Evropa

Mašinovođe u Engleskoj stupaju od kraja januara u novu nedelju štrajkova

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2024

-

16:46

Mašinovođe u Engleskoj stupaju od kraja januara u novu nedelju štrajkova
Mašinovođe u Engleskoj stupaju od kraja januara u novu nedelju štrajkova - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Zbog dugotrajnog spora oko povećanja plata sa engleskim železničkim kompanijama mašinovođe su pozvale na još jednu nedelju potpunog prekida rada od kraja januara širom Engleske.

Članovi sindikata Aslef štrajkovaće 24 sata u svakoj železničkoj kompaniji na nacionalnoj železnici u različitim danima između utorka 30. januara i ponedeljka 5. februara, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Mašinovođe će tokom štrajka odbijati da rade prekovremeno što će prouzrokovati produžene poremećaje u delovima železničke mreže koji imaju dobar promet tokom neradnih dana.

Najnoviji štrajkovi su najavljeni nakon sličnih decembarskih obustava rada kada je zbog 14-dnevnog štrajka u koji su mašinovođe stupile zbog 18-mesečnog spora oko plata, potpuno obustavljen železnički saobraćaj širom Engleske.

"Dali smo vladi svaku priliku da sedne sa nama za pregovarački sto, ali je prošlo godinu dana otkako smo imali bilo kakav kontakt sa Odeljenjem za transport (DfT). Jasno je da ne žele da reše ovaj spor. Mnogi naši članovi u proteklih pola decenije i rasta inflacije i troškovi života, nisu dobili ni jedan peni povećanja plate", izjavio je generalni sekretar sindikata Aslef Mik Vilan i podsetio da mašinovođe nisu tražile povećanje čak ni tokom pandemije Kovid-19 kada su sve vreme radili kao ključni radnici, rizikujući svoje živote kako bi omogućili Nacionalnoj zdravstvenoj službi i ključnim radnicima drugih službi da putuju tokom lok-dauna.

Komentari (0)

Evropa