Evropa

Brutalna ukrajinska osveta za Marinku: Šta dosad znamo o napadu na Krim i eksploziji na ruskom brodu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, TASS, Strana.ua

26/12/2023

-

16:06

Brutalna ukrajinska osveta za Marinku: Šta dosad znamo o napadu na Krim i eksploziji na ruskom brodu
Brutalna ukrajinska osveta za Marinku: Šta dosad znamo o napadu na Krim i eksploziji na ruskom brodu - Copyright profimedia, Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinska vojska izvela je u toku noći razoran vazdušni napad na rusku vojnu luku u Feodosiji na Krimu, prilikom kojeg je pogođen desantni brod "Novočerkask". Poginula je najmanje jedna osoba, dok je pričinjena šteta na okolnim lučkim objektima.

Ukrajinska strana tvrdi da je plovilo uništeno zapadnim krstarećim raketama. Verovatno su u pitanju "storm šadou" iz Velike Britanije i "skalp" iz Francuske.

Vest o uništenju broda potvrdio je i komandant Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine Nikolaj Oleščuk, rekavši da je "Novočerkask" otišao za "Moskvom", podsećajući na prethodno potapanje ruskog broda u Crnom moru.

"Oko 02:30 26. decembra taktička avijacija Ratnog vazduhoplovstva napala je krstarećim raketama veliki desantni brod ruske Crnomorske flote „Novočerkask“ u rejonu Feodosije", saopštilo je Ratno vazduhoplovstvo, prenosi Strana.ua.

Na društvenim mrežama pojavilo se nekoliko snimaka i fotografija ogromne eksplozije i posledica napada u Feodosiji. 

 

 

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Juri Ignat rekao je da je napad izveden sa nekoliko zapadnih projektila dugog dometa. On dodaje da ruska PVO može da ih obori, ali da se ona može zaobići upotrebom „određene taktike i dobrog zapadnog naoružanja“, prenosi Strana.ua. 

Prema Ignatovim rečima, razmere detonacije sugerišu da je na brodu bilo dosta municije, dok je malo verovatno da će plovilo biti popravljeno. 

Sa druge strane rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je desantni brod oštećen u napadu, dok je guverner Krima Sergej Aksjonov kazao da je jedna osoba poginula, a da su dve ranjene.

"Nažalost, u napadu neprijatelja na Feodosiju, jedna osoba je poginula, dve su ranjene. Oštećeno je šest objekata, uglavnom su prozori bili razbijeni. Šest osoba je evakuisano u centre za privremeni smeštaj. Ostali stanovnici borave kod rodbine i prijatelja. Transportna infrastruktura funkcioniše normalno, nema ograničenja u putničkom saobraćaju", novodi se u saopštenju Aksjonova.

Ipak, lokalni medeji na Krimu prenose da je brod potonuo, kao i da su njegove krhotine rasute po gradu.

 

 

Napad je takođe rezultirao obaranjem dva ukrajinska aviona Su-24, koji su lansirali rakete na ciljeve, navodi rusko Ministarstvo odbrane. Oni su navodno oboreni protivvazdušnim oružjem u blizini grada Nikolajeva. Tu informaciju negiralo je Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine.

Inače, desantni brodovi su prvenstveno namenjeni za transport velikih vojnih tereta i raspoređivanje kopnenih snaga tokom amfibijskih operacija. "Novočerkask" je mogao da nosi, u zavisnosti od tipa operacije, 10 tenka i 340 vojnika. Brod je pripadao klasi "ropuha", koja se pravila u Poljskoj od 70-ih godina prošlog veka do raspada SSSR-a.

Tanjug/AP

 

Buku na ruskim Telegram kanalima izazvala je i činjenica da su eksplozija i njene posledice poprilično dobro snimljeni, što je inače zabranjeno. Ruska federalna služba bezbednosti je navodno identifikovala osobe koje su snimale i objavile detonaciju.

Treba napomenuti da i jedna i druga strana u sukobu oštro kažnjavaju one koji snimaju posledice vazdušnih napada, a posebno delovanja PVO, kojim se otkrivaju njeni položaji. Ruska strana je za sada bila primetno manje uspešna u toj "kontrapropagandi". Naime, dosta ređi ukrajinski napadi su obično mnogo bolje propraćeni videima, dok posledice učestalih ruskih napada u dubini ukrajinske teritorije retko kada završavaju na mrežama.

 

 

Podsetimo, Rusija je početkom oktobra povukla brodove Ratne mornarice iz luke u Sevastopolju. Barem deset plovila prebačeno je u druge crnomorske luke zbog učestalih napada raketama i pomorskim dronovima. Ruska mornarica je i posle povlačenja u mogućnosti da lansira krstareće rakete sa mora na ukrajinske ciljeve, ali je trgovački koridor iz Odese i ukrajinskih luka na Dunavu ostao otvoren. Ipak, lučka infrastruktura često je na udaru dronova "geran".

Ukrajinski nalozi na društvenim mrežama, slave napade nazivajući ih ranim novogodišnjim poklonom za Putina. Ovaj napad donekle je podigao moral stanovništva nakon jučerašnjeg poraza Ukrajine u bici za potpuno razoreni grad Marinku, koja se vodila od početka rata, ali i sve agresivnije mobilizacije na ulicama i po kontrolnim punktovima, posle najave predsednika Volodimira Zelenskog da će biti potrebno još 500.000 regruta.

 

Ruska analiza napada: Nemar Crnomorske flote i mogući špijuni u Feodosiji

Popularni ruski Telegram kanal Ribar sa skoro 1,2 miliona pratilaca, koji se bavi praćenjem i analizom sukoba objavio je rekonstrukciju događaja, prema njihovom saznanjima.

"Suprotno izjavama koje kruže internetom o masovnom lansiranju „lažnih projektila“, to se nije dogodilo. Jedno lansiranje izvršeno je iz Odese 26. decembra popodne. Međutim, tokom celog decembra, kao i tokom napada na Krim, ukrajinske trupe su proučavale rad sistema protivvazdušne odbrane i elektronskog ratovanja i očigledno su se pripremale za ciljani udar", navodi se na početku analize.

Dodaje se da je ukrajinski avion Su-24M poleteo je iz Starokonstantinova, aerodroma koji je često na udaru ruske avijacije, oko 1 sat posle ponoći i krenuo na istok. U regionu Nikolajeva, avioni su se vrteli u vazduhu oko pola sata pre nego što su lansirali rakete iz predgrađa Snigirevke.

U trenutku lansiranja, ruski radari su navodno otkrili Su-24M, preneli oznaku cilja na sisteme protivvazdušne odbrane, koji su na njih ispalili protivvazdušne rakete u oblasti Oktjabrskog. Efikasnost paljbe ostaje pod znakom pitanja, s obzirom na naknadno poletanje dva Su-24M iz Kanatova, navodi se u analizi Ribara.

Ukoliko su ih ruske rakete promašile, ukrajinski piloti su sleteli u Kanatovo da dopune gorivo i potom poleteli nazad u pozadinu. Takve manevre, kako navode ruski vojni analitičari, izvode redovno, periodično menjajući područje poletanja.

Ribar zatim kritikuje Crnomorsku flotu, navodeći da se posle udara u Feodosiji ponovo postavlja "večno" pitanje nemara u ovoj delu armije, posebno ako se ima u vidu da je prethodno u Kerču pogođen manji raketni brod "Askold".

Takođe se poteže pitanje špijuna odanih Kijevu na poluostrvu. 

"Na Krimu ima dovoljno proukrajinskih građana. Zaliv u Feodosiji je lako vidljiv iz obližnjih stambenih zgrada, tako da Oružane snage Ukrajine gotovo da nisu imale problema sa navođenjem", navodi se na kraju analize 

 

   

Komentari (0)

Evropa