Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev: PVO dejstvuje u regionu oko glavnog grada, odbija ruske napade dronovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/12/2023

-

09:23

RAT U UKRAJINI Kijev: PVO dejstvuje u regionu oko glavnog grada, odbija ruske napade dronovima
RAT U UKRAJINI Kijev: PVO dejstvuje u regionu oko glavnog grada, odbija ruske napade dronovima - Copyright Tanjug AP/Russia Emergency Situations Ministry telegram channel via AP

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 675. dan ruske invazije na Ukrajinu i dan nakon što je Rusija izvršila najveći raketni napad na ukrajinske gradove krstarećim raketama. Prema podacima ukrajinskih zvaničnika, u tim napadima poginulo je oko 30 ljudi, a više od 160 je povređeno. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastao se sinoć kako bi raspravljao o situaciji u Ukrajini, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je međunarodnu zajednicu da odgovori na ruske napade. Inače, Zelenski je posetio liniju fronta kod Avdejevke gde se vode žestoke borbe.

Ključni događaji:

  • U ruskom napadu na Ukrajinu poginulo 30 ljudi, povređeno više od 160
  • Zelenski pozvao međunarodnu zajednicu da odgovori na ruske vazdušne napade
  • Ukrajinski predsednik obišao liniju fronta kod Avdejevke
  • Ruski projektil verovatno ušao u vazdušni prostor Poljske
  • Ukrajina napada jug Rusije, poginula jedna osoba
  • Rusko Ministarstvo odbrane: Ukrajinski pomorski dron uništen u Crnom moru

 Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.40 Lipavski: Stalni predstavnik Češke neće učestvovati na sednici SB UN o Belgorodu

Stalni predstavnik Češke neće učestvovati na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) o ukrajinskom granatiranju ruskog grada Belgoroda koja se održava večeras na zahtev Rusije, izjavio je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

Lipavski je napisao na platformi X da Češka odbija pozive Rusije, a da će češki predstavnik rado doći na sednicu SB kada Rusija bude želela da razgovara o, kako je naveo, "povlačenju svojih okupatorskih trupa", preneo je TASS.

23.30 Kijev: PVO dejstvuje u regionu oko Kijeva, odbija ruske napade dronovima

Ukrajinski protivvazdušni sistemi u regionu oko Kijeva aktivirani su večeras kako bi odbili ruske napade dronovima, saopštila je vojna administracija kijevskog regiona na Telegramu. Prethodno, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo objavilo je večeras da je zabeleženo kretanje neprijateljskih bespilotnih letelica iz južnog i severnog pravca, javlja Ukrajinska pravda.

Prvi napadi zabeleženi su oko 18.45 po lokalnom vremenu u pravcu Nikolajevske, Hersonske i Dnjepropetrovske oblasti. Napada je bilo, dodaje ukrajinsko vazduhoplovstvo, celo veče, u brojnim oblastima - Sumi, Černigov, Odesa, Vinica, Hmeljnicki, Bela crkva, a u poslednjem izveštaju ''Ukrajinske pravde'' navodi se da je bilo napada i u ponoć po lokalnom vremenu.

21.32 Gutereš povodom napada na Belgorod: Treba osuditi napade na civile 

Napadi na civile predstavljaju kršenje međunarodnog prava i treba ih osuditi i zaustaviti, saopštila je kancelarija generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša povodom ukrajinskog napada na ruski grad Belgorod.

"Napadi na civile i civilnu infrastrukturu krše međunarodno humanitarno pravo, neprihvatljivi su i moraju se odmah prekinuti. I naravno, treba ih osuditi", navodi se u saopštenju, preneo je TASS.

Sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) o ukrajinskim napadima na ruski grad Belgorod biće održan danas u 16 sati po njujorškom vremenu, saopštila je stalna ruska misija pri svetskoj organizaciji.

21.22 Belgorod: Broj žrtava se povećao na 18, ranjeno 111

Broj poginulih nakon današnjeg granatiranja Oružanih snaga Ukrajine ruskog grada Belgorod porastao je na 18 ljudi, dok je 111 stanovnika povređeno, objavljeno je večeras na Telegram kanalu ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

"U Belgorodu je broj poginulih porastao na 18 ljudi, 111 stanovnika je povređeno", navodi se u izveštaju, prenele su RIA Novosti.

Velika Britanija stoji iza napada Ukrajine na ruski grad Belgorod, izjavila je ranije danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Iza terorističkog napada stoji Velika Britanija, koja u koordinaciji sa SAD, podstiče kijevski režim na terorističke akcije jer shvata da je kontraofanziva Ukrajine propala", rekla je Zaharova za TASS.

20.28 Poljska: Nisu pronađeni delovi ruske rakete, vojska završila potragu

Poljska je danas završila potragu nakon što nije pronašla moguće delove koji pripadaju, kako se pretpostavlja, ruskoj raketi koja je u petak navodno narušila poljski vazdušni prostor, saopštila je poljska vojska.

Operativna komanda poljske vojske napisala je na platformi X da su aktivnosti potrage završene i da se ne planira dalja provera na terenu.

Gotovo 500 vojnika je učestvovalo u potrazi u blizini grada Zamošća na jugoistoku Poljske, navela je operativna komanda, preneo je Rojters.

20.08 Najmanje osam osoba povređeno u ruskom napadu na Harkov

Najmanje osam osoba povređeno je danas u ruskom napadu na grad Harkov u Ukrajini, rekao je načelnik regiona Oleg Sinjegubov. On je naveo da je Rusija gađala stambene zgrade i druge civilne lokacije i da je pričinjena velika šteta, preneo je Rojters.

Najmanje pet eksplozija dogodilo se u Harkovu tokom ruskog vazdušnog napada, napisao je gradonačelnik Harkova Igor Terehov na Telegramu, prenela je Ukrajinska pravda. Terehov je naveo da je izbio požar na stambenoj zgradi u centru Harkova i da se prikupljaju informacije o povređenima.

19.22 Sastanak SB UN o ukrajinskim napadima na Belgorod biće održan večeras

Sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) o ukrajinskim napadima na ruski grad Belgorod biće održan danas u 16 sati po njujorškom vremenu, saopštila je stalna ruska misija pri svetskoj organizaciji.

Rusija je zatražila hitan sastanak SB UN zbog ukrajinskih vazdušnih napada na grad Belgorod u blizini granice sa Ukrajinom, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

"Zahtevali smo da stalni predstavnik Češke bude prisutan da kaže kako se zalihe oružja iz njegove zemlje koriste za ubijanje civila", napisao je Poljanski na Telegramu, preneo je TASS. 

profimedia

 

18.13 Zaharova: Britanija stoji iza napada Ukrajine na Belgorod

Velika Britanija stoji iza napada Ukrajine na ruski grad Belgorod, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Iza terorističkog napada stoji Velika Britanija, koja u koordinaciji sa SAD, podstiče kijevski režim na terorističke akcije jer shvata da je kontraofanziva Ukrajine propala", rekla je Zaharova za TASS.

Prema njenim rečima, London je, kako su nedavno rekli predstavnici kabineta ukrajinskog predsednika, zabranio kijevskom režimu da pregovara sa ruskom stranom, stavljajući ulog na pobedu Ukrajine na bojnom polju.

"Bez ijedne šanse da poboljšaju lošu situaciju ukrajinske vojske na terenu, Anglosaksonci su preuzeli taktiku terorističkih napada na civile", istakla je Zaharova. Prema njenim rečima, zemlje EU, koje isporučuju oružje Ukrajini, odgovorne su za teroristički napad na Belgorod. "Odgovornost za teroristički napad je na državama EU koje nastavljaju da isporučuju oružje kijevskim teroristima koji koriste kasetnu municiju protiv civila", rekla je Zaharova.

profimedia

 

18.02 Rusija zatražila hitan sastanak SB UN zbog ukrajinskih napada na Belgorod

Rusija je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kasnije danas zbog ukrajinskih vazdušnih napada na grad Belgorod u blizini granice sa Ukrajinom, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

"Zatražili smo sastanak SB UN o Belgorodu danas u 15.00 sati po njujorškom vremenu. Takođe smo zahtevali da stalni predstavnik Češke bude prisutan da kaže kako se zalihe oružja iz njegove zemlje koriste za ubijanje civila", napisao je Poljanski na Telegramu, preneo je TASS.

17.25 U napadu u Belgorodu 14 mrtvih

U napadu ukrajinske vojske na ruski pogranični grad Belgorod poginulo je 14 osoba, a 108 ljudi je povređeno, saopštio je portparol Ministarstva za vanredne situacije agenciji Tass.

"Prema potvrđenim podacima, u napadu je poginulo 12 punoletnih osoba i dvoje dece, a povređeno je 108 ljudi, od čega petnaestoro dece", naveo je. Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da napad kasetnom municijom na Belgorod "neće ostati nekažnjen".

17.19 Rusko Ministarstvo odbrane: Ukrajina granatirala Belgorod kasetnom municijom

Ukrajina je upotrebila zabranjenu kasetnu municiju tokom granatiranja ruskog grada Belgoroda, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Danas je kijevski režim pokušao da izvede neselektivni kombinovani udar na grad Belgorod uz upotrebu dve rakete Olkha opremljene zabranjenim kasetnim bojevim glavama i projektilima Vampir češke proizvodnje", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva, preneo je TASS.

U ukrajinskom granatiranju centra ruskog grada Belgoroda poginulo je 10 osoba, od kojih je jedno dete, a povređeno je 45 osoba, među kojima četvoro dece, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

16.56 Peskov: Putin obavešten o ukrajinskom granatiranju ruskog grada Belgoroda

Predsednik Rusije Vladimir Putin obavešten je o ukrajinskom granatiranju ruskog grada Belgoroda, izjavio je njegov portparol Dmitrij Peskov.

"Predsednik Vladimir Putin je obavešten o ukrajinskom napadu na stambene kvartove u Belgorodu", rekao je on, preneo je TASS.

Peksov je dodao da je predsednik Rusije naredio da se u grad pošalje tim ruskog Ministarstva zdravlja na čelu sa ministrom Mihailom Muraškom i spasioci Ministarstava za vanredne situacije kako bi pomogli pogođenima. Centar Belgoroda je danas bio pod snažnim granatiranjem ukrajinskih trupa. Prema podacima Ministarstva za vanredne situacije, u napadu je poginulo 10 osoba, uključujući jedno dete, a povređeno je 45 osoba, uključujući četvoro dece.

15.30 Desetoro stradalo u ukrajinskim udarima na jug Rusije

Desetoro ljudi, uključujući dvoje dece poginulo je, a 45 je povređeno u ukrajinskim udarima na centar glavnog grada ruske provincije Belogord, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da je pogođeno stambeno naselje, a u postu na Telegramu je pozvao sve stanovnike da se presele u skloništa od vazdušnih napada dok su se oglasile i sirene za vazdušnu opasnost.

Belgorodska oblast, koja se granični sa severnom Ukrajinom je, kao i druge ruske granične zone, periodično bila meta iz Ukrajine.

15.25 Zelenski: U ruskim napadima stradalo 39 ljudi

Najmanje 39 ljudi je ubijeno u napadima u petak, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
"Još je u toku rad na otklanjanju posledica jučerašnjeg ruskog napada", napisao je on u objavi na društvenim mrežama.

"U ovom terorističkm napadu ukupno je povređeno 159 ljudi. Nažalost, do sada je ubijeno 39"

15.14 Rusko ministarstvo odbrane: U napadu na Belgorod poginulo 10 odraslih i jedno dete

U ukrajinskom granatiranju centra ruskog grada Belgoroda poginulo je 10 osoba, od kojih je jedno dete, a povređeno je 45 osoba, među kojima četvoro dece, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

14.45 Poljaci ponovo krenuli u potragu za delovima "ruske rakete"

Poljska je ponovo pokrenula operaciju potrage za eventualnim delovima objekta za koji se sumnja da je ruska raketa, a koji je, kako se tvrdi, juče narušio vazdušni prostor zemlje, saopštila je Operativna komanda poljske vojske na društvenoj mreži X.

Cilj potrage je da se definitivno potvrdi da na poljskoj teritoriji nema nijednog dela tog projektila pošto su poljski vojni zvaničnici izvestili juče da je neidentifikovani objekat, za koji se pretpostavlja da je ruska raketa, u roku od tri minuta od ulaska iz pravca Ukrajine, napustio vazdušni prostor Poljske.

14.02 Rusija: U ukrajinskom granatiranju Belgoroda poginulo dvoje dece

Najmanje dvoje dece je poginulo, a nekoliko osoba je povređeno u ukrajinskom granatiranju centra ruskog grada Belgoroda, izjavio je danas guverner regiona Vjačeslav Gladkov. "Oružane snage Ukrajine granatirale su centar Belgoroda. Prema preliminarnim informacijama, ima dvoje mrtve dece i povređenih", napisao je on na Telegramu, prenela je agencija RIA Novosti. Pored toga, tokom napada nekoliko granata je pogodilo stambeni deo Belgoroda, precizirao je guverner.

13.48 Moskva: Oborene 32 bespilotne letelice

Iznad Rusije oborene su 32 ukrajinske bespilotne letelice, saopštili su moskovski zvaničnici, dan nakon što je u 18-satnom vazdušnom baražu širom Ukrajine ubijene najmanje 32 civila.

12.58 Guverner: Dete poginulo u ukrajinskom napadu u Brjanskoj oblasti

Jedno dete poginulo je danas u ukrajinskom granatiranju ruske Brjanske oblasti, saopštio je regionalni guverner Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.On je precizirao da je poginulo dete rođeno 2014. godine. 

"Izražavam iskreno saučešće porodici poginulog", napisao je Bogomaz dodajući da je porodica deteta dobila svu neophodnu pomoć.

12.01 Raste broj poginulih u Ukrajini

Trideset dve osobe su poginule, a najmanje 144 su ranjene u jučerašnjem ruskom raketnom napadu na Ukrajinu, prenosi AP.

11.42 Poljska nastavlja potragu za raketom

Poljska će nastaviti potragu za raketom koja je juče ušla u njen vazdušni prostor. "Ukrajinska strana i saveznici su prvobitno potvrdili naše radarske zapise da je objekat napustio poljsku teritoriju", rekao je portparol operativne komande za Rojters. Potraga je trajala do 19 časova nakon čega je obustavljena preko noći.

11.15 Rusija želi "čvrste dokaze" da je projektil iznad Poljske bio njen

Moskva neće dati objašnjenje za raketu u poljskom vazdušnom prostoru dok joj ne budu dostavljeni "čvrsti dokazi" da je ona zaista bila ruska, rekao je otpravnik poslova Rusije u Poljskoj Andrej Ordaš, nakon što je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Poljske.

Kako pišu RIA Novosti, Odaš tvrdi da su bez dokaza "ove optužbe neosnovane".

On je ukazao na incident u novembru 2022. godine kada je projektil ubio dvoje ljudi u poljskom pograničnom selu.

"Tada su za ovaj incident pokušali da okrive i rusku stranu. Kasnije se ispostavilo da je projektil ispalila ukrajinska vojska", rekao je on.

10.05 Ukrajina napada jug Rusije, poginula jedna osoba

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su PVO jedinice u petak uništile 13 ukrajinskih raketa iznad južne Belgorodske oblasti, a regionalni guverner rekao je da je jedna osoba poginula, dok su četiri povređene u incidentima, piše Gardijan.

Guverner Brjanske oblasti, takođe na jugu Rusije, rekao je da je oboreno šest ukrajinskih dronova.

Rojters prenosi da je u saopštenju ministarstva navedeno da su jedinice u Belgorodskoj oblasti osujetile "pokušaj režima u Kijevu da izvrši teroristički napad" sa 13 oborenih raketa.

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti na granici sa Ukrajinom, saopštio je da je poginuo jedan muškarac kada je pogođena kuća.

"Četiri osobe su zbrinute zbog povreda. Deset privatnih kuća je oštećeno, a vodosnabdevanje u gradu Belgorodu je poremećeno", rekao je Gladkov.

Ukrajinske oružane snage objavile su na Telegramu snimak neba iznad Belgoroda na kojem se vidi najmanje jedna zgrada u plamenu.

Guverner Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz rekao je da je šest dronova oboreno u ukrajinskom napadu, kao i da nema žrtava.

09.20 Rusko Ministarstvo odbrane: Ukrajinski pomorski dron uništen u Crnom moru

Patrolni čamac ruske Crnomorske flote uništio je pomorski dron ukrajinske mornarice koji se kretao ka Krimu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Dron je uništen oko 10.00 časova po moskovskom vremenu, u severozapadnom delu Crnog mora, prenosi TASS. Kako je navedeno, dron je uništen iz standardnog naoružanja patrolnog čamca Crnomorske flote.

08.40 Savet bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini nakon ruskih vazdušnih napada

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastao se u petak, nakon što je Ukrajina zatražila hitan sastanak povodom najnovijih vazdušnih udara Rusije, najvećih od početka rata u februaru 2022. godine.  Nekoliko članica SB UN, uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju, osudilo je napade na Ukrajinu, prenosi Rojters. "Napadi su bili očajan i uzaludan pokušaj Rusije da povrati zamah u ratu sa Ukrajinom. Neće uspeti'', rekla je britanska ambasadorka pri UN Barbara Vudvord.

Tanjug/Zoran Colić

 

08.30 Ministri odbrane Ukrajine i SAD razgovarali o napadima Rusije

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je sa ministrom odbrane Ukrajine Rustemom Umerovim o vazdušno-raketnim napadima Ruske Federacije, kao i o najnovijem napadu velikih razmera ruskih snaga na Ukrajinu. Istovremeno, Lojd Ostin je potvrdio da će SAD i međunarodna koalicija „ostati nepokolebljivi” u podršci narodu Ukrajine, prenosi Ukrinform.

07.42 Nebenzja: Ukrajina je privatna vojna kompanija u rukama Zapada

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je juče da je Ukrajina privatna vojna kompanija u rukama Zapada. "Ukrajina je zapravo privatna vojna kompanija u rukama zapadnih zemalja", rekao je Nebenzja na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini nakon jutrošnjeg najvećeg ruskog napada od početka rata, prenosi TASS.

Dodao je da ukrajinske vlasti postavljaju sisteme za protivvazdušnu odbranu u stambena naselja, "kršeći međunarodno pravo". Prema njegovim rečima, "da nije bilo ukrajinskih protivvazdušnih snaga, jednostavno ne bi bilo žrtava među stanovništvom".

"Zadatak Rusije je da spreči kijevski režim da uništi svoj narod", naveo je Nebenzja.

07.14 Generalni sekretar UN oštro osudio raketni napad Rusije na Ukrajinu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš najoštrije je osudio napade Ruske Federacije na ukrajinske gradove, civile i kritične infrastrukturne objekte, saopštio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

"Generalni sekretar oštro osuđuje granatiranje velikih razmera Ruske Federacije na ukrajinske gradove i naselja širom zemlje, uključujući civilne objekte i kritičnu infrastrukturu", navodi se u saopštenju. Generalni sekretar je ukazao i na pogibiju i ranjavanje velikog broja civila.

Associated Press

07.00 U ruskom napadu na Ukrajinu poginulo 30 ljudi, više od 160 povređeno

Prema poslednjim podacima, u jučerašnjem ruskom masovnom napadu na Ukrajinu, poginulo je oko 30 ljudi, a više od 160 je povređeno, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

"Naši pripadnici Državne službe za vanredne situacije danas su spasili 53 osobe. Osmoro spasenih je izvučeno ispod ruševina. Za sada je poznato da ima oko 30 mrtvih i više od 160 ranjenih kao posledica jutarnjeg masovnog napada Rusije na teritoriju Ukrajine“, dodao je ministar, prenosi Ukrinform.

Associated Press

Komentari (0)

Evropa