Evropa

Ministarstvo odbrane Belorusije: Razmeštanje taktičkog nuklearnog oružja u zemlji iznuđena mera

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2024

-

13:45

Ministarstvo odbrane Belorusije: Razmeštanje taktičkog nuklearnog oružja u zemlji iznuđena mera
Ministarstvo odbrane Belorusije: Razmeštanje taktičkog nuklearnog oružja u zemlji iznuđena mera - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema ažuriranoj vojnoj doktrini Belorusije, razmeštanje taktičkog nuklearnog oružja u zemlji predstavlja iznuđenu meru strateškog odvraćanja, izjavio je danas beloruski ministar odbrane Viktor Krenjin.

Krenjin je istakao da se raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji smatra važnim delom napora za odvraćanje kako bi se sprečilo da potencijalni protivnici pokrenu akt oružane agresije protiv Belorusije.

"To je iznuđena mera", istakao je Krenjin na brifingu u Minsku, preneo je TASS.

Beloruski ministar odbrane je istakao da je fokus ažurirane vojne doktrine Belorusije na odvraćanju od oružanih sukoba.

"To uključuje napore da se izgradi sistem odnosa koji može da spreči protivrečnosti između zemalja, održi ravnotežu između nacionalnih interesa Belorusije i drugih naroda, kao i da obezbedi stabilnost i mirnu koegzistenciju", naglasio je Krenjin.

Prema njegovim rečima, ažurirana vojna doktrina Belorusije definiše odgovor na oružanu agresiju protiv njenih saveznika u Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i Unije sa Rusijom.

"Postoji jedno celo posebno poglavlje koje čini pravni osnov za naše postupanje u slučaju oružane agresije na naše saveznike u ODKB i Državi Unije", naveo je Krenjin.

U ažuriranoj doktrini se, kako kaže, pominje i mogućnost učešća Belorusije u mirovnim aktivnostima pod okriljem međunarodnih bezbednosnih organizacija.

Krenjin je podsetio da ažurirana doktrina razmatra mogućnost međudržavnih i koalicionih ratova umesto lokalnih i regionalnih ratova.

"Istovremeno, uz upotrebu termina međudržavni rat, dajemo važnu političku izjavu da je Republika Belorusija spremna da samostalno brani svoje vitalne nacionalne interese. Naše shvatanje pojma koalicioni rat je postizanje pobede koje zahteva učešće beloruskih trupa zajedno sa snagama saveznika", istakao je Krenjin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa