Evropa

Britanija sistematski ne odobrava vize deci migranata iako su njihove majke zaposlene u zdravstvenoj službi

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2024

-

19:34

Britanija sistematski ne odobrava vize deci migranata iako su njihove majke zaposlene u zdravstvenoj službi
Britanija sistematski ne odobrava vize deci migranata iako su njihove majke zaposlene u zdravstvenoj službi - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova sistematski zabranjuje deci migranata da se pridruže svojim majkama uprkos opsežnim dokazima da su one njihovi primarni staratelji, otkrila je istraga lista "Observer".

Na osnovu politike koja je osuđena kao "uznemirujuća" i "nehumana", vlada je odbila desetine viza za decu samohranih majki migranata, od kojih su mnoge došle da rade u Britanskoj zdravstvenoj službi (NHS) ili socijalnoj zaštiti, obrazlažući da "nema ubedljivih razloga" za im odobri zahteve.

Žene su svoju decu, od kojih su neka stara samo dve godine, ostavile kod rođaka ili prijatelja da se privremeno brinu o njima, preselivši se u Britaniju iz zemalja poput Zimbabvea, Zambije, Kenije, Južne Afrike i Indije, preneo je Gardijan.

Pre odlaska, navode one, poslodavci su ih uveravali da će njihova deca moći da im se pridruže, u skladu sa važećim imigracionim pravilima koja dozvoljavaju zdravstvenim radnicima da dovode članove uže porodice.

Međutim, kada su podnele zahtev za vize za decu, odbijene su.

U pismima u kojima su odbili zahtev majki u koja je "Observer" imao uvid, Ministarstvo unutrašnjih poslova je postavilo pitanje zašto deca ne mogu trajno da ostanu kod bake i deke ili drugih rođaka.

U drugim slučajevima, navodi se da nema razloga zašto ne bi deca mogla da žive sa svojim očevima, iako njihove majke imaju isključivo starateljstvo ili očevi nisu videli decu godinama.

U mnogim pismima, upućenim direktno deci, navodi se da je to bila lična odluka njihovih majki da odu u Britaniju, a da oni nisu pružili dovoljno dokaza da dobiju vizu.

Slučajevi su izašli na videlo nakon što je vlada pre nekoliko nedelja objavila plan za smanjenje imigracije postavljanjem ograničenja za izdržavana lica migranata koji rade kao zdravstveni radnici.

Prema kontroverznim pravilima koja se očekuju da budu sprovedeni na proleće, negovateljima koji dolaze u Veliku Britaniju biće zabranjeno da dovode članove porodice, dok će drugi zdravstveni radnici morati da zarađuju 29.000 funti godišnje (oko 34.000 evra), odnosno 38.700 funti (oko 45.000 evra) od 2025. godine, da bi im to bilo dozvoljeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa