "Sve nadležne službe su na licu mesta. Stanovnici nekoliko kuća biće evakuisani", naveo je Aksjonov, prenosi RIA Novosti.

07.47 Ukrajina demantovala tvrdnje Rusije o zauzimanju Marjinke

Odbrambene snage Ukrajine demantuju tvrdnje Rusije o zauzimanju Marjinke, izjavio je portparol zajedničkog pres-centra Odbrambenih snaga Tavrijskog pravca Aleksandar Štupun.On je rekao da se borbe za Marjinku nastavljaju, a da je grad potpuno uništen.

"Netačno je govoriti o potpunom zauzimanju Marjinke“, naglasio je Štupun, prenosi Ukrinform.

07.40 Ministarstva odbrane Rusije: Uhapšen osumnjičeni da je Kijevu prenosio informacije o vojnim objektima

Stanovnik Moskovske oblasti uhapšen je zbog sumnje da je prenosio Kijevu informacije o objektima Ministarstva odbrane Rusije, saopštila je ruska  Federalna služba bezbednosti (FSB).
Prema istražiteljima, reč je o čoveku koji je pristalica jedne od ukrajinskih nacionalističkih organizacija čije su aktivnosti usmerene protiv bezbednosti Rusije, prenosi agencija RIA Novosti.

07.30 Ukrajina tvrdi da je u napadu na Krim uništila ruski desantni brod Novočerkask

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk izjavio je da je Ukrajina izvela vazdušni napad na Fedosiju na Krimu i izneo tvrdnju da je u napadu uništen ruski desantni brod "Novočerkask" iz sastava Crnomorske flote.

"Ruska flota je sve manja", naveo je Oleščuk na svom Telegram kanalu, prenosi Unian. Rojters navodi da Oleščuk za to nije izneo nikakve dokaze.

06.47 Lukašenko: Rusija završila isporuku taktičkog nuklearnog oružja

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je Rusija završila isporuku taktičkog nuklearnog oružja njegovoj zemlji.

Na samitu Evroazijske ekonomske unije u Sankt Peterburgu, Lukašenko je rekao da su isporuke završene u oktobru, ali nije precizirao koliko je nuklearnih bojevih glava prebačeno iz Rusije u Belorusiju, niti gde su one raspoređene, prenosi AP.

AP/Alexei Druzhinin

 

On je naveo da postavljanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji ima za cilj "da odvrati agresiju iz Poljske", koja je članica NATO.

06.30 Ukrajinska vlada traži raskidanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Belorusijom

Predstavnik vlade u ukrajinskoj Vrhovnoj radi Taras Meljničuk izjavio je danas da je ukrajinska vlada predložila parlamentu da raskine sporazum o slobodnoj trgovini sa Belorusijom zbog njene podrške ruskoj invaziji.

Predlog o raskidanju sporazuma je predstavljen "zbog umešanosti Republike Belorusije u nezakonitu upotrebu sile protiv Ukrajine", napisao je Meljničuk na Telegramu, prenosi Rojters.
Reč je o sporazumu o slobodnoj trgovini iz decembra 1992. godine. Ukrajina je prekinula trgovinske odnose sa Belorusijom nakon početka ruske invazije u februaru 2022. godine.

06.13 Ukrajina demantovala tvrdnje o zarobljavanju Marinke: Borbe se nastavljaju

Odbrambene snage Ukrajine demantuju tvrdnje Rusije o zauzimanju Marinke, izjavio je portparol zajedničkog pres-centra Odbrambenih snaga Tavrijskog pravca Aleksandar Štupun.

"Borbe za Marinku se nastavljaju, trenutno su naši vojnici u administrativnim granicama. Ali grad je potpuno uništen. Netačno je govoriti o potpunom zauzimanju Marinke“, naglasio je Štupun, prenosi Ukrinform.

profimedia

 

Na pravcu Marinke, Odbrambene snage Ukrajine nastavljaju da obuzdavanje ruskih trupa u rejonu Novomihajlovka, ukupno je tokom dana na frontu došlo do 76 borbenih okršaja, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

Kako napominju u Generalštabu, ruske trupe na levoj obali Dnjepra ne odustaju od namere da izbace jedinice Odbrambenih snaga sa tamošnjih mostobrana.

06.00 Ruska vojska zauzela Marinku

Ruska vojska u potpunosti je uspostavila kontrolu nad Marinkom u predgrađu Donjecka, saopštio je ministar odbrane Sergej Šojgu predsedniku Vladimiru Putinu.

"U toku aktivnih ofanzivnih dejstava, jurišni odredi grupe Južnaja danas su potpuno oslobodili selo Marinka, jugozapadno od Donjecka", rekao je ministar odbrane.

Šojgu je istakao da će preuzimanje kontrole nad gradom omogućiti efikasniju zaštitu Donjecka od napada ukrajinskih oružanih snaga, prenosi RIA Novosti.

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Evropa