Evropa

Snežna oluja "Gertruda" okovala Nemačku: Čovek poginuo dok je čistio sneg, crni led prekrio puteve

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews

17/01/2024

-

10:03

Snežna oluja "Gertruda" okovala Nemačku: Čovek poginuo dok je čistio sneg, crni led prekrio puteve
Snežna oluja "Gertruda" okovala Nemačku: Čovek poginuo dok je čistio sneg, crni led prekrio puteve - Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka meteorološka služba (DVD) danas je izdala upozorenje o teškim vremenskim prilikama, zbog snežne oluje "Gertruda" i ledene kiše koja je zahvatila nekoliko regiona te zemlje.

Meteorološka služba upozorava na delimično ekstremni crni led za Bavarsku, Baden-Virtemberg, Rajnland-Falačka, Hesen, Tiringiju i Saksoniju.

Tanjug AP/Boris Roessler/dpa

 

Obilnim snežnim padavinama posebno će biti pogođena centralna Nemačka, a za delove Severne Rajne-Vestfalije, Rajne-Palatinata i Hesena, DVD je upozorio na opasnost da bi drveće moglo da se sruši pod težinom snega.

AP Photo/Michael Probst

 

Na aerodromima u Minhenu i Frankfurtu očekuju se značajna ograničenja, prenosi "BILD".

Nastava je danas otkazana u nekoliko škola u regionu Nirnberg, Donjoj Frankoniji i Gornjem Palatinatu.

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

 

Nevreme je odnelo i žrtvu - u utorak uveče je stradao 86-godišnji čovek nakon što ga je udario auto dok je po mraku čistio sneg na trotoaru na saveznom putu 109, a žena koja je vozila zadobila je lakše povrede.

Otkazano stotine letova, poremećena i železnica

Stotine letova širom Nemačke otkazane su zbog ekstremnih vremenskih uslova, a putnicima se savetuje da provere status svog leta pre nego što krenu ka aerodromu.

Najteže je pogođen aerodrom u Frankfurtu gde je otkazano 570 od 1.047 letova, piše Euronews.

"Zbog najavljenih vremenskih uslova, 17. januara na aerodromu u Frankfurtu doći će do otkazivanja letova, što se očekuje i 18. januara", navodi se u izjavi portparola frankfurtskog aerodroma.

Pogođen je i aerodrom u Minhenu gde su otkazana 254 leta.

Na zapadu Nemačke danas je zatvoren aerodrom Zabriken, a kašnjenja i otkazivanja letova zabeležena su i na aerodromima u Dizeldorfu i Kelnu.

Očekuje se da će otkazivanja najviše pogoditi Lufthanzu, koja ima svoje baze na aerodromima u Frankfurtu i Minhenu.

Usled ekstremnih vremenskih uslova, poremećen je i železnički saobraćaj u Nemačkoj, a državni operater Dojče ban upozorio je na kašnjenja i otkazivanja.

Kompanija je ukinula nekoliko međugradskih linija i saopštila da je maksimalna brzina vozova ograničena na 200 kilometara na sat.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa