Evropa

Prošao Sunakov plan u parlamentu, tražioci azila se mogu deportovati u Ruandu

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

08:57

Prošao Sunakov plan u parlamentu, tražioci azila se mogu deportovati u Ruandu
Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Vlada britanskog premijera Rišija Sunaka dobila je neophodnu većinu na predlog zakona o Ruandi koji predviđa da se tražioci azila mogu deportavati u Ruandu. Poslanici su glasali u korist Sunakovog plana - 320 poslanika je bilo za, a 276 je bilo protiv - čime je on, kako navodi Rojters, pobedio neke "protivnike" u svojoj Konzervativnoj stranici.

Nakon ključnog 11-časovnog sastanka više od 45 torijevskih poslanika, koji su bili protiv ovog predloga, zaključili su da bi glasanje protiv tog zakona zajedno sa laburistima tokom izborne godine moglo da rizikuje kolaps vlade.

Samo 11 pripadnika tvrde struje među konzervativcima, uključujući bivšu ministarku unutrašnjih poslova Suelu Brejverman i Roberta Dženrika, bivšeg ministra za imigraciju, glasalo je protiv zakona. Britanski Vrhovni sud odlučio je 15. novembra da nije zakonit vladin plan kojim se migranti tražioci azila vraćaju u Ruandu.

Sunak je ranije izjavio da je vladin plan povratka ilegalnih migranata i tražilaca azila u Ruandu "ključan" za rešavanje britanske migrantske krize.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa