Politika

Stano: Briselski sporazum i Ohridski dogovor su pravno obavezujući

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

12:29

Stano: Briselski sporazum i Ohridski dogovor su pravno obavezujući
Stano: Briselski sporazum i Ohridski dogovor su pravno obavezujući - Copyright Prinskrin/Youtube/European Commission

veličina teksta

Aa Aa

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da su Briselski sporazum i dogovor iz Ohrida u celini pravno obavezujući i za Beograd i za Prištinu i da je njihova primena u celini integralni deo njihovog puta ka EU.

On je to naveo u saopštenju povodom pisma Vlade Srbije u kojem je izražena rezerva u vezi sa Briselskom deklaracijom, usvojenom na Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu. 

Kako je dodao Briselski sporazum o putu ka normalizaciji i Aneks o implementaciji iz Ohrida postali su pravno obavezujući kroz pisanu izjavu Visokog predstavnika Borelja od 18. marta.

"Ovo je dosledna pozicija EU, koja je bila javno saopštena više puta", rekao je Stano.

Predsednica Vlade Ana Brnabić uložila je rezervu na deklaraciju EU "Samit EU-Zapadni Balkan, Brisel 13. decembar 2023", štiteći interese Republike Srbije, u kojoj je jasno stavila do znanja da Kosovo i Metohija ostaje integralni deo Republike Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 UN, saopštila je Vlada Srbije.

Kako je istaknuto, jasne crvene linije Srbije su nepriznavanje Kosova i Metohije i neprihvatanje Kosova i Metohije kao člana Ujedinjenih nacija, kao i člana u sistemu otganizacija i agencija Ujedinjenih nacija.

"Republika Srbija, posvećena procesu evropske integracije i pregovorima, generalno se, sa rezervama, usklađuje sa Deklaracijom 'Samit EU-Zapadni Balkan, Brisel 13. decembar 2023.' kao političkom izjavom i pravno neobavezujućim dokumentom", navedeno je u tekstu uložene rezerve. 

 

Komentari (0)

Srbija