Evropa

Kameron: Sunak me je pitao da budem šef diplomatije, želeo sam odmah da kažem "da"

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2023

-

13:14

Kameron: Sunak me je pitao da budem šef diplomatije, želeo sam odmah da kažem "da"
Tanjug/AP/Christophe Ena - Copyright Tanjug/AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Kada je Dejvid Kameron prošlog meseca posetio britanskog premijera Rišija Sunaka, nije očekivao ponudu da bude šef diplomatije, šest godina nakon što se povukao iz politike, ali je, kako sam priznaje, imao želju da odmah pristane.

Bivši premijer je u neformalnom razgovoru Sunaku izneo nekoliko dobronamernih saveta ali jedno pitanje nije očekivao, preneo je britanski "Telegraf".

"Tražio je moj savet o nekim stvarima, razgovarali smo o stvarima generalno, a ja sam stalno uzimao kaput i govorio: 'Pa moram da idem, oduzeo sam vam previše vremena.' Stalno je govorio, 'ne, ne, sedi, imam još nešto da te pitam'", rekao je Kameron.

Kada je premijer postavio pitanje, to je iznenadilo njegovog prethodnika.

Ali u svom prvom novinskom intervjuu od kada je postao ministar spoljnih poslova, Kameron je rekao za "Telegraf" da je bio iznenađen kako je njegova trenutna reakcija bila želja da kaže "da".

Prihvatio je posao nakon što je razgovarao o ponudi sa svojom ženom, Samantom, njihovom decom i još jednom ili dve osobe, delimično jer je to pitao Sunak. 

"Poštujem ga, (poštujem) ono što pokušava da uradi", rekao je on i dodao da je danas zanimljivo i teško vreme u svetu, a da on voli javne službe.

Kameron je naveo da je to bio ogroman lični i veliki skok, ali da je instinktivno želeo da kaže "da", da je otišao da razmisli o tome i onda rekao "da".

Nisu svi sa kojima se konsultovao bili toliko oduševljeni kao što je bivši premijer možda bio, zbog mogućnosti da se vrati međunarodnoj politici i politici uopšte.

Kameronova deca Nensi (19), Florens (13) i Artur (17), kako kaže, malo su prevrtali očima, ali bili su generalno pozitivni. 

"Oni znaju da je to ono što me zaista zanima i dali su mi veliku podršku", istakao je Kameron.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa