Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija izvela udare na vojne i industrijske objekte u Ukrajini iz sistema Kinžal

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/01/2024

-

08:33

RAT U UKRAJINI Rusija izvela udare na vojne i industrijske objekte u Ukrajini iz sistema Kinžal
RAT U UKRAJINI Rusija izvela udare na vojne i industrijske objekte u Ukrajini iz sistema Kinžal - Copyright AP/Mstyslav Chernov, Vadim Ghirda, Bram Janssen

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 684 dana, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naveo je da postoje dva ključna izazova kako se suprotstaviti ruskoj agresiji. Kako je rekao to su borba protiv ruskih dezinformacija i sprečavanje Moskve da zaobilazi sankcije koje su joj uvedene. Istovremeno, više od 100 stanovnika Belgoroda je evakuisano u oblast dalje od ruske granice, a ruska artiljerija izvela je u nedelju snažne udare na jugu Donjecke oblasti.

Ključni događaji:

  • Kijev: Rusija koristi rakete napravljene u Severnoj Koreji
  • Zelenski najavio jačanje vojnih kapaciteta sa bespilotnim letelicama
  • Ruska artiljerija izvela snažne udare na jugu Donjecke oblasti
  • Kuleba: Rusija ne može da nas pokori, pa pokušava da nas uništi
  • Više od 100 građana Belgoroda evakuisano

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

21.39 Zelenski: Rusija će osetiti reakciju na granatiranje ukrajinskih gradova

Rusija će sigurno osetiti odgovor na granatiranje ukrajinskih gradova, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, napominjući da su u još jednom masovnom ruskom napadu poginule četiri osobe, a povređeno je 45.

"Jutros je, nažalost, ponovo počeo masovni raketni napad. Harkov i region, Zaporožje, Krivi Rog, oblast Hmeljnicki. Povređeno je 45 ljudi, a do sada se zna da su četiri osobe poginule. Moje saučešće porodicama žrtava. Teroristička država će sigurno osetiti naš odgovor", poručio je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, u Donjeckoj, Hersonskoj i Hmeljničkoj oblasti i dalje traju hitne spasilačke operacije nakon udara ruske vojske.

Kako je podseća Ukrinform, tokom noći i jutros, ruske snage su izvršile masovni napad na Ukrajinu, koristeći krstareće, avijacione, balističke, protivvazdušne vođene rakete i jurišne bespilotne letelice.

EPA-EFE/MADS CLAUS RASMUSSEN

 

18.19 Kamikava: Japan će nastaviti da radi sa Poljskom da se okonča rat u Ukrajini

Japan će nastaviti da radi sa Poljskom da se što pre okonča rat u Ukrajini i postigne pravedan i trajan mir u toj zemlji, izjavila je danas japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava nakon sastanka sa najvišim poljskim zvaničnicima u Varšavi.

Kamikava se sastala sa poljskim ministrom inostranih poslova Radekom Sikorskim i položila venac na Grob neznanog vojnika, preneo je AP. 

Ona je započela posetu Poljskoj u subotu, ali ju je prekinula da bi nenajavljeno posetila Ukrajinu, gde je obećala da će Japan nastaviti da pruža pomoć toj zemlji.

Japan je tokom njene posete najavio da će izdvojiti 37 miliona dolara za fond NATO da bi se Ukrajini obezbedili sistemi za detekciju dronova.

Kamikava je rekla novinarima tokom kratkog brifinga u Varšavi da je otišla u Ukrajinu da pokaže "trajnu solidarnost Japana sa Ukrajinom" i pohvalila Poljsku za njenu ulogu u pomoći ukrajinskim izbeglicama.

12.51 U ruskim raketnim udarima na Ukrajinu poginule četiri osobe

Četiri osobe su poginule, a 38 je povređeno u jutrošnjim ruskim raketnim napadima na četiri regiona Ukrajine, saopštila je Nacionalna policija Ukrajine.Napadnute su Harkovska, Dnjepropetrovska, Zaporoška i Hmeljnička oblast, a oštećeni su stambeni objekti, infrastruktura i vozila, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema podacima Nacionalne policije, u Dnjepropetrovskoj oblasti je raketnim napadima na gradove Krivi Rog i Novomoskovsk jedna osoba poginula, a 28 je povređeno, uključujući četvoro dece. U Hmeljničkoj oblasti poginule su dve osobe, a u napadima na Harkovsku oblast jedna osoba je poginula, a pet povređeno. U napadu na Zaporožje povređeno je pet osoba.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

12.13 Rusija: Udari na vojne i industrijske objekte u Ukrajini iz sistema Kinžal

Rusija je saopštila da je danas izvela masovne udare na vojne i industrijske objekte u Ukrajini, u kojima su korišćeni hipersonični raketni sistemi Kinžal.

"Jutros je izvršen grupni udar visoko preciznim oružjem velikog dometa morskog i vazdušnog baziranja, uključujući hipersonični raketni sistem Kinžal, na objekte vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine“, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, prenosi agencija RIA Novosti.

Dodaje se da su ruske raketne snage, artiljerija i jurišni dronovi napali ljudstvo i opremu Oružanih snaga Ukrajine u 108 regiona i iz 113 artiljerijskih jedinica na vatrenim položajima, kao i komandno mesto 101. brigade ukrajinske teritorijalne odbrane.

Ukrajina je prethodno saopštila da je Rusija jutros pokrenula veliki raketni udar na nekoliko ukrajinskih regiona, u kojem je poginulo više ljudi. 

10.53 Kuleba: Dve osobe poginule, 33 povređene u današnjem ruskom napadu na Ukrajinu

Dve osobe su poginule, a 33 povređene u današnjem masovnom ruskom raketnom napadu na Ukrajinu, saopštio je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Aleksij Kuleba.

On je rekao da je jedna žena poginula i još jedna povređena u masovnom raketnom napadu na grad Krivi Rog i istoimeni okrug i da su pogođeni tržni centar, višespratnice i privatne kuće. Kuleba je dodao da situaciju komplikuju loši vremenski uslovi u regionu i da ima mnogo prekida u elektroenergetskoj mreži i nestanaka struje, prenosi Interfaks Ukrajina.

09.02 Rusija pokrenula veliki raketni napad na Ukrajinu, dvoje povređenih u Zaporožju

Rusija je jutros pokrenula veliki raketni udar na nekoliko ukrajinskih regiona, a u celoj zemlji na snazi je upozorenje na vazdušnu opasnost, dok ukrajinske vlasti izveštavaju o eksplozijama i povređenima u napadu.

Tokom jutra ruske snage su ponovo pokrenule raketni napad na teritoriju Ukrajine, a sa aerodroma Olenja u Murmanskoj oblasti podignuto je devet aviona Tu-95MS i 4 Tu-22M3 i lansirane su krstareće i balističke rakete, prenosi Unian.

Vazduhoplovstvo Ukrajine, koje je potvrdilo lansiranje ruskih krstarećih raketa iz oblasti Kaspijskog mora, poslalo je naredbu stanovnicima Kijeva da se upute u skloništa, uz obaveštenje da je prestonica pod pretnjom balističkih raketa, prenosi Rojters.

Lokalne vlasti u Krivom Rogu, Zaporožju, Harkovu, Dnjepropetrovsku i Hmeljnickom saopštile su da su njihovi gradovi pod ruskim "masovnim raketnim napadom". 

08.33 Ruska PVO presrela ukrajinsku raketu S-200 iznad Belgorodske oblasti

Ruski sistem protivvazdušne odbrane (PVO) presreo je jutros iznad Belgorodske oblasti ukrajinsku raketu S-200 koja je modifikovana za kopnene ciljeve, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Raketa je presretnuta u 7 sati po moskovskom vremenu, prenosi agencija RIA Novosti.

Belgorodska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom i poslednjih dana često je bila na meti ukrajinskog granatiranja.

07.44 Japan će doprineti 37 miliona dolara fondu NATO-a za pomoć Ukrajini

Japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava rekla je danas u Kijevu da će Japan dati doprinos od 37 miliona dolara kroz fond NATO-a za nabavku sistema za otkrivanje bespilotne letelice i drugu pomoć, pružajući dodatnu podršku odbrani Ukrajine tokom tekućeg rata te zemlje s Rusijom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, Kamikava je rekla da će Japan takođe obezbediti Ukrajini pet mobilnih gasnih turbinskih generatora koji će pomoći Ukrajincima da izdrže oštru zimu, prenosi Kjodo. Kamikava je danas doputovala u nenajavljenu posetu Ukrajini kako bi potvrdila nastavak podrške toj zemlji u jeku rata sa Rusijom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Japana.

07.16 Zelenski: Postoje dva ključna izazova kako se suprotstaviti ruskoj agresiji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da veruje da su dva ključna izazova sa kojima se svet susreće danas u borbi, kako je rekao, protiv ruske agresije, borba protiv ruskih dezinformacije i sprečavanje Moskve da zaobilazi sankcije koje su joj uvedene.

"Nažalost, danas Rusija kontroliše veliki informacioni prostor. Ne pričam o Ukrajini, već o društvenim mrežama svuda u civilizovanom svetu - Evropi, SAD, u Africi i Latinskoj Americi.

Rusija ulaže mnogo novca u razne medije u drugim zemljama, kao i u društvene mreže", rekao je Zelenski tokom onlajn učešća na švedskoj nacionalnoj konferenciji o društvu i odbrani. Kako je dodao, nezavisni mediji u tim zemaljama uzimaju ruske priče koje šire "propagandisti" i predstavljaju ih javnosti, ne kao nečije mišljenje, već kao realnost.

07.00 Odbor za nacionalnu bezbednost doneće odluku o zakonu o mobilizaciji 9. januara

Odbor za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove ukrajinske Vrhovne rade u utorak, 9. januara, doneće konačnu odluku o nacrtu zakona o mobilizaciji, izjavio je predsednik odbora Oleksandr Zavitnevič.

"Pojedinačne odredbe nacrta zakona pretrpeće značajne izmene tokom razmatranja u parlamentu. Planiramo da u utorak usvojimo konačnu odluku Odbora o nacrtu zakona", napisao je Zavitnevič na Fejsbuku.

On je pojasnio da već treći dan traju razgovori sa predstavnicima Oružanih snaga Ukrajine i Ministarstva odbrane, uz učešće vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnjeg.

Predlog zakona između ostalog predviđa smanjenje starosne granice za mobilizaciju s 27 na 25 godina i odnosi se i na muškarce i na žene do 60. godine života.

Komentari (0)

Evropa