Evropa

Duda šokiran hapšenjem Kaminskog i Vasika: Neću se smiriti dok ne budu na slobodi

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2024

-

17:41

Duda šokiran hapšenjem Kaminskog i Vasika: Neću se smiriti dok ne budu na slobodi
Tanjug/AP/Czarek Sokolowski - Copyright Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Poljske Andžej Duda poručio je danas da se neće smiriti dok uhapšeni bivši ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski i njegov zamenik Maciejom Vasikom ponovo ne budu na slobodi.

Duda je istakao da ostaje pri mišljenju da je Kaminskog i Vasika 2015. godine pomilovao u skladu sa Ustavom i da je to pomilovanje validno.

Podsetio je i da je pomilovanje potvrđeno presudom Okružnog suda, a potom i trima presudama Ustavnog suda, čime je, kako je naveo, priznata njegova ispravnost.

"Ministri, danas poslanici izabrani na poslednjim parlamentarnim izborima, imaju svoje mandate i bilo kakvi pokušaji da im se ti mandati oduzmu su u stvari nezakoniti. Ja sam stajao na ovoj poziciji i stojim na ovoj poziciji, ništa se ne menja", naglasio je Duda.

Rekao je i da je "duboko šokiran" jučerašnjim pritvaranjem Kaminskog i Vasika u Predsedničkoj palati, prenosi poljska agencija PAP.

"Ministri su privedeni i trenutno su u pritvoru. Ne želim ovde da ulazim u detalje kako se to dogodilo jer mi je smešno kada čujem da ovo nije politička stvar", dodao je Duda.

profimedia

 

Nekoliko nedelja nakon što je stranka Pravo i pravda došla na vlast 2015. godine, Duda je pomilovao Marijuša Kaminskog, koji je bio osuđen za zloupotrebu političkog uticaja i time nu omogućio da postane ministar unutrašnjih poslova.

U postupku pred apelacionim sudom odlučeno je da predmet bude ponovo otvoren i u decembru prošle godine Kaminski i Vasik osuđeni su na dve godine zatvora zbog zloupotrebe političkih ovlašćenja.

Kaminski je danas otpočeo štrajk glađu, nakon što je juče uhapšen i prebačen u zatvor, zajedno sa svojim zamenikom Maciejom Vasikom.

Premijer Poljske Donald Tusk optužio je ranije predsednika Andžeja Dudu za ometanje pravde, nakon što su Kaminski i njegov zamenik Maciej Vasik viđeni u predsedničkoj palati.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa