Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija i Ukrajina prvi put razmenile pakete i pisma za ratne zatvorenike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/12/2023

-

10:36

RAT U UKRAJINI Rusija i Ukrajina prvi put razmenile pakete i pisma za ratne zatvorenike
RAT U UKRAJINI Rusija i Ukrajina prvi put razmenile pakete i pisma za ratne zatvorenike - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 664 dana. Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk saopštio je da je Ukrajina oborila tri ruska supersonična bombardera Su-34 na južnom frontu. U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da ne očekuje brzi završetak rata, dok slovački premijer Robert Fico kaže da je jasno da Ukrajina nema dovoljno snage da vojno preokrene situaciju u ratu sa Rusijom i da nije sposobna za izvede kontraofanzivu. Osim toga, poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski posetio je juče Kijev kako bi Ukrajini predstavio paket pomoći. 

Ključni događaji

  • Ukrajinci: Oborili smo tri ruska bombardera Su-34
  • Kijev: Registrovano 250.000 ratnih zločinaca iz ruskih snaga
  • Lavrov: Zapad nije uspeo da isključi Rusiju iz UNESCO
  • Stoltenberg: Putin je zauvek izgubio Ukrajinu
  • Fico: Rusija nikada neće biti vojno poražena u Ukrajini
  • Novi šef poljske diplomatije posetio Kijev, predstavio paket pomoći

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.35 Zvaničnici: U ruskom granatiranju na jugu Ukrajine jedan ubijen, sedam ranjeno

U ruskom granatiranju i napadima dronovima u južnoj ukrajinskoj oblasti Herson, poginula je jedna osoba, dok je sedam ranjeno, saopštio je guverner te obasti Oleksandr Prokudin. 

U napadu drona u mestu Stanislav, koji se nalazi jugoistočno od grada Hersona, stradao je jednog čoveka, rekao je Prokudin i dodao da je sedam osoba povređeno u napadima koji su pogodili i stambeno naselje.

20.26 Peskov: Putin spreman da pregovara samo o postizanju ciljeva specijalne operacije

Predsednik Rusije Vladimir Putin spreman je na pregovore o Ukrajini samo za postizanje ciljeva specijalne vojne operacije, izjavio je za "Njujork tajms" portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

Komentarišući informaciju tog lista, da je Putin navodno nagovestio svoju spremnost da pregovara o prekidu vatre u Ukrajini na trenutnoj liniji kontakta, Peskov je rekao da su te teze "netačne u svom konceptu", preneo je TASS.

16.17 Lambsdorf: Berlin će morati da komunicira sa Moskvom uprkos razlikama o Ukrajini

Berlin će morati da komunicira sa Moskvom uprkos različitim stavovima po pitanju Ukrajine, izjavio je nemački ambasador u Rusiji Aleksandar Lambsdorf u intervjuu za "Redakcijsku mrežu Nemačke" (RND). "Rusija je bila i ostaje najveća zemlja na svetu po površini, ima stalno sedište u Savetu bezbednosti UN, a takođe, je i neposredni sused EU. Tako da ćemo morati da imamo posla sa Rusijom", istakao je on, preneo je TASS.

14.25 Kijev: Poljske kamiondžije deblokirale ključni prelaz između Poljske i Ukrajine

Poljski vozači kamiona deblokirali su ključni granični prelaz Šehini-Medika između Poljske i Ukrajine, izjavila je danas ukrajinska ministarka ekonomije Julija Sviridenko. "Važno poboljšanje situacije na zapadnoj granici", rekla je Sviridenko, preneo je Rojters.

profimedia

 

Poljski vozači kamiona protestuju od 6. novembra zahtevajući od Evropske unije da ponovo uspostavi sistem na osnovu koga su ukrajinskim kompanijama potrebne dozvole za rad u evropskom bloku, kao i evropskim vozačima koji žele da uđu u Ukrajinu.

14.35 Gladkov: Tri radnika povređena u napadu drona na most u Belgorodu u Rusiji

Tri radnika su povređena danas, od kojih jedan teško, u napadu ukrajinskog drona na jedan most u Belgorodskoj oblasti u Rusiji, izjavio je načelnik oblasti Vjačeslav Gladkov. Gladkov je napisao na Telegramu da je ukrajinski dron napao most između sela Sovhozni i Gorkovski i da su povređena tri radnika preduzeća za puteve koji su popravljali most.

Jedan od radnika je u teškom stanju, a ostala dvojica su zadobili srednje teške povrede, naveo je Gladkov, prenela je agencija RIA Novosti.

14.33 Estonija spremna da Ukrajini vrati njene dezertere

Estonija je spremna da na zahtev zvaničnog Kijeva vrati u Ukrajinu građane te zemlje koji se nisu odazvali vojnom pozivu, preneli su danas estonski mediji pozivajući se na izjavu ministra unutrašnjih poslova te zemlje Laurija Lanemeta.

"Ako je to ono što je Ukrajini potrebno, Estonija može da pronađe određenu osobu i da je preda Ukrajini. Generalno, mi znamo gde ti ljudi žive i čime se bave. Većina njih ima prebivalište i posao u Estoniji", rekao je Lanemeta, prenosi TASS.

Iako zvanični Talin još nije primio takav zahtev iz Kijeva, ministarstvo unutrašnjih poslova Estonije je više puta tražilo od ukrajinskog ambasadora i ministra unutrašnjih poslova da u slučaju potrebe zatraže podatke o ukrajinskim izbeglicama u Estoniji.

14.31 Ruska PVO presrela šest raketa HIMARS i uragan i oborila 36 ukrajinskih dronova

Ruska protivvazdušna odbrana presrela je tokom proteklog dana šest raketa HIMARS i "uragan" i oborila 36 ukrajinskih dronova, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Tanjug/AP/Tony Overman/The Olympian

 

Od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, uništeno je ukupno 554 aviona, 261 helikopter, 9.991 dron, 442 raketna sistema, 14.279 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.189 višecevnih raketnih bacača, 7.462 terenska artiljerijska sistema i minobacača, kao i 16.618 specijalnih motornih vojnih vozila, preneo je TASS.

11.32 Ambrey: Trgovački brod povezan sa Izraelom napadnut dronom u blizini Indije

Trgovački brod, koji je povezan sa Izraelom, pogođen je i oštećen u napadu dronom u blizini zapadne obale Indije, što je izazvalo požar, a nije bilo povređenih, saopštila je danas britanska firma za pomorsku bezbednost Ambrey.

Požar na tankeru, koji prevozi hemijske proizvode i plovi pod zastavom Liberije, ugašen je, a napad dronom dogodio se na 200 kilometara jugozapadno od Veravala u indijskoj državi Gudžarat, navodi britanska firma, prenosi Rojters. Firma je objavila na svojoj internet stranici da je tanker povezan sa Izraelom i da se u vreme napada kretao ka Indiji.

11.05 Ukrajina: Eksplozije u Kropivnjickom i Krivom Rogu

Eksplozije su jutros odjeknule u ukrajinskim mestima Kropivnjicki i Krivi Rog, a sirene za vazdušni napad su se oglasile u Odeskoj, Nikolajevskoj, Kirovgradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, javlja novinska agencija Unian.

Komanda ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva upozorila je na opasnost od ruskih projektila u tim područjima, a stanovništvo je pozvano da ne ignoriše upozorenja za vazduše napade.

U Krivom Rogu se čula eksplozija pre nego što se oglasila sirena za vazdušnu opasnost, a prema izveštajima lokalnih medija i nakon toga su odjekivale eksplozije. Ukrajinski mediji javljaju i o eksplozijama u Kropivnjickom, navodeći da je ruska raketa oborena na periferiji tog grada.

10.08 Ukrajinski istražitelji tvrde da su otkrili prevaru prilikom nabavke oružja

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) i Ministarstvo odbrane te zemlje su saopštili da je otkrivena šema za lažnu kupovinu artiljerijskih granata, pri čemu je pričinjena pronevera u iznosu od skoro 40 miliona dolara (oko 36,2 miliona evra).

Ugovor o nabavci granata po cenama višim od tržišnih raskinula je Agencija za nabavku Ministarstva odbrane Ukrajine i sklopljen je novi dogovor koji uklanja posrednika što značajno snižava cenu oružja, prenosi Rojters.

09.39 Ukrajina i Poljska dogovorile plan za deblokadu granice

Ministarstvo razvoja zajednica, teritorija i infrastrukture Ukrajine i Ministarstvo za infrastrukturu Poljske dogovorili su danas akcioni plan za deblokadu granice, koja je nastala usled protesta poljskih prevoznika.

Više o tome možete pročitati OVDE

08.20 Rusija i Ukrajina prvi put razmenile pakete i pisma za ratne zatvorenike

Rusija i Ukrajina su prvi put razmenile pakete i pisma za ratne zatvorenike, poslate od njihovih porodica, saopštila je danas ruska komesarka za ljudska prava Tatjana Moskalkova.
Prema rečima Moskalkove, ukrajinski komesar za ljudska prava Dmitrij Lubinec saglasio se s razmenom, koja se dogodila na "rusko-ukrajinskoj granici, uz podršku i učešće nadležnih agencija", prenosi TASS.

08.10 Ukrajinci: Oborili smo tri ruska bombardera Su-34

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk saopštio je juče da je Ukrajina oborila tri ruska supersonična bombardera Su-34 na južnom frontu, preneo je Kijev independent. Avion Su-34 može da izvede napade na mete koje su udaljene i po 1.000 kilometara, noseći 12 tona bombi i raketa. 

07.59 Ukrajinski ministar: Registrovano 250.000 ratnih zločinaca iz ruskih snaga

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko izjavio je juče da je u specijalnoj informacionoj bazi već registrovano skoro 250.000 ratnih zločinaca iz ruskih redova. "Napravili smo posebnu informativnu bazu pod nazivom ’Ratni zločinac’ i stalno je dopunjavamo", rekao je on, a preneo Ukrinform. 

07.40 Lavrov: Zapad nije uspeo da isključi Rusiju iz UNESCO

Zapadne zemlje nisu uspele da isključe Rusiju iz Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zajedničkom sastanku Komisije Ruske Federacije za UNESCO, prenosi TASS.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

"Isključivanje Rusije nije uspelo", rekao je šef ruske diplomatije, podsećajući da je ruski predsednik Vladimir Putin u novembru na Kulturnom forumu u Sankt Peterburgu, istakao da Rusija sprovodi ozbiljne projekte za koje postoji veliko interesovanje širom sveta.

07.10 Novi šef poljske diplomatije posetio Kijev, predstavio paket pomoći

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski posetio je juče Kijev kako bi Ukrajini predstavio paket pomoći, u sklopu svoje prve posete inostranstvu nakon formiranja nove vlade, rekao je portparol poljskog ministarstva.

06.45 Stoltenberg: Putin je zauvek izgubio Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uveren je da će Ukrajina zauvek napustiti rusku sferu uticaja i postati članica EU i NATO-a.  On, istovremeno, ne očekuje brzi završetak rata, prenosi Dojče vele pozivajući se na DPA.

Stoltenberg je uveren da, uprkos velikim vojnim naporima, Rusija neće uspeti da ostvari svoje ciljeve u Ukrajini.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Putin je zauvek izgubio Ukrajinu", istakao je Stoltenberg i ocenio da je to veliki strateški poraz Rusije. Istovremeno, on je upozorio da se ne računa na brzi završetak rata, s obzirom na razvoj događaja. 

06.25 Zelenski: Hvala holandskoj vladi zbog pripreme za isporuku aviona F-16 Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je juče holandskoj vladi zbog odluke da počne pripremu isporuke prvih 18 borbenih aviona tipa F-16 Ukrajini.

06.05 Fico: Rusija nikada neće biti vojno poražena u Ukrajini

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da je jasno da Ukrajina nema dovoljno snage da vojno preokrene situaciju u ratu sa Rusijom, da nije sposobna za izvede kontraofanzivu i ocenjuje da ni svo oružje, niti novac sveta ne mogu da pomognu Ukrajinia jer, istakao je, Rusija nikada neće biti vojno poražena.

Komentari (0)

Evropa