Briselske vesti

Završen "istorijski" samit lidera EU: Ključne odluke o Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, glavna tema javnosti - Orban

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

15:58

Završen "istorijski" samit lidera EU: Ključne odluke o Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, glavna tema javnosti - Orban
Završen "istorijski" samit lidera EU: Ključne odluke o Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, glavna tema javnosti - Orban - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo, File

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu je danas završen dvodnevni samit Evropskog saveta, koji mnogi već sada zovu istorijskim, a na kome je već prvog dana doneta odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom i dodeli statusa kandidata Gruziji.

Kada je reč o BiH, lideri EU odlučili su da pregovori budu otvoreni kada ta zemlja ispuni kriterijume i zatražili od Evropske komisije da do marta naredne godine izvesti o stepenu usklađenosti BiH sa kriterijumima za članstvo, u cilju donošenja takve odluke.

Odluka o otvaranju pregovora sa Ukrajinom već prvog dana samita bila je malo iznenađujuća, jer je Mađarska najavljivala da će uložiti veto na otvaranje pristupnih pregovora sa Ukrajinom.

Mađarski premijer Viktor Orban izašao je, međutim, iz sale u trenutku kada se glasalo o toj odluci, što je omogućilo da ostallih 26 lidera da zeleno svetlo za otvaranje pregovora sa Ukrajinom.

Orban je rekao da je pokušao da ubedi ostale lidere EU da ne stavljaju na dnevni red pitanje pristupnih pregovora Ukrajine, ali da ih je bilo nemoguće ubediti i odluku o otvaranju pregovora nazvao lošom.

Orban je, ipak, iskoristio pravo veta prilikom donošenja odluke o finansijskoj podršci Ukrajini i time sprečio da Kijev dobije 50 milijardi evra od EU.

Evropski savet sinoć je objavio i zaključke o Ukrajini, proširenju i reformama, u kojima je, potvrdio punu i nedosmislenu posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana u EU i pozvao na ubrzanje procesa pridruživanja.

Evropski lideri naveli su takođe da su primil k znanju navode Evropske komisije o novom Planu rasta za Zapadni Balkan, koji ima za cilj da ubrza socio-ekonomsku konvergenciju između Zapadnog Balkana i EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa