Evropa

Italija odbila da izruči sveštenika optuženog za zločine u Argentini

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2024

-

12:57

Italija odbila da izruči sveštenika optuženog za zločine u Argentini
AP Photo/Gerald Herbert, File - Copyright AP Photo/Gerald Herbert, File

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski ministar pravde Karlo Nordio odbio je zahtev Argentine za izručenje sveštenika optuženog za zločine protiv čovečnosti tokom vojne diktature u toj zemlji 1970-ih i 1980-ih godina.

Franko Reverberi (86), koji je služio kao vojni kapelan tokom argentinskog vojnog režima u periodu 1976-1983, suočava se sa optužbama u vezi sa navodnim ubistvom 20-godišnjeg političkog aktiviste Hozea Giljerma Berona 1976. godine i navodnim učešćem u mučenju tog mladića.

Reverberi, koji ima dvojno argentinsko i italijansko državljanstvo, napustio je Argentinu 2011. nakon što su u toj zemlji počela suđenja protiv ličnosti bivšeg režima, vrativši se u svoj rodni grad u blizini Parme, prenosi Gardijan.

Od tada je nesmetano živeo u Italiji, gde je sve do nedavno nastavio da služi misu. On je dosledno negirao zločine i nije bio osuđen od strane sudova niti izopšten od strane Vatikana.

Vrhovni krivični sud Italije potvrdio je njegovo izručenje u oktobru, odbacivši žalbu sveštenika.
Ali u petak je Nordio stavio veto na ekstradiciju, navodeći Reverberijeve poodmakle godine i njegovo zdravstveno stanje.

"Imunitet nije predviđen zakonom. Već smo u kontaktu sa Stalnom skupštinom za ljudska prava u San Rafaelu u Argentini, koja je spremna da podnese žalbu italijanskim vlastima za Reverberijeve zločine. Ako sveštenik ne bude izručen, onda bi trebalo da bude procesuiran u Italiji", rekao je Horhe Iturburu, predsednik nevladine organizacije "24. mart".

Komentari (0)

Evropa