Evropa

Nova vlast u Poljskoj poništava odluke stare kako bi se domogla EU fondova: Glavna prepreka je pravosuđe

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2024

-

18:10

Nova vlast u Poljskoj poništava odluke stare kako bi se domogla EU fondova: Glavna prepreka je pravosuđe
Nova vlast u Poljskoj poništava odluke stare kako bi se domogla EU fondova: Glavna prepreka je pravosuđe - Copyright Tanjug AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Poljski ministar pravde Adam Bodnar izneo je danas nacrt zakona koji ima za cilj da ispravi način na koji se sudije imenuju kao prvi korak u poništavanju reformi pravosuđa prethodne vlade u cilju odmrzavanja fondova EU.

Bivša vlada stranke Pravo i pravda (PiS) bila je u sporu sa Briselom oko reformi sudstva i vladavine prava, što je rezultiralo zamrzavanjem milijardi evra namenjenih Poljskoj iz EU, preneo je Rojters.

Proevropske stranke osvojile su većinu na izborima održanim 15. oktobra, čime je okončana osmogodišnja vladavine PiS-a i formirana je nova vlada na čelu sa bivšim predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, koji je obećao da će povrati pristup novcu.

Jedno od ključnih pitanja je procedura imenovanja sudija, za koju kritičari navode da je bila politizovana u vreme vladavine PiS.

I Evropski sud za ljudska prava i Sud pravde EU ukazali su na nepravilnosti u proceduri imenovanja sudija.

Bodnar predlaže da članove Nacionalnog saveta sudstva (KRS) treba da imenuju druge sudije, a sudije koje je imenovao prethodni Savet treba da budu isključene iz tog procesa.

"Prema našem mišljenju, takav predlog zakona je u skladu sa ustavom i međunarodnim ugovorima koji se primenjuju na Poljsku... i ispuniće standarde koji proizilaze iz presuda ECHR (Evropske konvencije o ljudskim pravima) i CJEU (Suda pravde Evropske unije)", rekao je zamenik ministra pravde Darijuš Mazur.

Sudije imenovane po pravilima koje je uveo PiS tvrde da bi dovođenje u pitanje njihovog statusa bilo nezakonito i da bi izazvalo još veći haos.

"Pokušaji da se dovede u pitanje status sudija podrivaju osnove političkog sistema Poljske", navele su u današnjoj rezoluciji sudije Građanskog saveta Vrhovnog suda.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa