Briselske vesti

Politiko: Fon der Lajen favorit za drugi mandat na čelu EK, pokazuje sposobnost nalik Trampu

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2024

-

21:48

Politiko: Fon der Lajen favorit za drugi mandat na čelu EK, pokazuje sposobnost nalik Trampu
Politiko: Fon der Lajen favorit za drugi mandat na čelu EK, pokazuje sposobnost nalik Trampu - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Ursula fon der Lajen je trenutno favorit za drugi mandat na čelu Evropske komisije i čini se da nijedan drugi kandidat nema šanse da je smeni kada se lideri EU budu sastali narednog leta da odlučuju o imenovanju novih rukovodilaca evropskih institucija, piše briselski portal Politiko.

Prošle godine je na kratko izgledalo da bi kandidatura Ursule fon der Lajen za drugi mandat na mestu predsednice Evropske komisije mogla da se izjalovi.

Na neplaniranom putovanju u Izrael u oktobru prošle godine, Fon der Lajen je, stojeći pored izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, izrazila bezrezervnu solidarnost u borbi Izraela protiv Hamasa.

Njena izjava o toj temi koja izaziva podele u EU bila bi na mestu da je izgovorio američki predsednik, ali s obzirom da je to izjavila predsednica jedne od najmoćnijih institucija Evropske unije, reči Fon der Lajen izazvale su najoštriju reakciju evropskih zvaničnika u četiri godine njenog mandata, navodi se u analizi briselskog portala Politiko.

Diplomate su izrazile nezadovoljstvo zbog toga što je Ursula fon der Lajen ignorisala zajedničku izjavu ministara spoljnih poslova EU kojom se  Izrael poziva na uzdržanost i poštovanje međunarodnog prava, a oko 800 zvaničnika Evropske komisije potpisalo je pismo u kojem se kritikuje njena "bezuslovna, nekontrolisana" podrška jednoj od dve sukobljene strane na Bliskom istoku.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj javno je zamerio Ursuli fon der Lajen ''što se pretvara da govori u ime cele EU''.

"Ona se sve više ponaša kao kraljica", rekao je tada za Politiko jedan evropski diplomata, kritikujući Fon der Lajen zbog prekoračenja ovlašćenja, zanemarivanja stavova evropskih vlada u procesu donošenja odluka i zbog vladavine dekretima nad malom grupom svojih savetnika.

Međutim, samo nekoliko meseci kasnije njena pozicija je ponovo postala čvrsta i stabilna, navodi briselski portal, dodajući da je bez izvinjenja ili povlačenja svojih izjava, ona prebrodila političku oluju i izašla iz nje politički neoštećena, ''ako ne i jača nego ikad''.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo, File

 

Fon der Lajen je trenutno favorit za drugi mandat na čelu EK, navodi Politiko i dodaje da, suočena sa kritikama, ona pokazuje sposobnost bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da se drsko odbrani, držeći se tokom kriznih situacija mirno i staloženo, sa osmehom na licu sve dok njeni kritičari ne nestanu.

Na događaju koji je u novembru organizovao Politiko, ona je odbila da potvrdi da će se ponovo kandidovati, ali je radosno odgovorila na pitanje šta bi radila sa drugim mandatom, rekavši da će "zadržati pravac iz svog sadašnjeg mandata u svim ključnim političkim pitanjima", podseća briselski portal.

U razgovorima Politika sa više desetina zvaničnika i diplomata EU, malo ko od njih je izrazio neke ozbiljne sumnje da će i drugi mandat predsednice Evropske komisije pripasti Ursuli fon der Lajen ukoliko ona to bude želela.

Kada se njeno ime pojavilo u evropskim političkim krugovima 2019. godine nakon izbora za Evropski parlament, ona je bila misterija za sve osim za establišment u Berlinu, gde je uspela da se uspne u vrh nemačke politike pod tadašnjom kancelarkom Angelom Merkel.

Ursula fon der Lajen je u Brisel stigla gotovo iz vedra neba. Izbor za predsednicu Evropske komisije dotadašnje nemačke ministarke odbrane na izvestan način značio je za nju lično da se vraća kući.

Njen otac Ernst Albreht bio je jedan od prvih službenika EU, a ona je prvih 13 godina života provela u briselskom naselju Iksel, u senci institucija EU, pohađajući evropsku školu.

Izbor za predsednicu Evropske komisije za Ursulu fon der Lajen bila je i ''prilika da pobegne sa broda koji tone'', navodi Politiko.

U početku je smatrana štićenicom Merkelove, ali njena karijera se našla pred izazovom zbog skandala oko korišćenja spoljnih konsultanata bez odgovarajućeg nadzora u njenom ministarstvu.

Čak i kada je Fon der Lajen preuzela funkciju predsednice EK, bila je suočena sa parlamentarnom istragom u Nemačkoj, a zakonodavci su bili ogorčeni zbog nestanka mobilnih telefona za koje se verovalo da bi mogli da budu ključni dokazi u slučaju protiv bivše ministarke odbrane.

Međutim, ni tada nije trebalo predugo čekati da kritike protivnika nestanu. Fon der Lajenova se brzo nametnula kao verovatno najmoćnija predsednica Evropske komisije još od vremena Žaka Delora, titana evropske politike koji je preminuo u decembru 2023. godine.

Poznato je da je ona spavala u sedištu Komisije, da radi dugo, čak i vikendima, a tokom misija u inostranstvu, ponekad se informiše dok trenura u teretani kako bi uštedela vreme.

Njen naporan rad i raspored putovanja postali su predmet šala u sedištu EU, posebno među njenim pomoćnicima, ali njeno delovanje pod pritiskom donelo joj reputaciju uspešnog kriznog menadžera, dinamične, dobro pripremljene osobe bliske Vašingtonu i sposobne da rastera maglu koja se ponekad nadvija nad Briselom.
 

Komentari (0)

Evropa