Evropa

Papa Franja upozorio na opasnosti veštačke inteligencije, zahteva regulaciju

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2024

-

13:28

Papa Franja upozorio na opasnosti veštačke inteligencije, zahteva regulaciju
Papa Franja upozorio na opasnosti veštačke inteligencije, zahteva regulaciju - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja upozorio je danas na "perverzne opasnosti" koje prete od veštačke inteligencije (AI) i ponovio poziv za njenu regulaciju na svetskom nivou.

On je to rekao povodom Dana društvenih komunikacija Rimokatoličke crkve i  priznao da je i sam bio žrtva montirane fotografije, stvorene uz pomoć veštačke inteligencije (AI), prenosi Rojters.

Poglavar Rimokatoličke crkve je takođe skrenuo pažnju na "kognitivno zagađenje" koje može da iskrivi stvarnost, promoviše lažne narative i zatvori ljude u "ideološke eho komore".

"Treba samo da razmislimo o dugotrajnom problemu dezinformacija u vidu lažnih vesti, koje danas mogu da utiču na stvaranje i širenje slika koje izgledaju savršeno uverljivo, ali su lažne, i sam sam bio žrtva ovoga", rekao je papa.

Franja je prošle godine bio subjekat modifikovane fotografije u kojoj je prikazan kako nosi pufer kaput, dok se osvrnuo i na audio verzije "deepfake" izmena.

On je takođe govorio o opasnosti veštačke inteligencije u medijima, posebno u izveštavanju o ratu, dodavši da AI mora podržati a ne eliminisati ulogu novinarstva na licu mesta.

 

Komentari (0)

Evropa