Evropa

Fon der Lajen: Počećemo reforme za EU od 30 i više članica, i do rešenja za Ukrajinu ćemo doći

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2024

-

08:02

Fon der Lajen: Počećemo reforme za EU od 30 i više članica, i do rešenja za Ukrajinu ćemo doći
Fon der Lajen: Počećemo reforme za EU od 30 i više članica, i do rešenja za Ukrajinu ćemo doći - Copyright Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas da je uverena da će svih 27 država članica doći do rešenja za obezbeđivanje sredstava Ukrajini i istakla da će EU započeti vlastite reforme kako bi se pripremila za Uniju od 30 i više članica.

Fon der Lajen je, obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta povodom zaključaka usvojenih na samitu Evropskog saveta 14. i 15. decembra 2023. godine i pripremi za naredni sastanak Evropskog saveta 1. februara 2024. godine, istakla da je EU potvrdila kolektivnu posvećenost budućnosti, gde je svih šest partnera sa Zapadnog Balkana deo Unije.

"Godina izbora na globalnom nivou je upravo počela. Trenutak je za demokratiju i ovde u EU i u svetu oko nas, koji nastavlja da se vrti", rekla je fon der Lajen.

Ona je ukazala na dva krvava rata, koja se odvijaju na spoljnim granicama EU ili u njenoj neposrednoj blizini i istakla da se njihovi efekti osećaju mnogo dalje od Pojasa Gaze i Ukrajine. Ukazala je i da su Huti u Crvenom moru dodatno otežali uslove za globalnu trgovinu u svetu, nakon energetske i prehrambrene krize, koju je, kako je navela, izazvala Rusija.

"Fragmentacija i strah ovog trenutka vladaju svetom. Zato je potrebno fokusirati se i preuzeti odgovornost unutar naše unije. Samo zajedno možemo da se suočimo sa ovim teškim izazovima pred nama. To je najveća lekcija koju smo naučili da kada je unija zajedno, tada je snažna", poručila je Fon der Lajen.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo, File

 

U tom kontekstu ukazala je da je, nakon 10 godina, postignut sporazum o migraciji i azilu.

"Taj pakt nije jedini ključni korak koji je EU preduzela poslednjih nedelja. Srca miliona Ukrajinaca ispunile su radost i nada kada smo objavili početak pregovora za pridruživanje Ukrajine (EU). Ukrajinci su se srčano borili kako bi ostvarili taj cilj, ne samo na bojnom polju, već i radom svojih demokratskih institucija", rekla je fon der Lajen.

Ona je dodala da EU sada mora da prati političku situciju i odluke donete na samitu Evropskog saveta u decembru prošle godine.

"U pripremi za pristupne pregovore, počinjemo proces skrininga i sastavljamo pregovarački okvir. U međuvremenu, počećemo da radimo na sopstvenim reformama kako bismo se pripremili za Uniju od 30 i više država članica", poručila je fon der Lajen.

Ona je podsetila da je na poslednjem sastanku Evropskog saveta postignut dogovor o otvaranju pregovora sa Moldavijom, a sa Bosnom i Hercegovinom kada ta zemlja ispuni sve neophodne kriterijume, dok je Gruziji dat status kandidata.

"Komisija će narednog meseca izneti svoje ideje" 

"Potvrdili smo našu kolektivnu posvećenost budućnosti, gde je svih šest partnera sa Zapadnog Balkana deo naše unije. Kako će ta Unija od 30 i više članica funkcionisati u stvarnosti? Samo mi u EU možemo na to da odgovorimo", rekla je fon der Lajen i istakla da je taj dom već ponudio "odvažne ideje" za reformu ugovora o EU, a Komisija će narednog meseca izneti svoje ideje.

Ona je ocenila da je poslednji sastanak Evropskog saveta pokazao da postoji politička volja da EU bude uz Ukrajinu koliko god je potrebno, ali je naglasila da se ta politička volja mora podržati adekvatnim finansijskim sredstvima.

"Predložili smo da garantujemo stabilno finansiranje ukrajinskih potreba u naredne četiri godine kako bismo podržali svakodnevno funkcionisanje države, stabilizovali ekonomiju i približili je Uniji. Sve to zahteva izmene budžeta EU", rekla je fon der Lajen.

Ona je istakla da tu nije reč samo o Ukrajini, već i o konkurentnosti, migracijama, podršci Zapadnom Balkanu i solidarnosti u slučaju prirodnih katastrofa, kao što su požari i poplave.

"To su prioriteti koji su nam svima zajednički i potreban nam je ovaj srednjoročno preispitivanje. Uverena sam da ćemo doći do rešenja 27 država članica da je to moguće", poručila je fon der Lajen.

Kada je reč o Mađarskoj i njenom pristupu evropskim sredstvima, Fon der Lajen je rekla da je tu reč o temeljnim vrednostima oko kojih se EU okupila i ujedinila i ukazala na značaj zaštite vladavine prava. Ona je istakla da je cilj Evropske komisije da se unaprede reforme u državama članicama u korist građana EU i istakla da je Mađarska nedavno usvojila zakon o reformi pravosuđa, kojim je uklonila razloge za zabrinutost .

"To je bio zahtev koji smo uputili Mađarskoj kako bi ispunila uslove da pristupi kohezionim fondovima", rekla je fon der Lajen i istakla da je Mađarska to ispunila, ali da ostaje zamrznuto još 20 milijardi evra zbog pitanja prava pripadnika LGBTIQ zajednice, rada akademika, nekih sredstava ili resursa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa