Evropa

RAT U UKRAJINI Ruska vojska zauzela Marinku kod Donjecka, Kijev demantuje navode Moskve: Borbe se nastavljaju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/12/2023

-

08:12

RAT U UKRAJINI Ruska vojska zauzela Marinku kod Donjecka, Kijev demantuje navode Moskve: Borbe se nastavljaju
RAT U UKRAJINI Ruska vojska zauzela Marinku kod Donjecka, Kijev demantuje navode Moskve: Borbe se nastavljaju - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko, LIBKOS, Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 670 dana. U Ukrajini više nema dobrovoljaca koji žele da idu u vojsku, rekao je bivši komandant odbrane Nikolajeva, general-major Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Marčenko. Finski ministar odbrane Anti Hakanen poručio je juče da se u Ukrajini vodi rat za budućnost cele Evrope i ocenio da se taj rat neće brzo završiti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao je Božić Ukrajincima koji praznik slave po gregorijanskom i novojulijanskom kalendaru.

Ključni događaji

  • Umerov: Ukrajina zna koliko je vojno sposobnih muškaraca otišlo u inostranstvo
  • General Marčenko: U Ukrajini više nema dobrovoljaca za vojsku
  • Poljski poljoprivrednici prekinuli jednog od graničnih prelaza
  • Finski ministar odbrane: Rat se neće brzo završiti

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

07.38 Ukrajina napala Krim

Više o tome možete pročitati u novom dnevnom blogu.

21.06 Ukrajina demantovala tvrdnje o zarobljavanju Marinke: Borbe se nastavljaju

Odbrambene snage Ukrajine demantuju tvrdnje Rusije o zauzimanju Marinke, izjavio je portparol zajedničkog pres-centra Odbrambenih snaga Tavrijskog pravca Aleksandar Štupun.

"Borbe za Marinku se nastavljaju, trenutno su naši vojnici u administrativnim granicama. Ali grad je potpuno uništen. Netačno je govoriti o potpunom zauzimanju Marinke“, naglasio je Štupun, prenosi Ukrinform.

Na pravcu Marinke, Odbrambene snage Ukrajine nastavljaju da obuzdavanje ruskih trupa u rejonu Novomihajlovka, ukupno je tokom dana na frontu došlo do 76 borbenih okršaja, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

Kako napominju u Generalštabu, ruske trupe na levoj obali Dnjepra ne odustaju od namere da izbace jedinice Odbrambenih snaga sa tamošnjih mostobrana.

18.49 Zaharova: Borelj strahuje od kolapsa EU ukoliko Ukrajina izgubi rat

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj strahuje od kolapsa EU ukoliko Ukrajina izgubi rat.

„U tom slučaju ćete morati da priznate ne samo svoj gubitak, već i svoj kolaps“, istakla je Zaharova za ''Izvestiju''.

AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

Borelj je nedavno izjavio da će Rusija pobediti u sukobu u Ukrajini ako Evropska unija ne mobiliše sve svoje mogućnosti.

17.55 Ukrajinska vlada traži raskidanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Belorusijom

Predstavnik vlade u ukrajinskoj Vrhovnoj radi Taras Meljničuk izjavio je danas da je ukrajinska vlada predložila parlamentu da raskine sporazum o slobodnoj trgovini sa Belorusijom zbog njene podrške ruskoj invaziji.

Predlog o raskidanju sporazuma je predstavljen "zbog umešanosti Republike Belorusije u nezakonitu upotrebu sile protiv Ukrajine", napisao je Meljničuk na Telegramu, prenosi Rojters.

Reč je o sporazumu o slobodnoj trgovini iz decembra 1992. godine. Ukrajina je prekinula trgovinske odnose sa Belorusijom nakon početka ruske invazije u februaru 2022. godine.

17.10 Medvedev: Deklaraciji EU o garancijama Ukrajini samo parče papira

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da je Deklaracija EU o bezbednosnim garancijama za Kijev samo parče papira, ali da bi bilateralni sporazumi koji iz nje proističu mogli da dovedu do stvaranja vojne baze na teritoriji Ukrajine i neizbežnog udara od strane Ruske Federacije.

"Poluraspadnuti Banderovski režim je pokrenuo novu temu stvaranja antiruskog konsenzusa. Ovo je Deklaracija EU o garancijama bezbednosti za Ukrajinu. Očigledno, sama ova deklaracija nema nikakvu dodatnu vrednost. Deklaracija je samo javno saopštenje, što znači da je to parče papira", napisao je on na Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.

17.04 Putin: Oslobađanje Marinke će pomoći ruskim trupama u manevru

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da veruje da će "oslobađanje Marinke" pomoći ruskim trupama da dobiju više manevarskog prostora.

Na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, Putin je rekao da iz svega toga ima "najmanje dva pozitivna efekta", preneo je TASS.

"Prvi je da teramo neprijateljske jedinice dalje od Donjecka. Drugi je da time što smo se probili kroz ovu utvrđenu oblast - koju je neprijatelj pravio, praktično, još od 2014. godine i napravio značajn broj betonskih blokova i komunikacionih ruta", istakao je Putin.

On je dodao da probijanjem ovog bloka, trupe dobijaju priliku da "prošire svoj opseg operacija".

16.20 Ruska vojska zauzela Marinku

Ruska vojska u potpunosti je uspostavila kontrolu nad Marinkom u predgrađu Donjecka, saopštio je ministar odbrane Sergej Šojgu predsedniku Vladimiru Putinu.

"U toku aktivnih ofanzivnih dejstava, jurišni odredi grupe Južnaja danas su potpuno oslobodili selo Marinka, jugozapadno od Donjecka", rekao je ministar odbrane.

Šojgu je istakao da će preuzimanje kontrole nad gradom omogućiti efikasniju zaštitu Donjecka od napada ukrajinskih oružanih snaga, prenosi RIA Novosti.

14.30 Zelenski: Oborili smo oko 30 "šaheda" i dva ruska "suhoja"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas da je ukrajinska vojska imala uspeha u borbama protiv Rusije.

"Naši borci, ne samo da su oborili oko 30 dronova tipa 'šahed' i nekoliko projektila, već su srušili i dva aviona 'suhoj'", tvrdi Zelenski na platformi Iks (Tviter). On je rekao da su "ruski teroristi izgubili pet aviona za nedelju dana".

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

"Ovakav Božić nam daje dobro raspoloženje za predstojeću godinu, daje nam veru u naše sposobnosti. Sposobnost da pregovaramo sa partnerima. Sposobnost da pojačamo naš nebeski štit. Sposobnost da branimo našu zemlju od ruskih terorista", dodao je Zelenski.

11.52 Ruska vlada produžava zabranu ulaska kamiona iz EU, Velike Britanije, Norveške i Ukrajine

Ruska vlada je proširila zabranu ulaska u Rusiju kamiona iz Evropske unije, Velike Britanije, Norveške i Ukrajine.

"Ograničenje će ostati na snazi sve dok se ne eliminišu okolnosti koje su poslužile kao osnov za njegovo uvođenje", naveo je kabinet na svom Telegram kanalu.

Zabrana je uvedena 2022. godine kao odgovor na odluku EU da ne propušta kamione sa ruskim i beloruskim registarskim tablicama. Izuzetak će, kao i do sada, prenosi TASS, biti za prevoz poštanskih pošiljaka, diplomatske pošte i humanitarne pomoći.

profimedia

 

11.27 Ukrajina dobila zajam od 1,34 milijarde dolara u okviru projekta Svetske banke

Ukrajina je u okviru projekta Svetske banke dobila zajam od 1,34 milijarde dolara za svoje administrativne kapacitete, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Ukrajine. U saopštenju se precizira da ovaj iznos obuhvata 1,086 milijardi dolara kredita Svetske banke, grant od 190 miliona dolara iz Norveške, subvencije od 50 miliona dolara iz Sjedinjenih Američkih Država i švajcarski grant u vrednosti od 20 miliona dolara, prenosi Rojters.

Ukrajinsko ministarstvo navodi da će ta sredstva biti iskorišćena za socijalnu zaštitu u starosti ili isplate zaposlenima državne službe za vanredne situacije, kao i za druge izdatke koji nisu povezani sa vojskom.

09.14 Nabiulina: Blokada imovine i plaćanja glavni problem antiruskih sankcija

Predsednica Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina izjavila je da su zamrzavanje imovine privatnih ruskih investitora i međunarodnog plaćanja postali glavni problem nasato usled uvođenja zapadnih sankcija Rusiji.Nabiulina je u intervjuu za RBC da su međunarodna plaćanja problem i da Moskva to pokušava da reši. 

"Naravno, veoma bolna tema je bila i blokada i zamrzavanje imovine privatnih lica, ljudi koji nisu bili podvrgnuti sankcijama, ali su završili sa zamrznutom imovinom", rekla je Nabiulina, prenosi RIA Novosti.   

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

08.10 Ukrajina oborila 28 od 31 drona i 2 rakete koje su ispalile ruske snage

Ruske oružane snage lansirale su tokom noći 31 bespilotnu letelicu i dve rakete na jug Ukrajine, a ukrajinski PVO sistem oborio je 28 bespilotnih letelica i obe ispaljene rakete.

''Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo i odbrambene snage uništile su 28 jurišnih dronova ''Šahed'' u oblastima Odese, Hersona, Nikolajeva, Donjecka, Kirovograda i Hmeljnickog'', saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

07.55 Ukrajina ove godine godine prvi put obeležava Božić po gregorijanskom kalendaru

Božić proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske, anglikanske i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, uključujući i Ukrajinu koja ove godine prvi put obeležava Božić po gregorijanskom kalendaru, nakon zakona koji je ukrajinski predsednik potpisao u julu, u nastojanju da učini otklon od Rusije.

Noćas je u crkvama širom sveta i u Srbiju služena sveta misa polnoćka, koju je u Beogradu predvodio beogradski nadbiskup Ladislav Nemet i to u Katedrali Uznesenja blažene device Marije.

07.02 Iz Nemačke božićne čestitke izostavljen ukrajinski jezik

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je danas čestitke za Božić na nekoliko jezika, uključujući ruski, ali ne i ukrajinski.

"Želeli bismo da se globalna situacija poboljša do kraja godine. Vama i vašim porodicama želimo srećan i opuštajući odmor", navodi se u poruci na zvaničnom sajtu Ministarstva.

Na prazničnoj čestitki fraza "Najbolje želje" napisana je na ruskom, engleskom, francuskom, arapskom, kao i na drugim jezicima, izuzev ukrajinskog, prenosi Strana.ua.

06.47 General Marčenko: U Ukrajini više nema dobrovoljaca za vojsku

U Ukrajini više nema dobrovoljaca koji žele da idu u vojsku, rekao je bivši komandant odbrane Nikolajeva, general-major Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Marčenko u intervjuu za Dojče vele.
"Dobrovoljaca koji su želeli da se pridruže redovima Oružanih snaga Ukrajine, više nema" rekao je Marčenko.

Zbog toga su, prema njegovim rečima, predstavnici teritorijalnih regrutnih centara prinuđeni da idu od vrata do vrata.

"Ako ne preživimo ovaj rat, onda razumete da više nećemo imati šanse", dodao je general-major Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Strana.ua

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

06.34 Umerov: Ukrajina zna koliko je vojno sposobnih muškaraca otišlo u inostranstvo

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov izjavio je da Ministarstvo odbrane ima podatak koliko je vojno sposobnih muškaraca otišlo u inostranstvo nakon početka ruske invazije u punom obimu.  

"Za proteklih mesec i po dana smo objedinili sve baze podataka. Vidimo koliko ih imamo u Ukrajini, koliko u inostranstvu, proveravamo zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova, odnosno imamo takve informacije“, rekao je Umerov u intervjuu za ukrajinski javni servis Suspilne.

06.12 Finski ministar odbrane: Rat se neće brzo završiti

Finski ministar odbrane Anti Hakanen poručio je danas da se u Ukrajini vodi rat za budućnost cele Evrope i ocenio da se taj rat neće brzo završiti. On je u božićnoj čestitki pripadnicima finskih mirovnih snaga u svetu naveo da je politika moći Rusije stvorila "osećaj nesigurnosti i neizvesnosti u Evropi, a posredno i u celom svetu". 

"Dobili smo bolan dokaz da veća država može smatrati da ima pravo da se meša u izbore svog manjeg suseda i da je spremna koristiti vojnu silu za postizanje vlastitih ciljeva", dodao je Hakanen.

Komentari (0)

Evropa