Evropa

Uhapšen bivši zamenik poljskog šefa diplomatije: Sređivao vize, uzimao novac, preti mu 10 godina zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2024

-

20:14

Uhapšen bivši zamenik poljskog šefa diplomatije: Sređivao vize, uzimao novac, preti mu 10 godina zatvora
Uhapšen bivši zamenik poljskog šefa diplomatije: Sređivao vize, uzimao novac, preti mu 10 godina zatvora - Copyright Tanjug AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Bivši zamenik ministra spoljnih poslova Poljske uhapšen je zbog optužbi da je ubrzavao proces dobijanja viza, a zauzvrat dobijao novac, saopštio je danas poljski Centralni antikorupcijski biro (CBA).

Hapšenje dolazi nakon inicijative nove proevropske vlade koja želi da odgovorne osobe iz prethodne vlade izvede pred lice pravde, navodi Rojters.

"Pripremni postupci odnose se, između ostalog, na obećanja da će (osumnjičeni) obezbediti finansijsku korist u zamenu za posredovanje u pitanjima kao što su dobijanje dozvole za prebivalište... kao i protivzakonito vršenje uticaja na tok izdavanja dozvola", saopštila je CBA.

Doskorašnja vlada partije Zakon i pravda (PiS) stavila je pitanje migracija na prvo mesto u kampanji, uoči nedavnih oktobarskih izbora, međutim skandal nazvan "keš-za-vize" urušio je njihov napor da se predstave kao stranka koja bi održala bezbednim poljske granice, dodaje Rojters.

Zamenik ministra koji je osumjičen, imenovan samo kao Pjotr V. otpušten je sa radnog mesta nakon skandala.

Devet osoba je optuženo u ovom slučaju, dodaje CBA.

Državna novninska agencija PAP citirala je tužilaštvo koje je istaklo da osumnjičenom preti do 10 godina zatvora, kao i da je on negirao optužbe.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa