Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinska PVO tvrdi da je oborila 14 od 15 dronova koje je Rusija lansirala

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/12/2023

-

08:53

RAT U UKRAJINI Ukrajinska PVO tvrdi da je oborila 14 od 15 dronova koje je Rusija lansirala
RAT U UKRAJINI Ukrajinska PVO tvrdi da je oborila 14 od 15 dronova koje je Rusija lansirala - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 669 dana. Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je jutros da je oboreno 14 od 15 dronova kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu .Protivvazduhoplovna odbrana Rusije presrela je šest raketa sistema HIMARS i "uragan" i oborila 36 ukrajinskih dronova, saopštilo je Ministarstvo odbrane te države. U međuvremenu, ukrajinska vojska navodi da je tokom jučerašnjeg dana odbila više od 57 ruskih napada, od čega 15 juriša u Dnjepropetrovskoj oblasti. Takođe, poljski vozači kamiona deblokirali su ključni granični prelaz Šehini-Medika između Poljske i Ukrajine.

Ključni događaji:

  • Vazduhoplovstvo Ukrajine: PVO oborila 14 od 15 lansiranih ruskih dronova
  • Eksplozije u Kropivnjickom i Krivom Rogu
  • Estonija spremna da Ukrajini vrati njene dezertere
  • Ruska PVO presrela šest raketa HIMARS i uragan i oborila 36 ukrajinskih dronova
  • Kijev: Poljske kamiondžije deblokirale ključni prelaz između Poljske i Ukrajine
  • Ukrajinski TV voditelj odbio da se vrati u zemlju sa zadatka u Briselu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

19.53 Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova izostavilo ukrajinski jezik iz čestitke za Božić

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je danas čestitke za Božić na nekoliko jezika, uključujući ruski, ali ne i ukrajinski.

„Želeli bismo da se globalna situacija poboljša do kraja godine. Vama i vašim porodicama želimo srećan i opuštajući odmor“, navodi se u poruci na zvaničnom sajtu Ministarstva.

Na prazničnoj čestitki fraza „Najbolje želje“ napisana je na ruskom, engleskom, francuskom, arapskom, kao i na drugim jezicima, izuzev ukrajinskog, prenosi Strana.ua.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je iz Kijevopečerske lavre čestitao Ukrajincima Božić po gregorijanskom i novojulijanskom kalendaru. 

U novembru su Kijevopečerska lavra i Pravoslavna crkva Ukrajine odlučile da pređu na novojulijanski kalendar, podseća ukrajinski portal.

19.32 Ukrajinski general: Više nema dobrovoljaca za vojsku

U Ukrajini više nema dobrovoljaca koji žele da idu u vojsku, rekao je bivši komandant odbrane Nikolajeva, general-major Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Marčenko u intervjuu za Dojče vele.

"Dobrovoljaca koji su želeli da se pridruže redovima Oružanih snaga Ukrajine, više nema" rekao je Marčenko.

Zbog toga su, prema njegovim rečima, predstavnici teritorijalnih regrutnih centara prinuđeni da idu od vrata do vrata.

"Ako ne preživimo ovaj rat, onda razumete da više nećemo imati šanse", dodao je general-major Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Strana.ua

Istovremeno, Marčenko ne vidi potrebu da se reformiše regrutacija ili proces mobilizacije.

"Mi imamo zakone. Smatram da samo treba da se pridržavamo tih zakona. Svi moraju da poštuju taj zakon. I problem će nestati sam od sebe", zaključio je Marčenko.

U četvrtak je ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov, saopštio da će muškarci iz Ukrajine uzrasta između 25 i 60 godina koji žive van zemlje, morati da se jave na služenje vojnog roka, ali ja kasnije portparol ministarstva demantovao da se tako nešto razmatra.

Prethodno je u utorak predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio da je ukrajinska vojska zatražila da bude mobilisano još između 450.000 i 500.000 ljudi.
 

19.14 Ministar odbrane Ukrajine: Mnogo više onih koji žele da služe svojoj naciji nego onih koji to žele da izbegnu

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov izjavio je da Ministarstvo odbrane ima podatak koliko je vojno sposobnih muškaraca otišlo u inostranstvo nakon početka ruske invazije u punom obimu.  

"Za proteklih mesec i po dana smo objedinili sve baze podataka. Vidimo koliko ih imamo u Ukrajini, koliko u inostranstvu, proveravamo zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova, odnosno imamo takve informacije“, rekao je Umerov u intervjuu za ukrajinski javni servis Suspilne.

profimedia

 

Ministar je naveo da je mnogo više onih koji žele da služe svojoj naciji nego onih koji to žele da izbegnu.

„Ovo je moj zadatak - da učinim sve što je moguće i nemoguće u zakonskim okvirima da uključim potreban broj ljudi u odbranu zemlje. Prvo, pozivamo ove ljude da se registruju, a nakon toga nudimo im različite opcije gde mogu izabrati specijalnost“, poručio je ministar.

On je naglasio da fokus neće biti na kažnjavanju, već na uspostavljanju "pravila igre koja će dati jasne odgovore za one koji nisu u mogućnosti ili ne žele da učestvuju u odbrani svoje zemlje“.

Umerov je podsetio da Ministarstvo odbrane priprema nacrt zakona o mobilizaciji i demobilizaciji.
Ranije je zamenik predsednika parlamentarnog odbora za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove Jehor Černev rekao da Vrhovna rada želi da promeni redosled mobilizacije u Ukrajini. 

Predsednik Volodimir Zelenski je 19. decembra rekao da je tokom rasprave o zakonu o promeni redosleda mobilizacije vojska predložila da se pozove 450 do 500 hiljada ljudi.

18.37 Zelenski čestitao Božić: Svi slavimo zajedno, jednog datuma, kao velika porodica 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao je danas Božić Ukrajincima koji taj praznik slave po gregorijanskom i novojulijanskom kalendaru. 

"Gde god slavimo Božić, danas su svi Ukrajinci zajedno. Svi zajedno slavimo Božić, jednog datuma, kao jedna velika porodica, kao jedan narod, kao jedna, jedina država. A danas je naša zajednička molitva jača nego ikad. Narodna molitva danas će ujediniti milione glasova - više nego ikada ranije. I biće podeljena danas, bez vremenske razlike od dve nedelje. I distribuiraće se zajedno sa Evropom i svetom'', poručio je Zelenski u video poruci na Telegram kanalu.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Komentarišući boravak u Kijevopečerskoj lavri, predsednik Ukrajine je istakao da je „tokom svoje istorije to mesto doživelo mnogo šokova i udaraca, zlostavljanja, skrnavljenja, pljački, hordi nacista, sovjetsko vreme“.

Kako prenosi Strana.ua, istraživanje sprovedeno 2019. godine pokazalo je da samo 25 odsto ispitanika podržava pomeranje božićnih proslava sa 7. januara na 25. decembar. 

Načelnik Kijevske gradske vojne uprave (KGVA) Sergej Popko rekao je da će policijski čas biti na snazi kao i obično od ponoći do 5 sati ujutro, uključujući i novogodišnju noć. 

Takođe, u Kijevu neće biti javnih skupova i proslava, a ovu odluku je doneo Savet odbrane Kijeva.

13.56 Hakanen: Nema brzog kraja rata u Ukrajini

Finski ministar odbrane Anti Hakanen poručio je danas da se u Ukrajini vodi rat za budućnost cele Evrope i ocenio da se taj rat neće brzo završiti. On je u božićnoj čestitki pripadnicima finskih mirovnih snaga u svetu naveo da je politika moći Rusije stvorila "osećaj nesigurnosti i neizvesnosti u Evropi, a posredno i u celom svetu". 

"Dobili smo bolan dokaz da veća država može smatrati da ima pravo da se meša u izbore svog manjeg suseda i da je spremna koristiti vojnu silu za postizanje vlastitih ciljeva", dodao je Hakanen.

12.58 Poljski poljoprivrednici okončali blokadu prelaza sa Ukrajinom, kamiondžije nisu

Poljski poljoprivrednici prekinuli su danas blokadu jednog od graničnih prelaza između Ukrajine i Poljske, a kretanje kamiona je u potpunosti obnovljeno, saopštila je ukrajinska granična služba.
"Kamionski saobraćaj je obnovljen: poljski poljoprivrednici su prekinuli blokadu ispred prelaza Medika-Šehini", saopštila je služba na aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je "Gardijan".

Ukrajinska granična služba je navela izjavu poljskog graničara da je protest ispred prelaza završen danas u 9.30 časova po kijevskom vremenu. Registracija i prelazak kamiona koji ulaze u Ukrajinu obavljaju se kao i obično, dodala je služba.

10.20 Sikorski: Zapad se mora ponovo naoružavati zbog ruske pretnje

Nakon povratka iz prve inostrane posete susednoj Ukrajini, novi ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski pozvao je evropske zemlje da intenziviraju dugoročne planove za vojnu proizvodnju i poručio da se Zapad mora ponovo naoružavati zbog ruske pretnje.

"Zapad se mora ponovo naoružavati suočen sa ruskom pretnjom. Vojna proizvodnja ne može ostati na mirnodopskim osnovama dok traje rat u Ukrajini. Ratove ne odlučuju taktički angažmani već industrijski kapaciteti, a mi tu zaostajemo", poručio je Sikorski posle posete Kijevu, prenosi londonski Gardijan.

On je ocenio da bi zapadne vlade trebalo da ponude dugoročne ugovore kompanijama za proizvodnju oružja ili da same finansiraju proizvodnju.

08.53 Volodin: SAD izgubile ekonomsko liderstvo

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin smatra da SAD više nisu ekonomski lider.

"Svi pokušaji da se to vrati pokretanjem oružanih sukoba, trgovinskim i ratovima sankcijama, organizovanjem terorističkih napada i uništavanjem evropske ekonomije, nisu dali rezultate“, napisao je Volodin na Telegramu.

On smatra da SAD, pošto su shvatile da su sankcije protiv Rusije neefikasne, sada prete da će banke širom sveta isključiti iz svog finansijskog sistema zbog njihovog kršenja, a takve mere, kako navodi, samo podrivaju poverenje u Vašington, prenosi RIA Novosti.

Volodin je kazao da će ostale zemlje, obezbeđujući svoju finansijsku sigurnost, sada aktivnije napuštati dolar kao svetsku rezervnu valutu.

Predsednik SAD Džozef Bajden u petak je potpisao uredbu kojom se proširuje pravni osnov za uvođenje sankcija protiv Rusije. Uredba, između ostalog, omogućava da iz finansijskog sistema budu isključene banke koje pomažu Moskvi da zaobiđe sankcije protiv svog vojno-industrijskog kompleksa.

08.37 Vazduhoplovstvo Ukrajine: PVO oborila 14 od 15 lansiranih ruskih dronova

Ukrajinska PVO oborila je 14 od 15 dronova kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Bespilotne letelice oborene su iznad Nikolajevske, Kirovogradske, Zaporoške, Dnjepropetrovske i Hmeljnicčke oblasti, prenosi Unian.

profimedia

 

08.10 Zvaničnici: U ruskom granatiranju na jugu Ukrajine jedan ubijen, sedam ranjeno

U ruskom granatiranju i napadima dronovima u južnoj ukrajinskoj oblasti Herson, juče je poginula  jedna osoba, dok je sedam ranjeno, saopštio je guverner te obasti Oleksandr Prokudin. U napadu drona u mestu Stanislav, koji se nalazi jugoistočno od grada Hersona, stradao je jednog čoveka, rekao je Prokudin i dodao da je sedam osoba povređeno u napadima koji su pogodili i stambeno naselje.

07.55 Kijev: Poljske kamiondžije deblokirale ključni prelaz između Poljske i Ukrajine

Poljski vozači kamiona deblokirali su ključni granični prelaz Šehini-Medika između Poljske i Ukrajine, izjavila je sinoć ukrajinska ministarka ekonomije Julija Sviridenko. 

"Važno poboljšanje situacije na zapadnoj granici", rekla je Sviridenko, preneo je Rojters. Poljski vozači kamiona protestuju od 6. novembra zahtevajući od Evropske unije da ponovo uspostavi sistem na osnovu koga su ukrajinskim kompanijama potrebne dozvole za rad u evropskom bloku, kao i evropskim vozačima koji žele da uđu u Ukrajinu.

AP Photo/Karl Ritter

 

07.10 Ruska PVO presrela šest raketa HIMARS i uragan i oborila 36 ukrajinskih dronova

Ruska protivvazdušna odbrana presrela je tokom proteklog dana šest raketa "hajmars" i "uragan" i oborila 36 ukrajinskih dronova, saopštilo je juče rusko ministarstvo odbrane.

Od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, uništeno je ukupno 554 aviona, 261 helikopter, 9.991 dron, 442 raketna sistema, 14.279 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.189 višecevnih raketnih bacača, 7.462 terenska artiljerijska sistema i minobacača, kao i 16.618 specijalnih motornih vojnih vozila, preneo je TASS.

Komentari (0)

Evropa