Briselske vesti

"Prijateljski predlog": Šolc o molbi Orbanu da napusti salu tokom odlučivanja o Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

18:42

"Prijateljski predlog": Šolc o molbi Orbanu da napusti salu tokom odlučivanja o Ukrajini
"Prijateljski predlog": Šolc o molbi Orbanu da napusti salu tokom odlučivanja o Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc danas je ocenio svoj predlog mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da napusti prostoriju tokom donošenja odluke o lidera Eu o Ukrjaini "prijateljskim predlogom Unije".

Ova odluka šalje snažan signal Kremlju, rekao je Šolc posle samita EU u Briselu, napominjući da predsednik Rusije Vladimir Putin pogrešno smatra da podrška Ukrajini jenjava, preneo je Rojters.

Šolc je rekao da je uveren da će formalni sporazum među državama EU biti postignut u januaru. U slučaju da Orban ne popusti na specijalnom samitu planiranom za januar, "imamo druge opcije da pomognemo Ukrajini", dodao je on.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 

Odluka o otvaranju pregovora sa Ukrajinom već prvog dana samita bila je malo iznenađujuća, jer je Mađarska najavljivala da će uložiti veto na otvaranje pristupnih pregovora sa Ukrajinom.

Nakon tri sata zastoja u pregovorima lidera Evropske unije o početku pregovora o članstvu Ukrajine, nemački kancelar Olaf Šolc predložio je premijeru Mađarske da napusti prostoriju kako bi razgovori mogli da se nastave, uz reči: "Možda da popijete kafu ispred".

Šolc je svoj predlog lideru Mađarske izneo ispred kolega okupljenih na samitu EU, nakon čega je Orban napustio salu, otvorivši put istorijskoj odluci Unije da otvori pregovore s Kijevom, preneo je Politiko.

Nemački kancelar istakao je da je Orbanovo odsustvo omogućilo da preostalih 26 članica bloka odobre put pridruživanja Ukrajine za koji je potrebna jednoglasnost, za koju pravila EU govore da je ispunjena čak iako jedan lider nije prisutan.

Orban je, ipak, iskoristio pravo veta prilikom donošenja odluke o finansijskoj podršci Ukrajini i time sprečio da Kijev dobije 50 milijardi evra od EU. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa