Evropa

RAT U UKRAJINI Orban prihvatio poziv na sastanak sa Zelenskim, Finska dodelila Kijevu 21. paket vojne pomoći

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2023

-

08:25

RAT U UKRAJINI Orban prihvatio poziv na sastanak sa Zelenskim, Finska dodelila Kijevu 21. paket vojne pomoći
RAT U UKRAJINI Orban prihvatio poziv na sastanak sa Zelenskim, Finska dodelila Kijevu 21. paket vojne pomoći - Copyright AP/Mstyslav Chernov, Sergei Chuzavkov

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 662 dana. Ukrajinska vojska saopštila je da nije bilo žrtava u petom ruskom napadu na Kijev ovog decembra. Ukrajinski ministar vojne industrije Oleksander Kamišin izjavio je da Ukrajina planira sledeće godine da proizvede milion izviđačkih i ofanzivnih FPV dronova i više od 11.000 dronova srednjeg i dugog dometa. Iz Kremlja poručuju da tema pregovora Rusije i Ukrajine trenutno nije relevantna jer nema osnova za takve razgovore. U međuvremenu, premijer Slovačke Robert Fico je potvrdio da Bratislava neće pružati vojnu podršku Ukrajini. 

Ključni događaji

  • Ukrajinska vojska: Bez žrtava u ruskom napadu na Kijev
  • Ukrajina planira proizvodnju više od milion dronova za vojnu upotrebu
  • Kremlj: Nema osnova za pregovore sa Ukrajinom, apsurdna "formula mira" Kijeva
  • Fico: Slovačka ne zamrzava rusku imovinu i neće pružati vojnu podršku Ukrajini
  • Umerov najavio mobilizaciju u inostranstvu, ministarstvo demantovalo

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                 Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.21 Njujork tajms: SAD započele pregovore o korišćenju zamrznute ruske imovine

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena počela je hitne pregovore sa saveznicima o korišćenju zamrznute ruske imovine za vojnu podršku Ukrajini, piše "Njujork tajms", pozivajući se na neimenovane izvore.

Bela kuća je navodno "signalizirala" da je saglasna sa korišćenjem ruske imovine imajući u vidu da je sve više kongresmena koji se zalažu za zakon kojim bi to bilo dozvoljeno. Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku, Italiju, Kanadu i Japan da iznesu svoje planove na tu temu do 24. februara, kada će biti dvogodišnjica od početka ruske invazije na Ukrajinu.

O detaljima strategije korišćenja ruske imovine se još uvek razgovara, a i dalje nije odlučeno da li će sredstva ići direktno Kijevu ili će se koristiti na druge načine.

21.56 Zelenski: Ima naznaka da se usporavaju ruske vojne aktivnosti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina primetila da se rusko vojno planiranje i aktivnosti usporavaju, preneo je Rojters. Zelenski je u noćnom video obraćanju rekao da je je ovo navedeno u izveštaju ukrajinske Vojne obaveštajne službe (GUR).

"Planovi neprijatelja, rad ruske vojne industrije - postoje naznake da dolazi do usporavanja. Nastavićemo da podržavamo njihovo usporavanje", rekao je Zelenski.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Rojters dodaje da Zelenski nije pojasnio na šta je mislio, odnosno, da nije bilo jasno da li je mislio na rusku vojnu industriju ili rusku taktiku i ciljeve u širem smislu. 

21.05 Kuleba: SAD mogu da odobre pomoć Ukrajini posle 9. januara

Kongres SAD može da dodeli pomoć Ukrajini bilo kog dana posle 9. januara, kada se Predstavnički dom vrati na posao sa pauze, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

"Osmog januara Senat počinje rad posle pauze, a Predstavnički dom će zasedati 9. januara i, bez preterivanja, odluka može biti doneta svakog narednog dana“, rekao je ministar, prenosi Ukrinform.

Tanjug/AP/Gleb Garanich

 

Prema njegovim rečima, demokrate i republikanci u Kongresu su prestali da vode burne rasprave o pomoći Ukrajini i sada postoji opšti politički konsenzus.

18.39 Dve osobe poginule u ruskom napadu na Nikopolj

U napadu ruske vojske dronovima i artiljerijom na Nikopoljski okrug poginule su dve osobe, jedna je povređena, a oštećene su i fabrika i crkva.

"Ruska vojska je napala Nikopoljsku oblast sa 9 dronova kamikaza i artiljerijskim granatama", napisao je načelnik vojne uprave Dnjepropetrovske oblasti Sergej Lisak na Fejsbuku.

Kako je naveo, u napadu je pričinjena šteta na sedam stambenih zgrada, a uništeno je nekoliko poljoprivrednih objekata.

18.31 Finska dodelila Ukrajini 21. paket vojne pomoći

Vlada Finske odobrila je prebacivanje 21. paketa vojne pomoći Ukrajini.

"Finska šalje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini. Zahvaljujući ovom 21. paketu, ukupan trošak vojne pomoći Ukrajini iznosi 1,6 milijardi evra“, navodi se u objavi na platformi X (Tviter).

Prema rečima finskog ministra odbrane Antija Hakanena, Finska je dugoročno posvećena podršci Ukrajini.

17.52 Ukrajinski poslanici izglasali legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

Ukrajinski poslanici glasali su danas za legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe.

Poslanik u ukrajinskom parlemtnu Jaroslav Železnjak napisao je na Telegramu kako je 248 poslanika podržalo zakon, preneo je Rojters.

Agencija napominje da je do ovakve odluke došlo nakon što su brojni aktivisti pozvali na to u cilju lečenja miliona ljudi, uključujući i vojnike ranjene u ratu sa Rusijom

profimedia

 

17.27 Orban prihvatio poziv na sastanak sa Zelenskim

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je prihvatio poziv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da održe bilateralni sastanak. Orban je rekao novinarima da je poziv prihvatio u kratkom razgovoru sa Zelenskim 10. decembra, tokom inauguracije novog argentinskog predsednika Havijera Mileja.

Zelenski je rekao “treba da razgovaramo”, a ja sam odgovorio da sam mu na raspolaganju. Samo treba da razjasnimo jedno pitanje – o čemu, izjavio je Orban i dodao da je Zelenski zatražio razgovor o želji Ukrajine da se pridruži Evropskoj uniji.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

Mađarska je više puta blokirala napore EU da omogući finansijsku pomoć Kijevu i Budimpešta je odbila da Ukrajini pruži pomoć u oružju. Orban se protivi putu Ukrajine ka EU, navodi AP.

15.37 Umerov najavio mobilizaciju u inostranstvu, ministarstvo demantovalo

Muškarci iz Ukrajine uzrasta između 25 i 60 godina koji žive van zemlje, moraće da se jave na služenje vojnog roka, saopštio je danas ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov, ali je nedugo zatim portparol ministarstva demantovao da se tako nešto razmatra.

Umerov je ovu obavezu opisao kao ''poziv'', ali je naveo da će biti sankcija protiv svakoga ko se ne povinuje, prenosi BBC.

''Reč je o časti, ne o kazni. Još razgovaramo o tome šta bi trebalo da se desi ako ne dođu dobrovoljno'', rekao je Umerov.

15.04 Rusija najavila da će uzvratiti ako EU preda Ukrajini profit od zamrznutih sredstava  

Ako Evropska unija krene da koristi profit ostvaren od zamrznutih sredstava Rusije u EU i preda ih Ukrajini, Rusija će odgovoriti na proporcionalan način, izjavio je danas ruski ministar finansija Anton Siluanov.

''Mi i ovde imamo dovoljno njihovih sredstava zamrznutih na računima. Cifre nisu male, prihod od korišćenja ovih sredstava je značajan i svakako može da se iskoristi ako odluku donesu naši neprijateljski partneri'', rekao je Siluanov, prenosi Rojters.

EU predlaže da se prihod ostvaren od oko 300 milijardi dolara sredstava iz rezervi ruske centralne banke, zamrznutih u februaru 2022. godine, koristi za vršenje pritiska na Moskvu da povuče oružane snage koje je poslala u Ukrajinu.

13.47 Ukrajina dobila poslednju tranšu pomoći EU od 1,5 milijardi evra

Evropska unija je danas poslala Ukrajini poslednju tranšu od 1,5 milijardi evra, koja je deo paketa podrške EU u iznosu od 18 milijardi evra za 2023. godinu, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

Ona je na društvenoj mreži X (Tviter) poručila da se mora doći do dogovora kako bi EU nastavila da pruža pomoć Ukrajini, koja joj je potrebna za oporavak, obnovu i reformu.

"Stojimo uz našeg suseda, prijatelja i buduću članicu", poručila je predsednica Evropske komisije. 
Ukrajinski premijer Denis Šmigal potvrdio je da je Ukrajina dobila poslednju tranšu od 1,5 milijardi evra, koja je deo paketa podrške EU od 18 milijardi evra za 2023. godinu. 

10.30 Šef ukrajinske službe SBU: Ubodemo neprijatelja iglom pravo u srce

Ukrajinski obaveštajni agenti sledeće godine imaju za cilj da intenziviraju obaveštajne operacije i iduće godine izvedu sabotaže duboko na teritoriji pod kontrolom Rusije, kako bi se rat što više približio Kremlju, izjavio je danas šef ukrajinske bezbednosne službe SBU Vasil Maljuk.

"Ne možemo da otkrivamo naše planove. Oni treba da ostanu šok za neprijatelja. Pripremamo iznenađenja", rekao je Maljuk za briselski portal Politiko.

On je kazao da "okupatori moraju da shvatiti da neće moći da se sakriju" i da će svuda pronaći neprijatelja.

09.57 Nemačka šalje Kijevu 88,5 miliona evra kao pomoć za eneregetski sistem

Nemačka će obezbediti dodatnih 88,5 miliona evra, kako bi pomogla u jačanju otpornosti ukrajinskog energetskog sistema u okolnostima kada Rusija svakodnevno napada vitalnu infrastrukturu Ukrajine, navela su danas u zajedničkom saopštenju nemačka ministarstva spoljnih poslova i ekonomije. Ministarstvo ekonomije će izdvojiti 54,3 miliona evra preko državne banke KfW, a Ministarstvo spoljnih poslova će uplatiti 34,2 miliona evra u fond za energetsku podršku Ukrajine, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

08.19 Britansko ministarstvo odbrane: Ukrajina prelazi u defanzivu i utvrđuje liniju fronta

Ukrajinska vojska zauzima defanzivniji stav nakon što njihova letnja kontraofanziva nije uspela da postigne značajniji proboj ruskih linija fronta i kako dolazi zimsko vreme posle skoro 22 meseca rata, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije u svojoj najnovijoj analizi sukoba.

"Poslednjih nedelja, Ukrajina je mobilisala koordinirane napore da poboljša terenska utvrđenja dok se njene snage okreću ka odbrambenom položaju duž većeg dela linije fronta", saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenosi Gardijan.

Duboke odbrambene pozicije ruske vojske čvrsto su zadržavale višemesečne napade Ukrajine, koja je koristila oružje isporučeno iz zapadnih zemalja. Ukrajina takođe nije imala dovoljnu podršku iz vazduha duž linije fronta koja se proteže na oko 1.000 km, dodaje se u analizi.

07.43 Fico: Slovačka ne zamrzava rusku imovinu i neće pružati vojnu podršku Ukrajini

Premijer Slovačke Robert Fico rekao je da ta zemlja ne namerava da na svojoj teritoriji zamrzne imovinu u vlasništvu Rusa. On je potvrdio i da Bratislava neće pružati vojnu podršku Ukrajini, preneo je TASS. 

"Postoje države, kao što je na primer Češka, koja je zamrzla nekretnine Rusiji ili Rusima na svojoj teritoriji, ali mi u Slovačkoj, naravno, nećemo ići tim putem", rekao je Fico. Naglasio je i da ta zemlja neće pružiti vojnu podršku Ukrajini, ali namerava da joj pošalje humanitarnu pomoć. On je istovremeno izrazio zabrinutost zbog toga što "veliki deo humanitarne pomoći završava na crnom tržištu", o čemu je, prema njegovim rečima, bilo razgovora na samitu šefova država i vlada zemalja Evropske unije.

07.05 Kremlj: Nema osnova za pregovore sa Ukrajinom, apsurdna "formula mira" Kijeva

Kremlj smatra da tema pregovora Rusije i Ukrajine trenutno nije relevantna jer nema osnova za takve razgovore, izjavio je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov i odbacio kao apsurdne pokušaje da se pronađe "formula mira" za Ukrajinu bez učešća Rusije.

Peskov je novinarima, povodom izjave ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da pitanje pregovora sa Rusijom trenutno nije relevantno, rekao da nisu ispunjeni preduslovi za pregovore Rusije i Ukrajine jer je, kako tvrdi, "na insistiranje Velike Britanije, Ukrajina napustila pregovarački sto".

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

06.37 Ukrajina planira proizvodnju više od milion dronova za vojnu upotrebu

Ukrajina planira sledeće godine da proizvede milion izviđačkih i ofanzivnih FPV dronova i više od 11.000 dronova srednjeg i dugog dometa, izjavio je ukrajinski ministar vojne industrije Oleksander Kamišin.

''Svi proizvodni pogoni su spremni i počinje sklapanje ugovora za 2024. godinu'', rekao je Kamišin a prenosi Rojters. On je dodao da je predviđena i proizvodnja najmanje 1.000 dronova sa dometom većim od 1.000 kilometara. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je ranije da je ukrajinska vojska zatražila da bude mobilisano još između 450.000 i 500.000 ljudi.

06.00 Ukrajinska vojska: Bez žrtava u ruskom napadu na Kijev

Ukrajinska vojska saopštila je juče da, prema preliminarnim rezultatima, nije bilo žrtava u petom ruskom napadu na Kijev ovog decembra, preneo je Rojters. Ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila je ruske projektile koji su išli ka prestonici Ukrajine, dodaje se u saopštenju.

 

Komentari (0)

Evropa