Evropa

RAT U UKRAJINI Napad dronovima na Kijev, pogođeno više gradskih oblasti, Zelenski: Usporavaju ruske vojne aktivnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2023

-

09:19

RAT U UKRAJINI Napad dronovima na Kijev, pogođeno više gradskih oblasti, Zelenski: Usporavaju ruske vojne aktivnosti
RAT U UKRAJINI Napad dronovima na Kijev, pogođeno više gradskih oblasti, Zelenski: Usporavaju ruske vojne aktivnosti - Copyright Tanjug/AP/Oleksandr Ratushniak, Evgeniy Maloletka, Alexei Alexandrov

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 663 dana. U jučerašnjem napadu ruske vojske dronovima i artiljerijom na Nikopoljski okrug poginule su dve osobe, jedna je povređena, a oštećene su i fabrika i crkva. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina primetila da se rusko vojno planiranje i aktivnosti usporavaju. U međuvremenu, administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena počela je hitne pregovore sa saveznicima o korišćenju zamrznute ruske imovine za vojnu podršku Ukrajini. Ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio je da ako Evropska unija krene da koristi profit ostvaren od zamrznutih sredstava Rusije u EU i preda ih Ukrajini, Rusija će odgovoriti na proporcionalan način.

Ključni događaji

  • Dve osobe poginule u ruskom napadu na Nikopolj
  • Zelenski: Ima naznaka da se usporavaju ruske vojne aktivnosti
  • Kuleba: SAD mogu da odobre pomoć Ukrajini posle 9. Januara
  • Finska dodelila Ukrajini 21. paket vojne pomoći
  • Orban prihvatio poziv na sastanak sa Zelenskim
  • Rusija najavila da će uzvratiti ako EU preda Ukrajini profit od zamrznutih sredstava  
  • Ukrajina dobila poslednju tranšu pomoći EU od 1,5 milijardi evra

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

                  Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

11.28 Ukrajinski istražitelji tvrde da su otkrili prevaru prilikom nabavke oružja

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) i Ministarstvo odbrane te zemlje danas su saopštili da je otkrivena šema za lažnu kupovinu artiljerijskih granata, pri čemu je pričinjena pronevera u iznosu od skoro 40 miliona dolara (oko 36,2 miliona evra). Ugovor o nabavci granata po cenama višim od tržišnih raskinula je Agencija za nabavku Ministarstva odbrane Ukrajine i sklopljen je novi dogovor koji uklanja posrednika što značajno snižava cenu oružja, prenosi Rojters.

Visoki zvaničnik tog ministarstva je, kako se navodi, produžio prethodni ugovor i sredstva u iznosu od 40 miliona dolara su prebačena na račun posredničke firme.

21.50 Rusija i Ukrajina prvi put razmenile pakete i pisma za ratne zatvorenike

Rusija i Ukrajina su prvi put razmenile pakete i pisma za ratne zatvorenike, poslate od njihovih porodica, saopštila je danas ruska komesarka za ljudska prava Tatjana Moskalkova.
Prema rečima Moskalkove, ukrajinski komesar za ljudska prava Dmitrij Lubinec saglasio se s razmenom, koja se dogodila na "rusko-ukrajinskoj granici, uz podršku i učešće nadležnih agencija", prenosi TASS.

20.56 Ukrajinci: Oborili smo tri ruska bombardera Su-34

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk saopštio je danas da je Ukrajina oborila tri ruska supersonična bombardera Su-34 na južnom frontu, preneo je Kijev independent. Avion Su-34 može da izvede napade na mete koje su udaljene i po 1.000 kilometara, noseći 12 tona bombi i raketa. "Potraga za njima trajala je dugo. Ovi avioni su predstavljali veliku opasnost po naše vojnike. Čestitam svima koji su učestvovali u ovome. Savršen rezultat", rekao je ukrajinski sekretar za nacionalnu bezbednost Oleksij Danilov za Ukrajinski radio.

18.00 Ukrajinski ministar: Registrovano 250.000 ratnih zločinaca iz ruskih snaga

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko izjavio je danas da je u specijalnoj informacionoj bazi već registrovano skoro 250.000 ratnih zločinaca iz ruskih redova. "Napravili smo posebnu informativnu bazu pod nazivom ’Ratni zločinac’ i stalno je dopunjavamo", rekao je on, a preneo Ukrinform. Ukrajinski ministar je na svom nalogu na Telegramu napisao da su na toj listi desetine hiljada "zločinaca iz ruske vojske, predstavnika ilegalnih oružanih formacija i saradnika".

17.20 Kremlj: Spekulacije WSJ o smrti Prigožina spadaju u petparačke priče

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je tekst ''Vol strit džurnala'' (WSJ) u kojem se zagovara teorija zavere oko smrti osnivača Vagnera, Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u avionskoj nesreći u avgustu, senzacionalčiički, i da spada u kategoriju "petparačkih priča". "U poslednje vreme, nažalost, Vol strit džurnal sve više zalazi u petparačke priče", rekao je Peskov novinarima, preneo je TASS.

15.48 Lavrov: Zapad nije uspeo da isključi Rusiju iz UNESCO

Zapadne zemlje nisu uspele da isključe Rusiju iz Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zajedničkom sastanku Komisije Ruske Federacije za UNESCO, prenosi TASS.

"Isključivanje Rusije nije uspelo", rekao je šef ruske diplomatije, podsećajući da je ruski predsednik Vladimir Putin u novembru na Kulturnom forumu u Sankt Peterburgu, istakao da Rusija sprovodi ozbiljne projekte za koje postoji veliko interesovanje širom sveta.

15.39 Novi šef poljske diplomatije posetio Kijev, predstavio paket pomoći

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski posetio je danas Kijev kako bi Ukrajini predstavio paket pomoći, u sklopu svoje prve posete inostranstvu nakon formiranja nove vlade, rekao je portparol poljskog ministarstva.

Varšava je slala humanitarnu i vojnu pomoć susednoj Ukrajini od ruskog napada u februaru 2022. godine. Poljska je, takođe, ugostila nekoliko miliona ukrajinskih izbeglica, navodi Rojters.

"Ovo je važna poseta jer je on prvi političar visokog ranga koji se pojavio u Kijevu nakon odluke EU da se otpočnu pristupni pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom", rekao je portparol ministarstva Pavel Vronski, prenela je novinska agencija PAP.

15.16 Stoltenberg: Putin je zauvek izgubio Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uveren je da će Ukrajina zauvek napustiti rusku sferu uticaja i postati članica EU i NATO-a.  On, istovremeno, ne očekuje brzi završetak rata, prenosi Dojče vele pozivajući se na DPA.

Stoltenberg je uveren da, uprkos velikim vojnim naporima, Rusija neće uspeti da ostvari svoje ciljeve u Ukrajini.

Prema mišljenju Stoltenberga, cilj ruskog napada na Ukrajinu bilo je sprečavanje prelaska Ukrajine u NATO i Evropsku uniju, ali je Ukrajina je posle dve godine rata bliža NATO i EU nego ikada.

Tanjug/AP/Saul Loeb

 

"Putin je zauvek izgubio Ukrajinu", istakao je Stoltenberg i ocenio da je to veliki strateški poraz Rusije.

On je izrazio uverenje da će Ukrajina na kraju postići svoj cilj ulaska u NATO. Stoltenberg je ukazao i na ogromnu cenu koju Rusija mora da plati za rat protiv Ukrajine. 

Prema njegovim rečima, Rusija je već izgubila stotine aviona, hiljade tenkova i 300.000 vojnika, zbog rata je povećana inflacija i smanjen životni standard, a sada je politički izolovanija nego ranije.

Istovremeno, on je upozorio da se ne računa na brzi završetak rata, s obzirom na razvoj događaja. 

14.17 Zelenski: Hvala holandskoj vladi zbog pripreme za isporuku aviona F-16 Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se danas holandskoj vladi zbog odluke da počne pripremu isporuke prvih 18 borbenih aviona tipa F-16 Ukrajini.

"Takođe, zahvalio sam se Holandiji jer aktivno učestvuje u otvaranju pristupnih pregovora Ukrajine sa EU i naglasio sam važnost pružanja pomoći EU Kijevu u vrednosti od 50 milijardi evra na duže staze", napisao je Zelenski na platformi X posle razgovora sa holandskim premijerom Markom Ruteom.

13.12 Bajdenova uredba o sankcionisanju institucija koje pomažu ruski odbrambeni sektor

Američki predsednik Džozef Bajden potpisaće danas izvršnu uredbu s ciljem pooštravanja sankcija protiv Rusije i uvođenja restrikcija finansijskim institucijama koje, po mišljenju Vašingtona, učestvuju u transakcijama u interesu ruske odbrambene industrije, rekao je neimenovani zvaničnik SAD na čiju izjavu se poziva TASS.

"Predsednik Džo Bajden će u petak potpisati novi izvršni dekret o proširenju ovlašćenja u uvedenim sankcijama Rusiji s fokusom na strane koje pružaju finansijsku podršku" ruskom odbrambenom sektoru, rekao je taj zvaničniku na specijalnom telefonskom brifingu u Vašingtonu posvećenom toj uredbi.

12.31 Fico: Rusija nikada neće biti vojno poražena u Ukrajini

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da je jasno da Ukrajina nema dovoljno snage da vojno preokrene situaciju u ratu sa Rusijom, da nije sposobna za izvede kontraofanzivu i ocenjuje da ni svo oružje, niti novac sveta ne mogu da pomognu Ukrajinia jer, istakao je, Rusija nikada neće biti vojno poražena.

Rusija vojno kontroliše Donbas, Lugansku oblast i Krim i samo naivan čovek može da misli da će ruske snage nakon pregovora u budućnosti napustiti te teritorije, napomenuo je Fico za slovačku "Pravdu". Prema njegovim rečima Rusija će uskoro početi da diktira uslove za rešavanje sukoba u Ukrajini.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

12.00 Peskov: Pristupanje Ukrajine EU dovešće do kolapsa evropskog bloka

Pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji potkopaće ceo panevropski sistem evropskog bloka i na kraju dovesti do njegovog kolapsa, ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On smatra da će odluka da se zemlja poput Ukrajine primi u EU, bez obzira na njene teritorijalne probleme, jednostavno potkopati ceo sistem EU.

"Trezveni umovi shvataju da će to biti teret koji EU jednostavno neće moći da podnese, usled čega će se EU srušiti pod teretom", rekao je portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, preneo je TASS.

Prema njegovom mišljenju, u slučaju Ukrajine Evropljani prikrivaju svaki pokušaj da se dublje shvati ozbiljnost problema.

11.04 Ruska PVO ništila još dva ukrajinska drona iznad Brjanske oblasti

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je još dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Brjanske oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Kako je saopšteno iz Ministarstva, dronovi su oboreni oko 11.45 po moskovskom vremenu, prenela je agencija RIA Novosti. Rusko ministarstvo je ranije danas saopštio da su iznad Brjanske oblasti oko 10 časova po moskovskom vremenu uništene dve ukrajinske bespilotne letelice.

09.19 Kijev: Rusija lansirala 28 dronova na Ukrajinu, samo četiri nisu oborena

Tokom noći ruske snage lansirale su desetine dronova na Ukrajinu, a većina njih je eliminisana, saopštila je ukrajinska vojska. Rusija je upotrebila skoro 28 dronova tipa Šahed-136/131, objavio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku. 

Prema informacijama vojske, samo četiri neprijateljska drona nisu eliminisana, prenosi Unian. Tokom noći čule su eksplozije u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, a protiv dronova dejstvovale su snage ukrajinske PVO, saopštila je vojska. Ostaci pogođenih dronova pali su u Solomenskom, Darničkom i Golosejevskom okrugu, a zgrade su tom prilikom oštećene. 

09.10 Napad dronovima na Kijev, pogođeno više gradskih oblasti

Kijev je sinoć bio pod masovnim napadom ruskih dronova, a gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko i ostali gradski zvaničnici javljaju o napadima na više gradskih oblasti, preneo je Rojters. Kličko je rekao da je dron pogodio nekoliko stanova u okrugu Solomjanski, južno od centra grada, zbog čega je došlo do požara.

"Gornji spratovi su u plamenu, hitne službe su na terenu", rekao je Kličko.

08.20 Njujork tajms: SAD započele pregovore o korišćenju zamrznute ruske imovine

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena počela je hitne pregovore sa saveznicima o korišćenju zamrznute ruske imovine za vojnu podršku Ukrajini, piše "Njujork tajms", pozivajući se na neimenovane izvore.

Bela kuća je navodno "signalizirala" da je saglasna sa korišćenjem ruske imovine imajući u vidu da je sve više kongresmena koji se zalažu za zakon kojim bi to bilo dozvoljeno.

08.05 Zelenski: Ima naznaka da se usporavaju ruske vojne aktivnosti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina primetila da se rusko vojno planiranje i aktivnosti usporavaju, preneo je Rojters. Zelenski je u noćnom video obraćanju rekao da je je ovo navedeno u izveštaju ukrajinske Vojne obaveštajne službe (GUR).

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

"Planovi neprijatelja, rad ruske vojne industrije - postoje naznake da dolazi do usporavanja. Nastavićemo da podržavamo njihovo usporavanje", rekao je Zelenski.

07.47 Kuleba: SAD mogu da odobre pomoć Ukrajini posle 9. januara

Kongres SAD može da dodeli pomoć Ukrajini bilo kog dana posle 9. januara, kada se Predstavnički dom vrati na posao sa pauze, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

"Osmog januara Senat počinje rad posle pauze, a Predstavnički dom će zasedati 9. januara i, bez preterivanja, odluka može biti doneta svakog narednog dana“, rekao je ministar, prenosi Ukrinform.

07.30 Dve osobe poginule u ruskom napadu na Nikopolj

U jučerašnjem napadu ruske vojske dronovima i artiljerijom na Nikopoljski okrug poginule su dve osobe, jedna je povređena, a oštećene su i fabrika i crkva.

"Ruska vojska je napala Nikopoljsku oblast sa 9 dronova kamikaza i artiljerijskim granatama", napisao je načelnik vojne uprave Dnjepropetrovske oblasti Sergej Lisak na Fejsbuku. Kako je naveo, u napadu je pričinjena šteta na sedam stambenih zgrada, a uništeno je nekoliko poljoprivrednih objekata.

07.10 Finska dodelila Ukrajini 21. paket vojne pomoći

Vlada Finske odobrila je prebacivanje 21. paketa vojne pomoći Ukrajini.

"Finska šalje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini. Zahvaljujući ovom 21. paketu, ukupan trošak vojne pomoći Ukrajini iznosi 1,6 milijardi evra“, navodi se u objavi na platformi X (Tviter).

06.45 Orban prihvatio poziv na sastanak sa Zelenskim

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je prihvatio poziv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da održe bilateralni sastanak.

Orban je rekao novinarima da je poziv prihvatio u kratkom razgovoru sa Zelenskim 10. decembra, tokom inauguracije novog argentinskog predsednika Havijera Mileja.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

Zelenski je rekao “treba da razgovaramo”, a ja sam odgovorio da sam mu na raspolaganju. Samo treba da razjasnimo jedno pitanje – o čemu, izjavio je Orban i dodao da je Zelenski zatražio razgovor o želji Ukrajine da se pridruži Evropskoj uniji.

06.23 Rusija najavila da će uzvratiti ako EU preda Ukrajini profit od zamrznutih sredstava  

Ako Evropska unija krene da koristi profit ostvaren od zamrznutih sredstava Rusije u EU i preda ih Ukrajini, Rusija će odgovoriti na proporcionalan način, izjavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov.

''Mi i ovde imamo dovoljno njihovih sredstava zamrznutih na računima. Cifre nisu male, prihod od korišćenja ovih sredstava je značajan i svakako može da se iskoristi ako odluku donesu naši neprijateljski partneri'', rekao je Siluanov, prenosi Rojters.

06.05 Ukrajina dobila poslednju tranšu pomoći EU od 1,5 milijardi evra

Evropska unija je poslala Ukrajini poslednju tranšu od 1,5 milijardi evra, koja je deo paketa podrške EU u iznosu od 18 milijardi evra za 2023. godinu, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

Ona je na društvenoj mreži X (Tviter) poručila da se mora doći do dogovora kako bi EU nastavila da pruža pomoć Ukrajini, koja joj je potrebna za oporavak, obnovu i reformu.

Komentari (0)

Evropa