Evropa

Zalažu se za ujedinjenje sa Grčkom, Turci ih smatraju teroristima: Kiparskoj desničarskoj partiji ELAM raste podrška

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

19/01/2024

-

08:00

Zalažu se za ujedinjenje sa Grčkom, Turci ih smatraju teroristima: Kiparskoj desničarskoj partiji ELAM raste podrška
Zalažu se za ujedinjenje sa Grčkom, Turci ih smatraju teroristima: Kiparskoj desničarskoj partiji ELAM raste podrška - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Veliko iznenađenje na Kipru izazvali su rezultati istraživanja koje je sproveo kiparski portal "REPORTER" u saradnji sa istraživačkom kompanijom IMR, zbog primetnog rasta popularnosti Nacionalnog narodnog fronta (ELAM), krajnje desničarske partije koja je pre nekoliko dana proglašena terorističkom organizacijom u turskom delu Kipra, a ranije se dovodila u vezu sa , sada zabranjenom, grčkom Zlatnom zorom.

Naime, istraživanje je obuhvatilo ankete na niz problema sa kojima se kiparsko društvo suočava, međutim najviše pažnje izazvali su rezultati o hipotetičkim parlamentarnim izborima i rezultatima koji bi zabeležile političke partije u ovoj zemlji.

Prvo iznenađenje jeste da je levičarska Napredna partija radnog naroda (AKEL) sa 20 odsto, makar samo u istraživanju, pretekla desničarsko Demokratsko udruženje (DISY) koje je imalo 18,5 odsto. Inače, DISY trenutno ima za dva mesta više u parlamentu od AKEL-a.

Ono što je pak, izazvalo najviše pažnje jeste da se na trećem mestu u istraživanju našla konzervativna partija ELAM sa 12,5 odsto, čime je primetno nadmašila Demokratsku partiju (DIKO) sa sedam odsto. Podsetimo, na parlamentarnim izborima 2021. DIKO je zauzeo treće mesto, dok se ELAM našao na četvrtom.  

Anketa je tako potvrdila trend koji je nekoliko puta zabeležen u prethodim analizama, a to je da krajnje desničarski ELAM uživa sve veću popularnost i prolazi kroz svojevrstan period političkog prosperiteta, beležeći čak i dvocifreni porast.

U analizi "REPORTERA" se navodi da ako na sledećim izborima ELAM zaista uspe da nadmaši DIKO, koji nesumnjivo prolazi kroz period pada popularnosti, biće to istorijski trenutak za Kipar.

Partija koja se zalaže sa ujedinjenje Kipra i Grčke

Nacionalni narodni front (ELAM) je krajnje desničarka partija, najpoznatija po tome jer godinama promoviše stav da Kipar i Grčka treba da se ujedine.  

Nastala je 2011. kao ogranak nekadašnje grčke Zlatne zora, ali nakon što je ova partija u Grčkoj proglašena kriminalnom grupom, a njeni lideri završili u zatvoru, ELAM se distancirao.

Partiju predvodi Hristos Hristu, nekadašnji radiolog koji je navodno blisko sarađivao sa bivšim liderom Zlatne Zore Nikolaosom Mikololiakosom dok je živeo u Atini.

U kiparski parlament su prvi ušli 2016. godine sa 3,7 odsto glasova i dobili dve ministarske pozicije.

profimedia

Lider ELAM-a Hristos Hristu

Kada je u pitanju kiparsko pitanje, ELAM je poznat po oštrim stavovima na račun Turske i turskih Kiprana, pa su tako stava da bi, u slučaju dolaska na vlast, odmah zatvorili granicu sa turskim delom Kipra i izvršili militarizaciju čitavog prelaza. Zalažu se za jedinstvenu državu u kojoj kiparski Turci ne bi uživali nikakva posebna prava u društvu u odnosu na kiparske Grke.

Shodno tome, ELAM je i protiv migracija i izdavanja radnih dozvola za strance, ali i zabranu abortusa i priznavanja LGBT prava.

U ekonomskom smislu ELAM je takođe desničarski nastrojen promovišući protekcionizam, pa tako tvrde da bi po dolasku na vlast odmah ukinuli penale za prevremeno penzionisanje, ali i društvene beneficije za etničke Turke.  

Baš kao i u slučaju Zlatne zore, mnogi članovi ELAM-a su takođe bili osuđivani za nasilne incidente u javnosti.

Sve bliži odnosi sa evropskim konzervativcima

Uprkos neodobravanju od strane EU, predstavnici ELAM-a su nedavno prisustvovali velikoj konferenciji Patriotskih snaga Evrope koju svake godine organizuju Evropski konzervativci i reformisti (ECR) u Rimu, a sama konferencija bila je pod pokroviteljstvom italijanske premijerke Đorđe Meloni.

Svoj govor na konferenciji održao je lider ELAM-a Hristos Hristu koji je poručio da su društvu potrebne "konzervativne, patriotske snage koje će redefinisati okvir u interesu običnih ljudi".

"Imigracija u našoj zemlji je veoma ozbiljan problem. Mi smo najistočnija granica EU", rekao je i dodao da na Kipru tražioci Azila premašuju sedam odsto stanovništva.

YouTube Screenshot/ Ε.ΛΑ.Μ. Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο

Hristos Hristu u Rimu

Kao inspiraciju za dalju političku borbu naveo je primer Italije i aktuelne premijerke Đorđe Meloni.

"Verujemo u evropsku saradnju, ne kao rezultat arbitrarne politike utvrđene u Briselu, već na zdravim osnovama, da sačuvamo identitet naših naroda, da ulažemo u saradnju i da zajedno radimo za svetlu budućnost Evrope", rekao je i dodao da i pored saradnje "svi treba da zadrže svoj identitet, tradiciju i korene".

Proglašeni terorističkom organizacijom u turskom delu Kipra

Stavovi ELAM-a nesumnjivo izazivaju najviše pažnje u turskom delu Kipra gde je ova partija proglašena terorističkom organizacijom. Lista je objavljena u četvrtak 11. januara u "Službenom glasniku" administracije na severu Kipra.

Na listi se našla i Nacioalistička studentska unija kiparskih grka EFEN, kao i grčka Zlatna zora, premda više ne postoji.

Među organizacijama koje su proglađene terorističkim na severu Kipra, jesu i Kurdistanska radnička partija (PKK), ali i ISIS.

Direktivom koja prati spisak, uključenim organizacijama zabranjeno je delovanje na severu ostrva, dok je građanima zabranjeno nošenje simbola i zastava povezanih sa ovim grupama.

Komentari (0)

Evropa